Homarul
Astazi, cand spunem homar
ne gandim la el ca la o delicatesa, o mancare de lux cu un pret extrem
de ridicat. Dar trebuie sa stiti ca lucrurile nu au stat tot timpul asa.
Initial, homarul era supranumit "gandacul marii" si era consumat de
servitori, imigranti sau chiar de pisici. Se spunea ca homarul era un
semn al saraciei. Cu toate acestea, in zilele noastre este considerat
"regele" fructelor de mare si este cel putin la fel de ravnit precum caviarul. Dar cum s-a produs aceasta intorsatura de situatie?
Totul a inceput cu perioada industrializarii. In S.U.A., odata ce a
inceput sa se extinda reteaua de cai ferate, oamenii au realizat ca
doar cei care locuiesc pe coasta stiu ce este homarul si ca l-ar putea
servi pe acesta pasagerilor, ca un preparat exotic, rar. Planul a mers
ca pe roate, iar la finalul anilor 1800, bucatarii au descoperit ca
homarul este mult mai bun daca este gatit proaspat. La fel si
restaurantele.
A urmat perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand portiile
de homari nu au fost limitate in S.U.A., iar oamenii din toate paturile
sociale au inceput sa ii descopere gustul. Ulterior, in anii '50,
homarii si-au castigat statutul de delicatese.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu