1. Te face mai destept
Cafeaua stimuleaza activitatea cerebrala si imbunatateste mai multe functii cognitive: memoria, dispozitia, vigilenta, nivelul de energie din corp.

2. Este cheia longevitatii
Cercetatorii care au studiat sanatatea cardiovasculara spun ca o ceasca de cafea fiarta la ibric ar putea fi explicatia pentru care locuitorii din insula greceasca Ikaria ajung la respectabila varsta de 90 de ani. “Cafeaua greceasca fiarta la ibric este bogata in polifenoli si antioxidanti si contine doar o cantitate moderata de cofeina, avand mai multe beneficii in comparatie cu alte bauturi pe baza de cafea”, spune medical Gerasimos Siasos.

3. Cafeaua arde grasimile
Stiai ca fiecare produs care accelereaza arderea grasimilor are in compozitie cafeina? Exista un motiv bun pentru asta. Cafeaua stimuleaza rata metabolica cu 3-11%. De asemenea, alte studii au confirmat ca aceasta substanta poate sa accelereze arderea grasimilor cu 10% in cazul persoanelor obeze si cu 29% in cazul persoanelor slabe.

4. Cafeaua contine ingrediente interesanteCafeaua este 98% apa. Insa celelalte substante in proportia de 2% sunt cele mai importante. Aroma cafelei este data de 2-etilfenol, o substanta care in cantitati mai mari s-ar putea sa-ti provoace greata. Consistenta cremoasa a cafelei este data de acetil metil carbinol, o substanta ce se gaseste si in unt. Trigonelina ii da o aroma de pamant, dar lupta si cu bacteriile ce ataca dintii. 3,5 acid dicafeoylquinic este o alta substanta prezenta in cafea, care protejeaza creierul de radicalii activi.
5. Cafeaua combate durerile de cap si migreneleMedicii explica acest efect al cafelei prin faptul ca medicamentele care combat cefaleea contin cafeina. Prin urmare, atunci cand ai dureri de cap bea o ceasca de cafea si  durerile de cap vor disparea.
6. Cafeaua te protejeaza de diabetDiabetul de tip 2 este o problema de sanatate enorma, care afecteaza in prezent 300 milioane de oameni in jurul lumii. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca cei care consuma regulat cafea au cu 23-50% mai putine sanse sa dezvolte aceasta boala.
7. Te protejeaza de bolile batranetiiPentru ca imbunatateste activitatea cognitiva, cafeaua are efecte puternice impotriva Alzheimerului si a dementei, boli care afecteaza persoanele cu varsta peste 65 de ani. Pentru acestea nu exista tratament, dar  o cafea pe zi poate fi o metoda foarte buna de preventie.
8. Cafeaua protejeaza ficatulSi ficatul are de beneficiat de pe urma dozei zilnice de cafea. Dr. Craig Lammert, autorul principal al studiului, si un gastroenterolog cu Clinica Mayo, a aratat ca un consum regulat de cafea poate reduce riscul de contractare a bolii numite Colangita sclerozanta primitiva. Aceasta este o boala rara de ficat, care poate provoca distrugeri mari si, daca este nediagnosticata sau netratata, poate provoca cancer biliar, ciroza, sau insuficienta hepatica.