ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 1 august 2014

6 organe importante pe care ţi le distruge fumatul
6 organe importante pe care ţi le distruge fumatul Pe lângă tusea productivă, rezistenţa scăzută și mirosul neplăcut, fumatul îţi distruge nu doar plămânii ci și alte organe importante. Mai întâi chimicalele din ţigări ajung în plâmâni, de unde își croiesc drum către restul corpului, efectele fiind letale, scrie www.doctorulzilei.ro .
Statisticile sunt cutremurătoare – în fiecare an 480 000 de oameni mor din cauze care au legătură cu fumatul. Iată lista cu organele care resimt efectele devastatoare:
1.Plămânii
Cel mai devreme cedează plămânii în cursa împotriva omului cu coasă. Cancerul de plămâni, emfizemul pulmonar și bronșitele sunt trei dintre cele mai cunoscute afecţiuni asociate cu fumatul. 80% din cazurile de cancer de plămâni au legătură cu fumatul. Fumul de ţigară paralizează plămânii, îi irită și îi face să producă mucusul, iar respiraţia are de suferit de pe urma acestuia. Plamânul se înnegrește și devine tare, astmul și cancerul urmează să intre în scenă. ?esutul pulmonar afectat nu se poate regenera.
2. Pielea
Chiar dacă nu este un organ, pielea are o importanţă majoră, iar fumatul o distruge în foarte multe feluri. În primul rând, pielea se îngroașă, apar cearcăne proeminente, pungi sub ochi, riduri, se pierde elasticitatea. În al doilea rând, există riscul cancerului de piele, psoriazis și vindecare încetinită. Pe de cealaltă parte, pielea este o barieră pentru tot felul de germeni și bacterii, iar faptul că ne îmbolnăvim foarte des se datorează fumatului.
3.Uterul
Se știe faptul că ţigările afectează productivitatea.Fumatul crește considerabil riscul de sarcină extrauterină, când embrionul se dezvoltă în afara uterului în trompele falopiene.De asemenea, fumatul scade șansele fertilizării in vitro.
4. Penisul
Fumatul afectează și erecţia bărbaţilor. Un studiu a arătat că nefumătorii au avut erecţii mai durabile și mai rapide decât fumătorii. După ce s-au lăsat de fumat mulţi bărbaţi au observat cum activitatea lor în dormitor s-a îmbunătăţit.
5. Ochii
Pungile de sub ochi și cearcănele sunt inestetice, însă s-a descoperit o legătură între fumat și afecţiuni ale ochilor: cataractă, glaucom, sindromul ochilor uscaţi și chiar pierderea vederii.
Fumatul atacă ochiul din două părţi., prima dată prin fumul de ţigară care irită ochiul și îl usucă. A doua oară nicotina îngreunează fluxul sanguin spre nervul optic care nu primește astfel destui antioxidanţi.
6.Ficatul
Ficatul nu este afectat doar de consumul de alcool. Fumatul este mult mai periculos pentru ficat decât alcoolul, după cum arată un studiu realizat în 2011, care spune că aproape toate cancerele de ficat sunt asociate fumatului. Statisticile arata ca doar 21% sunt asociate cu hepatita C, 16% sunt asociate cu obezitate, 13% cu hepatita B și abia 10% cu alcoolul.

Autor: Doctorul zilei
Sursa: www.doctorulzilei.ro  Joi, 31 Iulie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu