ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 23 iunie 2014

Totul despre insolaţie
 Totul despre insolaţie
Ai obiceiul să nu te mai dai dusă de sub razele soarelui? Ei bine, dacă nici nu te hidratezi suficient, ești în pericol să faci insolaţie. Află care sunt simptomele acesteia, dar și cum poţi să o previi.

Cum se manifestă
Printre simptomele insolaţiei se numără stările de oboseală, de slăbiciune, durerile de cap, cât și senzaţie de greaţă. Totodată, o persoană afectată de insolaţie are pielea roșie și fierbinte, nu transpiră, deși temperatura corpului este crescută (peste 38 de grade Celsius).
În formele mai grave, pacientul își poate pierde cunoștinţa, poate avea stări de confuzie, convulsii. Cei în cauză simt că inima le-o ia la goană și pot suferi și de crampe musculare.
Primul ajutor
În cazul unui pacient cu insolaţie, trebuie chemată ambulanţa. Până când sosesc medicii, cel în cauză trebuie să stea într-un loc răcoros, la umbră. Este bine să stea întins, și să poarte cât mai puţine haine, pentru ca pielea să poată să respire.
De asemenea, compresele cu apă la temperatura camerei, aplicate pe braţe, pe burtă și pe frunte sunt de mare ajutor bolnavului. Dacă este posibil, pacientul poate fi înfășurat în cearceafuri sau prosoape ude.
Ce nu ai voie să faci
Unei persoane care suferă de insolaţie nu trebuie să i se administreze medicamente care să scadă febra, precum paracetamolul, căci îi fac mai mult rău decât bine.
Totodată, nu trebuie să-l frecţionăm cu nimic și nici nu are voie să consume cafea ( are efect diuretic, deci organismul poate deveni și mai deshidratat). Dușurile reci sunt, de asemenea, interzise.
Cum previi insolaţia
Când știi că vei petrece mai multe ore în soare, ai grijă să-ţi acoperi capul cu o pălărie, să porţi haine largi, vaporoase, de culori deschise. Nici la plajă nu este recomandat să stai cu capul neacoperit.
Foarte importantă este hidratarea, de aceea este vital să bei cel puţin doi litri de apă. Și consumul de fructe și legume proaspete este recomandat. În schimb, evitaţi băuturile care conţin cofeină.
 


Autor: Click pentru femei
Sursa: www.clickpentrufemei.ro  Duminica, 22 Iunie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu