ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 13 iunie 2014

Trucuri utile ca sa pastrezi legume si fructe in conditii bune
 Trucuri utile ca sa pastrezi legume si fructe in conditii bune Ai cumparat ce e mai bun din piata sau de la supermarket si vrei sa profiti din plin de fructele si legumele pe care le ai. Pentru unele este suficient sa le pui in frigider, dar cateva dintre ele au cateva reguli mai speciale. Afla cum sa pastrezi in conditii bune rosiile, capsunele, strugurii sau sparanghelul, astfel incat sa fie proaspete si delicioase mai mult timp.
Trucuri utile ca sa pastrezi legume si fructe in conditii bune

1. Rosii carnoase si perfect coapte
Rosiile nu au nevoie de frigider ca sa fie perfecte. Temperaturile scazute deterioreaza membrana din interiorul lor si le schimba gustul. O rosie nu prea coapta se va transforma intr-o bunanate daca o asezi pe un pervaz insorit. Rosiile perfect coapte se pastreaza la temperatura camerei si se consuma in cateva zile dupa ce le-ai cumparat. Daca rosiile nu mai au codita verde (ceea ce se intampla de multe ori), aseaza-le pe pervaz sau pe blatul din bucatarie cu parte aceasta in jos, astfel incat umiditatea si aerul sa nu poata patrunde prin locul unde se afla codita si sa strice calitatea si fermitatea rosiilor.
2. Capsune perfecte pentru mai multe zile
Capsunele au o viata scurta odata ce sunt culese. Este suficient sa treaca o zi si fermitatea lor sa aiba de suferit, de aceea este recomandat sa le consumi rapid dupa ce le-ai cumparat. Daca vrei totusi sa le pastrezi mai multe zile, nu le rupe coditele verzi (pentru ca acestea impiedica patrunderea aerului si umiditatii in fruct), nu le spala decat in momentul consumarii (pentru ca astfel previi inmuierea lor) si nu le aseza gramada in sertarul de la frigider. Ca sa profiti de ele pentru cateva zile in plus e important sa le tii la frigider.
Pune-le in straturi, in recipiente de plastic sau sticla cu capac, iar intre fiecare start de capsune aseaza cate un servetel de hartie. Daca vrei sa le mananci simple, lasa-le sa ajunga la temperatura camerei pentru ca o capsuna calda are un gust infinit mai bun decat una extrem de rece.
3. Fii precaut cu fructele si legumele aduse “cu pasaport”
Oricat de tentante ar fi niste pere din China sau niste struguri din Mexic in extrasezon, trebuie sa te gandesti ca fructele sau legumele aduse din tari indepartate petrec cateva zile, daca nu saptamani, de cand au fost culese pana ajung la tine in farfurie, oricat de mult s-ar stradui producatorii sa le metina proaspete. Viata acestor alimente in frigiderul tau nu mai poate fi prelungita cu mult, iar calitatea lor are de suferit. Produsele cu eticheta locala au toate sansele sa reziste mai mult timp si sa aiba un gust mai bun.
4. Trucul care pstreaza sparanghelul verde si crocant
Sparanghelul este o leguma sensibila si destul de scumpa in magazine. Daca tot ai dat o mica avere pe o legatura cu cateva fire de sparabghel, n-ar strica sa il pastrezi in conditii bune pana cand esti pregatit sa il gatesti. Secretul este sa il pui la frigider intr-un borcan cu putina apa, astfel incat acesta sa se hidrateze. Daca sparanghelul a pierdut deja din fermitate poti sa il asezi pe servetele de hartie umezite pentru o jumatate de ora pentru a-si redobandi textura.
5. Citrice perfecte
Stii deja ca lamaile si restul citricelor se pastreaza bine la temperatura camerei, iar atunci cand sunt mai calde pot fi stoarse mai usor. Asta nu inseamna ca trebuie sa le uiti intr-un bol pe masa din bucatarie. Lasa-le afara doar pe cele pe care le vei folosi curand.
Un experiment facut de cei de la revista Cook’s Illustrated a aratat ca lamaile pastrate la temperatura camerei au rezistat doar o saptamana pana cand au dat primele semne de uscare, in timp ce lamaile pastrate in frigider intr-o punga de plastic sigilata au rezistat mai bine, pana la o luna.  Scoate lamaile sau alte citrice din frigider cu cateva ore inainte sa le folosesti ca sa le poti stoarce mai usor.

Autor: Food story
Sursa: www.foodstory.ro  Miercuri, 11 Iunie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu