ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 5 iulie 2014

 'Super-puterile' ciocolatei: ce efect benefic rapid au descoperit cercetătorii la cei care au consumat acest aliment?
'Super-puterile' ciocolatei: ce efect benefic rapid au descoperit cercetătorii la cei care au consumat acest aliment? Ciocolata are un efect benefic foarte rapid și vizibil în cazul pacienţilor care suferă de arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare, o boală care afectează grav capacitatea de a merge: cei care au consumat 40 de grame de ciocolată neagră au putut merge mai mult decât de obicei. În schimb, ciocolata cu lapte nu a avut același efect.
Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare este o boală a vaselor de sânge din picioare; apare de obicei la persoanele de peste 70 de ani și le reduce mult capacitatea de merge. Din cauza reducerii fluxului sanguin la nivelul membrelor inferioare, apar, în cursul mersului, oboseală și dureri la nivelul picioarelor, ceea ce îi obligă pe cei suferinzi să se oprească foarte frecvent.
Un mic studiu-pilot a investigat efectele ciocolatei asupra pacienţilor vârstnici cu această afecţiune, constatându-se că, în cazul a 14 bărbaţi și 6 femei cu vârste de 60-78 de ani, consumul unei mici cantităţi de ciocolată neagră i-a ajutat pe aceștia să meargă o distanţă ceva mai lungă decât puteau parcurge de obicei.
Participanţii au fost testaţi, în zile separate, cu ajutorul unei benzi de alergare, înainte și după ce mâncaseră 40 de grame de ciocolată neagră (amăruie) sau cu lapte.
După ce consumaseră ciocolata neagră, participanţii au putut merge fără ajutor, în medie, cu 13 metri și cu 17 secunde mai mult decât înainte de a fi mâncat ciocolată. În cazul consumului de ciocolată cu lapte nu s-a observat nicio îmbunătăţire.
Cercetătorii, care și-au publicat studiul în Journal of the American Heart Association, sugerează că anumiţi compuși chimici din cacao, numiţi polifenoli, ar reduce stresul oxidativ și ar îmbunătăţi fluxul sanguin la nivelul arterelor periferice ale picioarelor. La pacienţii care consumaseră ciocolată neagră, nivelul de oxid de azot, care stimulează circulaţia, era mai mare, iar unele semne ale stresului oxidativ erau mai reduse. Ciocolata neagră utilizată în studiu conţinea 85% cacao și era bogată în polifenoli; ciocolata cu lapte avea mai puţin de 30% cacao.
Deși îmbunătăţirile au fost mici și cercetătorii consideră că mai sunt necesare studii pentu a confirma efectele, aceste rezultate sugerează o cale interesantă de a trata nu numai arteriopatia periferică obliterantă, care afectează grav calitatea vieţii pacienţilor, ci și alte boli cardiovasculare.
Dr. Francesco Violi, de la Universitatea Sapienza dn Roma, Italia, unul dintre autorii studiului, afirmă că alimentele bogate în polifenoli ar putea face parte dintr-o nouă strategie de tratare a complicaţiilor cardiovasculare, dacă studii viitoare, mai ample, vor confirma utilitatea lor.

Autor: DEscopera.ro
Sursa: www.descopera.ro  Sambata, 5 Iulie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu