ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 22 iulie 2014

Homarul


Astazi, cand spunem homar ne gandim la el ca la o delicatesa, o mancare de lux cu un pret extrem de ridicat. Dar trebuie sa stiti ca lucrurile nu au stat tot timpul asa. Initial, homarul era supranumit "gandacul marii" si era consumat de servitori, imigranti sau chiar de pisici. Se spunea ca homarul era un semn al saraciei. Cu toate acestea, in zilele noastre este considerat "regele" fructelor de mare si este cel putin la fel de ravnit precum caviarul. Dar cum s-a produs aceasta intorsatura de situatie?
Totul a inceput cu perioada industrializarii. In S.U.A., odata ce a inceput sa se extinda reteaua de cai ferate, oamenii au realizat ca doar cei care locuiesc pe coasta stiu ce este homarul si ca l-ar putea servi pe acesta pasagerilor, ca un preparat exotic, rar. Planul a mers ca pe roate, iar la finalul anilor 1800, bucatarii au descoperit ca homarul este mult mai bun daca este gatit proaspat. La fel si restaurantele.
A urmat perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand portiile de homari nu au fost limitate in S.U.A., iar oamenii din toate paturile sociale au inceput sa ii descopere gustul. Ulterior, in anii '50, homarii si-au castigat statutul de delicatese. 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu