ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 29 iulie 2014

 Fructul de avocado, unul dintre cele mai sănătoase și delicioase alimente
Fructul de avocado, unul dintre cele mai sănătoase și delicioase alimente
Fructul exotic mare, verde și hrănitor purtând denumirea de avocado este un aliment perfect. De culoare verde intens, cu o aromă delicată și gust fin, avocado crește în zone cu climă tropicală. Pulpa fructului este galben-verzuie, cremoasă și conform unora are gustul asemănător alunelor. Fructul conţine în medie 340 de calorii și are o înaltă densitate nutriţională. Fiind un aliment complet, poate suplini cu succes o masă. De asemenea, fructul de avocado este un renumit afrodiziac pentru ambele sexe și un foarte bun remediu natural folosit în cadrul industriei cosmeticelor.
Copacul de avocado poartă denumirea latină de Persea americana și este originar din Mexic aparţinând familiei plantelor cu flori Lauraceae la fel ca și scorţișoara, copacul de camfor sau dafinul. Majoritatea fructelor de avocado sunt de mărimea unui cartof mare iar în funcţie de sortiment (există peste 400 de sortimente) ele pot fi sferice, asemănătoare ca formă unei pere sau unui ou, pot avea coaja fină sau mai aspră. Avocado este un fruct climateric ca și banana, adică el se maturizează în copac, dar se coace numai după ce este cules sau după ce cade. De îndată ce sunt culese, fructele de avocado se coc în câteva zile la temperatura camerei, învelite în hârtie de ziar. Procesul de coacere poate fi grăbit dacă se depozitează avocado împreună cu alte fructe cum ar fi bananele sau merele, care degajă etilenă, o substanţă organică gazoasă, ce accelează procesele de coacere. Magazinele supermarket pun în vânzare fructe de avocado necoapte tratate cu etilenă de sinteză, pentru a grăbi procesul de coacere.
Scurt istoric

Dovezile arheologice descoperite pe teritoriul Mexicului menţionează folosirea fructului de avocado încă din anul 10.000 înainte de Christos.  Planta a fost introdusă în Europa în secolul XV, iar în Brazilia, Australia și Africa de Sud în secolul XIX.
Un veritabil panaceu
Cuvântul avocado provine din cuvântul aztec ahuacatl care înseamnă testicol. Strămoșii mexicanilor de azi, mâncau avocado pentru a fi plini de virilitate. Studiile efectuate arată că avocado protejează împotriva cancerului, bolilor de inimă, artritei si cataractei. Sărac în colesterol și sodiu, avocado este util în controlul greutăţii corporale, reprezentând o sursă importantă de antioxidanţi, proteine și fibre. Avocado conţine toţi cei 9 aminoacizi esenţiali pentru trupul uman,  hrănește, cicatrizează și remodelează ţesutul conjunctiv.
Producătorul de ulei de măsline Olivado din Noua Zeelandă a introdus în anul 1999, pe piaţa de consum, uleiul presat la rece de avocado care poate fi folosit la gătirea alimentelor. Conform cercetărilor lui Olivado, uleiul de avocado se aseamănă cu cel de măsline. Conţine un grad înalt de grăsimi monosaturate și vitamina E, potenţând aromele alimentelor  în loc să le domine, cum se întâmplă cu alte uleiuri. Uleiul de avocado este folosit și în cosmetică datorită propietăţilor sale hidratante, antirid, cicatrizante, antibacteriene. Are efecte emoliente asupra ţesuturilor neelastice și întărite ale pielii, fiind considerat remediul perfect pentru bătături. Uleiul de avocado penetrează pielea mai bine decât orice alt ulei din plante. Tot el este o bază excelentă pentru tratarea acneelor, dermatitelor, accelerând procesul de vindecare al pielii. Este recomandat pentru toate tipurile de ten, în special pentru cel uscat.
Remedii cosmetice naturale pe bază de avocado

O mască foarte simplu de preparat acasă este făcută din două linguri de avocado copt făcut pastă la care se adaugă două linguriţe de miere și o linguriţă de oţet de mere sau zeamă de lămâie. Se aplică pe faţă și pe gât îndepărtându-se cu apă călduţă după 20 de minute. Această mască hrănește tenul uscat în profunzime.
Mască pentru tenul matur
Se amestecă o linguriţă ulei de avocado, trei linguri argilă, o picătură de ulei esenţial de mușcată și o picătură de ulei esenţial de palmarosa. Se întinde masca obţinută pe faţă și pe gât, lăsând 15 minute să acţioneze, apoi se îndepărtează cu apă călduţă.
Baie calmantă pentru pielea uscată sau cu eczeme
Avocado este remediul ideal pentru cei cărora le place să guste pe îndelete din deliciile unei băi relaxante făcute în cadă. Amestecaţi 50 de ml de ulei de avocado, 20 de ml de ulei vegetal de gălbenele (se găsește la centrele naturiste), 1 ml de ulei esenţial de lemn de trandafir și 1 ml de ulei esenţial de mușcată. Turnaţi amestecul în apa deja pregătită pentru baie. Este recomandat ca temperatura apei să fie între 34-36C.
Mască de păr cu avocado
Se pisează un avocado copt care se amestecă apoi cu o lingură de zeamă de lămâie, o linguriţă de sare de mare și o lingură de suc de aloe vera (se poate pune gel de aloe vera sau dacă aveţi plăntuţă de aloe vera rupeţi o frunză și adăugaţi gelul natural în amestecul măștii de păr). Se masează compoziţia pe păr, se acoperă cu o pungă și apoi cu un prosop pentru a se păstra căldura care ajută ca masca să penetreze firul de păr și pielea capului. Se lasă să acţioneze 20-30 de minute apoi se clătește părul cu apă din abundenţă, se șamponează și se clătește din nou. Rezultatul este un păr strălucitor și foarte bine hidratat.
Mască de păr cu ulei de avocado
Se întinde uleiul de avocado pe toată lungimea firului de păr insistând la vârfuri. Se înfășoară apoi părul într-un prosop fierbinte și se lasă să acţioneze în jur de 30 de minute. De preferat ar fi să fie lăsat peste noapte. Se spală apoi părul ca de obicei, insistând prin aplicarea de două ori a șamponului, dacă este nevoie. Uleiul de avocado îl puteţi achiziţiona în România de la unele centre naturiste.
Reţete culinare afrodiziace cu avocado
În unele părţi ale lumii, avocado este mâncat, mai ales, ca un desert cum se petrece de exemplu în Brazilia, unde este amestecat cu lime (un tip de lămâie parfumată) și zahăr brun. Mexicanii pe de altă parte folosesc fructul în nenumărate sosuri și preparate fiindu-le neobișnuit să îl consume cu miere sau zahăr.
Avocado poate fi gătit în multe feluri, după gustul fiecăruia. Unele persoane preferă bucăţile de avocado în salate clasice de legume, sau de fructe,  altele preferă pasta de avocado. Cel mai simplu mod de a o realiza este amestecarea unui avocado bine copt și pisat, cu ulei de măsline, sare, zeamă de lămâie, ustururoi sau ceapă și condimente. De asemenea, se pot adăuga după preferinţe iaurt, smântână, brânză.
Guacamole (mâncare tradiţională mexicană)
Se amestecă în blender (sau cu furculiţa) pulpa de la un avocado, împreună cu o roșie decojită, o ceapă tocată mărunt, doi căţei de usturoi zdrobiţi, două linguri de zeamă de lămâie, o lingură de ulei de măsline, sos Tabasco (sos preparat din ardei roșii iuţi și oţet alb), sare, piper și alte condimente măcinate fin: boia, oregano, chimen, cuișoare. Se ţine la rece circa o oră după care se servește cu lipii sau pâine prăjită.
Salată Yin Yang cu mango și avocado
Tăiaţi un avocado în fâșii subţiri și un mango în cubuleţe. Așezaţi pe un platou, asezonând cu un praf de sare, o linguriţă de zeamă de lămâie, două linguri de ulei măsline, câteva seminţe de in negru și un fir de pătrunjel. Aceasta este o salată rafinată, exotică și senzuală foarte potrivită pentru o declaraţie de dragoste culinară.
Roșii Cherry umplute cu pastă de avocado
Reţeta este pentru 30 de roșii cherry (de mărimea unei cireșe). Se taie o feliuţă subţire din partea de sus a fiecărei roșii și cu o linguriţă se golește de miez. Întru-un bol se prepară o pastă din avocado copt, cremă de brânză (din care aveţi), sos pesto (sos de busuioc), zeamă de lămâie și condimente după gust. Se pune compoziţia în roșiile cherry și se servește. Această reţetă delicioasă poate fi preparată și cu roșii de mărime clasică.
Salată de hrișcă cu avocado și alge
Se fierbe o cană și jumătate de hrișcă, se scurge de apă și se amestecă cu un avocado bine copt tăiat felii, două foi de alge mărunţite, ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare și condimente după gust. Această reţetă este foarte gustoasă și hrănitoare.
Supă cremă de dovlecei cu avocado
Se prăjesc la foc mic două cepe verzi în două linguri ulei de măsline pentru trei minute. Se adaugă ghimbir și usturoi pisat și se amestecă pentru un minut. Se adaugă o cană de apă, doi dovlecei tăiaţi fin, sare și piper. Se acoperă, lăsând să fiarbă zece minute până când dovlecelul este foarte moale, apoi se lasă la răcit și se adaugă un avocado pasat. Se introduce amestecul la blender, iar apoi se încălzește ușor, din nou. Se adaugă zeamă de lămâie după gust, o lingură de ardei roșu tăiat cubuleţe și două cepe verzi tăiate fin.
Supă rece de avocado
Amestecaţi la blender foarte bine 2 fructe de avocado coapte, 2 căni de apă, 2 linguri de ulei de măsline, sucul de la un lime sau zeamă de lămâie, un căţel de usturoi pisat, pătrunjel, patru frunze de spanac, de salată și de sfeclă, dacă aveţi, condimente picante după gust, un praf de sare. Turnaţi supa în castron, decorând cu felii de roșie și pătrunjel.
Spumă de ciocolată cu avocado

Se amestecă în blender două fructe de avocado copt cu trei patru linguri cacao, trei linguri miere de albine, un praf de sare, scorţișoară, vanilie. Se toarnă compoziţia în cupe și se lasă puţin la frigider.
Desert din avocado
Se amestecă avocado copt cu zahăr brun, smântână dulce sau frișcă și suc de lime. Se lasă la rece o oră și se servește cu sirop de trandafir, de mentă, sau din oricare alt fel. Această reţetă se poate prepara și sub formă de milkshake (băutură cu lapte preparată în blender) adăugând îngheţată de vanilie și lapte.

Autor: Stiri.com.ro
Sursa: www.stiri.com.ro  Luni, 28 Iulie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu