ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 3 iulie 2014

23 de funcţii ale cuptorului cu microunde de care habar nu aveai

astăzi, 11:30


  Cuptorul cu microunde poate fi folosit nu numai la încălzirea măncării. Chefii şi pasionaţii gătitului au experimentat numeroase posibilităţi de folosire ale acestuia, multe dintre acestea părându-ni-se nouă, profanilor, geniale.


  23 de funcţii ale cuptorului cu microunde de care habar nu aveai
  Iată deci 23 de utilizări ale cuptorului cu microunde care îşi vor uşura munca în bucătărie.
  23. Tocarea cepei "fără lacrimi"


  Dacă vrei să scapi de neplăcerea iritării ochilor atunci când tai ceapa, iată o soluţie foarte elegantă. Tai cele două capete ale cepelor, după care le bagi în cuptorul cu microunde pe care îl porneşti la putere maximă pentru 30 de secunde.
  Gustul cepei va rămâne, însă ceapa poate fi tocată fără niciun pericol pentru ochii tăi.
  22. Topirea margarinei

  Ţi se pare plictisitor să laşi margarina ore întregi să se topească la temperatura camerei? În cuptorul cu microunde, la temperatură mare, acelaşi efect poate fi obţinut într-un minut.
  21. Reînprospătează aromele condimentelor

  Ţi se pare că unele dintre condimentele tale nu mai miros ca atunci când erau proaspete? Există o soluţie pentru "revigorarea" lor - introdu-le (într-un recipient sigur) în cuptorul cu microunde şi expune-le 15 secunde la temperatura maximă.
  20. Reînprospătează chipsurile de cartofi

  Chipsurile tale nu mai sunt crocante? Introdu-le în cuptor alături de câteva şerveţele, care vor absorbi umiditatea eliberată de chipsuri prin încălzire. 
  19. Revitalizarea biscuiţilor

  Nu numai chipsurile pot fi împrospătate, ci şi biscuiţii sau cerealele.
  În cazul biscuiţilor, nu mai este nevoie de şerveţele. După o încălzire de circa 30 de secunde, aceştia vor fi ca atunci când i-aţi cumpărat.
  18. Rehidratarea pâinii

  Ai uitat să cumperi pâine proaspătă iar cea de acasă s-a întărit? Cuptorul cu microunde rezolvă şi această problemă. Înveleşte feliile de pâine într-un prosop de bucătărie umed şi bagă-le îentru 10 secunde în cuptor la puterea maximă. Dacă rezultatul nu este chiar cel scontat, încearcă din nou pentru alte 10 secunde. Rezultatul: pâinea va fi pufoasă, ca şi cum ar fi fost produsă recent.
  17. Găteşte sănătos bacon-ul

  Ţie poftă de un bacon dar te sperie gândul că este plin de grăsime sau că vei stropi aragazul? Cuptorul cu microunde te salvează şi de data aceasta. Pune feliile de bacon pe o farfurie, între serveţele de hârtie şi lasă-le în cuptor pentru 3-5 minute. Baconul nu va avea grăsime, absorbită de şerveţele, iar timpul de gătire este mult mai mic decât la gătirea tradiţională.
  16. Dezgheţarea sandvişurilor şi a produselor de patiserie

  Nu este neobişnuit ca la încălzitrea sandvişurilor sau a produselor de patiserie în cuptorul cu microunde acestea să se umezească. Acest lucru poate fi evitat foarte uşor, învelind produsele în şerveţele de hârtie.
  15. Prăjirea nucilor

  Prăjirea nucilor (alunelor, etc) poate fi făcută mult mai rapid în cuptorul cu microunde. Puneţi-le pe platoul cuptorului şi incălziţi-le la puterea maximă în reprize de câte un minut. Pauzele între reprize trebuie să fie de câte 4-5 minute.
  14. Cum testezi un vas dacă este adecvat pentru cuptorul cu microunde

  Plasaţi în recipientul pe care doriţi să-l testaţi o cană cu apă şi băgaţi-l pentru un minut în cuptor, la puterea maximă. Dacă apa este fierbinte şi recipientul rece, vasul corespunde. Dacă în schimb recipientul este fierbinte, este cazul să cumpăraţi altul, acesta nefiind sigur.
  13. Cum să faci rapid o omletă 

  Poţi face o omletă delicioasă în doar trei minute. Bate ouăle, împreună cu sare, brânză şi condimentele dorite, într-o cană, pe care o încălzeşti la puterea maximă pentru 3 minute.
  12. Decristalizarea mierii

  Nu îţi place mierea zaharisită? Pune borcanul cu miere, fără capac, pentru două minute la temperatură mică, după care mierea va reveni la proprietăţile originale.
  11. Înmoaie lintea şi fasolea

   
  Multe gospodine preferă ca fasolea sau lintea să fie înmuiată înainte de a se apuca de gătit. În mod normal, acest proces poate dura câteva ore. Acest lucru se poate face mult mai rapid cu ajutorul cuptorului cu microunde. 
  Pune boabele într-un recipient, acoperă-le cu apă şi adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat. Încolzeşte vasul pentru 10 minute, după care lasă-le la răcit pentru 30-40 de minute.
  10. Uscarea plantelor

  Uscarea tradiţională a plantelor (pătrunjel, leuştean, plante medicinale) între ziare este un procedeu consumator de spaţiu şi timp. Uscarea poate fi făcută mult mai rapid, în câteva minute, în cuptorul cu microunde.
  Plasaţi plantele între serveţele de hârtie, încălziţi cuptorul pentru 2-4 minute, după care presaţi uşor şerveţelele pentru a absorbi umiditatea dintre frunze.
  9. Topirea corectă a ciocolatei

  Deşi topirea ciocolatei în cuptorul cu microunde este des întâlnită, vă prezentăm totuşi modalitatea corectă de a face această operaţie. 
  Tăiaţi ciocolata în bucăţi mici. Încălziţi vasul pentru 15 secunde la temperatură medie. Faceţi pauză alte 15 secunde, după care repetaţi operaţiunile până când ciocolata ajunge la consistenţa dorită.
  8. "Repararea" zahărului caramelizat prea mult
   
  Din cauza aproximării greşite a comportamentului zahărului în momentul caramelizării, există  întotdeauna tendinţa ca acesta să fie expus prea mult timp temperaturii. Zahărul prea "ars" poate fi reparat introducând în cuptorul cu microunde, alături de vasul cu zahăr, un prosop de bucătărie umed. După expunerea la temperatură mare timp de 20-30 de secunde, zahărul se va înmuia, ajungând la consistenţa dorită.
  7. Gătirea fileurilor de peşte

  Există câteva mici secrete: fileurile trebuie să fie foarte bine uscate, partea dinspre coadă a fileurilor (care este mai subţire) trebuie suprapusă peste alt fileu, iar scoaterea peştelui din cuptor trebuie făcută înainte ca acesta să pară gata (pentru că procesul continuă şi după ce este scos din cuptor şi există riscul ca acesta să fie făcut "pea bine").
  6. Cum facem negrese

  Celor cărora le plac negresele le dăm o veste bună - acestea pot fi făcute şi la cuptorul cu microunde, iar gătirea lor durează sub 2 minute!
  Amestecaţi componentele uscate (făină, cacao, zahăr, un praf de sare, scorţişoară) într-o cană, după care adăugaţi apa, esenţa de vanilie şi un strop de ulei cu grijă, pentru a nu face cocoloaşe.
  Băgaţi la cuptor la temperatură mare până este gata (un minut şi 40 de secunde este timpul recomandat de specialişti).
  5. Cum facem lămâile mai zemoase

   
  Lămâile pot fi stoarse mai uşor şi dau o cantitate mai mare de suc dacă în prealabil au fost încălzite, întregi, la temperatură mare timp de 10-20 de secunde.
  4. Cum faci ouă ochiuri perfecte

  Spargi oul într-un vas special pentru microunde. După ce ai înţepat gălbenuşul cu o scobitoare, acoperi vasul cu folie alimentară şi îl pui în cuptor alături de o cană cu apă în care ai pus o linguriţă de oţet. 
  După 30 de secunde la temperatură mare, oul se întoarce şi se mai lasă încă 20 de secunde.
  3. Porumb copt

  Porumbul copt poate fi "gătit" cu uşurinţă la cuptorul cu microunde. Taie capătul inferior (cotorul) al ştiuletelui, pe care îl pui apoi în cuptor. După 30 de secunde la temperatură maximă, porumbul este gata. Bonus, dacă îl apuci de partea suoerioară a ştiuletelui şi îl scuturi, boabele se vor desprinde imediat de pe ştiulete.
  2. Curăţarea usturoiului de coajă

  Atunci când usturoiul este foarte uscat, curăţarea căţeilor de coajă poate fi o operaţie dificilă. Încălzind căţeii la temperatură mare pentru 15 secunde, coaja acestora se înmoaie şi pot fi curăţaţi extrem de uşor.
  1. Decojirea roşiilor

  Dacă cojirea roşiilor ţi se pare o operaţiune dificilă, încearcă şi această metodă iar rezultatul te va surprinde.
  Încălzeşte roşiile la temperatură mare timp de 30 de secunde, după care lasă-le să se răcească. Pe măsură ce se răcesc, vei vedea cum coaja începe să se desprindă singură.
  http://www.apropo.ro/

  Niciun comentariu:

  Trimiteți un comentariu