ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 16 august 2014

Cât de sănătos este popcornul?

Cand vine vorba de snacks-uri, multe dintre noi alegem popcornul ca o alternativa mai sanatoasa la chipsuri, prajituri, biscuitii de tip crackers si alte minuni.

Dar, in ciuda faptului ca sunt cereale integrale, nu toate tipurile de popcorn sunt la fel de sanatoase. De fapt, unele dintre ele pot fi incluse chiar in categoria snacks-urilor foarte bogate in grasimi si sodiu.

Fii atenta la grasimile nesanatoase
Un studiu realizat in 2007 a aratat ca anumite tipuri de popcorn existente pe piata pot fi chiar mai bogate in grasimi decat chipsurile sau biscuitii crackers. Astfel, aproape un sfert din tipurile de popcorn studiate contineau cel putin 3 grame de grasimi trans, adica mai mult decat este recomandabil sa mancam pe parcursul unei zile intregi.
In plus, mai mult de jumatate din grasimile care se gasesc in pungile de popcorn pentru microunde sunt grasimi saturate sau grasimi trans.
Desi acest lucru nu inseamna ca toate tipurile de popcorn sunt nesanatoase, cu siguranta trebuie sa acorzi mai multa atentie atunci cand alegi un anumit tip de popcorn din rafturile magazinelor.
Alege natural
Popcornul este la baza un aliment sanatos din cereale integrale. Astfel, o portie de popcorn contine 130 de calorii si aproape 6 grame de fibre. Din pacate, insa, popcornul pentru microunde este foarte rar sau aproape niciodata natural.
Pentru a gasi cea mai sanatoasa varianta, cauta produsele pe a caror eticheta scrie "fara grasimi". O portie de popcorn fara grasimi poate contine intre 90 si 150 de calorii, si nu mai mult de 1 gram de grasimi saturate.
O portie similara de popcorn din tipurile nesanatoase poate contine chiar 250 de calorii si 5 grame de grasimi saturate.
Mananca portii mici
Avand in vedere dimensiunile pungilor de popcorn, poate fi mai dificil sa iti dai seama cate calorii consumi de fapt. In general, pe eticheta sunt precizate valorile nutritionale ale unei singure portii (de obicei 100 de grame). Asadar, cel mai bine ar fi sa-ti imparti punga de popcorn in portii mai mici pentru a fi sigura ca pastrezi echilibrul caloriilor consumate.

Prepara popcornul acasa
Unul dintre avantajele prepararii popcornului in mod traditional - intr-o cratita cu 2 linguri de ulei - este ca ai controlul asupra condimentelor si poti pastra un continut de sodiu limitat.

Daca ti se pare ca e lipsit de gust (fata de cel din comert), iata cateva sugestii:
Foloseste ulei de masline si apoi distreaza-te creandu-ti propria combinatie de condimente. Incearca sa adaugi pudra de ceapa sau usturoi, scortisoara, putin zahar sau chiar chimen. Alegerea e a ta!
Citește și:
Cum poţi scăpa de obiceiul ronţăitului nesănătos
Lista fructelor şi legumelor nesănătoase. Cum poţi elimina pesticidele
2/3 din ouale pe care le mancam sunt nesanatoase!
toate din Diet & Sport

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu