ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 13 august 2014

A fost descoperit mecanismul de propagare a cancerului ovarian


A fost descoperit mecanismul de propagare a cancerului ovarian
75% dintre diagnosticele de cancer ovarian se pun când boala este avansată. O echipă de cercetători de la Institutul de Medicină Moleculară (IMM) al Universității din Lisabona a descoperit mecanismul care determină propagarea celulelor canceroase la nivelul ovarelor. Descoperirea reprezintă un pas foarte important în lupta cu unul dintre cele mai periculoase tipuri de cancer din lume.
Cercetătorii portughezi au identificat o axă compusă din celule, interleukina-17 (proteina produsă de celule T) și mici macrofage peritoneale (celule de mare dimensiune prezente în țesutul conjunctiv), care contribuie la dezvoltarea tumorii ovariene, relatează agenţia de presă EFE citată de agerpres.ro. Potrivit coordonatorul studiului, Bruno Silva-Santos, această cooperare celulară este cea care „promovează dezvoltarea cancerului ovarian în cavitatea peritoneală”.
Oamenii de ştiinţă spun că descoperirea le permite să identifice „noi obiective terapeutice pentru o viitoare intervenție” şi să lupte împotriva bolii nemiloase. Cancerul ovarian este cunoscut drept „dușmanul silențios”, întrucât bolnavele nu prezintă simptome în faza inițială și aproape 75% dintre diagnostice se pun abia când boala este în stare avansată. Prin cunoaşterea mecanismului care îl propagă, cercetătorii spun că pot lucra pentru a „neutraliza această axă protumorală și a reduce astfel impactul său”.

Ioana Raluca Niţu, Sursa: Yahoo News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu