ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 21 iunie 2014

Statul prelungit pe scaun expune la anumite tipuri de cancer
Statul prelungit pe scaun expune la anumite tipuri de cancer Cu cât o persoană petrece mai mult timp stând așezată pe scaun, cu atât crește riscul ei de a se îmbolnăvi de anumite tipuri de cancer, relevă un nou studiu publicat în Journal of the National Cancer Institute.

Cu fiecare 2 ore în plus petrecute zilnic pe scaun, riscul cancerului de colon crește cu 8%, iar riscul femielor de a dezvolta cancer al endometrului (mucoasa uterină) crește cu 10%, susţin autorii cercetării, potrivit Live Science.

Omenii de știinţă au tras această concluzie după ce au constatat sporirea gradului de risc pentru afecţiunile canceroase la femeile care cumulatu zece ore de stat jos la birou și acasă în faţa televizorului, comparativ cu cele care obișnuiau să stea așezate opt ore pe zi. 

Și mai important este faptul că aceste rezultate nu sunt cu nimic influenţate de felul în care se comportă oamenii atunci când nu stau jos. Atfel spus, dacă o persoană stă pe scaun 10 ore pe zi, efectele nefaste în ceea ce privește creșterea riscului de cancer nu sunt compensate de faptul că exersează intens în restul timpului.

Aceste descoperiri arată că un comportament sedentar reprezintă un factor de risc independent pentru apariţia cancerului, diferit de lipsa exerciţiului fizic”, a explicat dr. Daniela Schmid, de la Universitatea din Regensburg, Germania, unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii au analizat date din 43 de studii anterioare, implicând peste 4 milioane de persoane, dintre care aproape 70.000 aveau cancer.

De ce șederea îndelungată pe scaun mărește riscul de cancer?
Autorii studiului sunt de părere că fenomenul implică mai mulţi factori, printre care obezitatea care merge mână în mână cu sedentarismul și este o cauză recunoscută a cancerului edometrial, cel puţin; creșterea glicemiei, favorizată de obiceiul de a ședea jos după mese și corelată cu sporirea riscului de apariţie a cancerului de colon.

Ce pot face oamenii a căror muncă implică șederea pe scaun perioade lungi de timp?
Specialiștii recomandă întreruperea periodică a șederii cu activităţi fizice ușoare.

De exemplu, în loc să comunicaţi cu colegii la telefon sau prin e-mail, mai bine mergeţi la birourile acestori, eventual urcaţi scările dacă este cazul”, a precizat Schmid.

Chiar dacă studiile arată că șederea îndelungată sporește riscul cancerului indiferent de activitatea sportivă desfășurată în restul timpului, oamenii de știinţă recomandă să nu renunţăm la exerciţiul fizic (alergare, mers cu bicicleta, mers pe jos etc.), deoarece acesta este totuși foarte benefic pentru menţinerea stării de sănătate a organismului, în general.


Autor: Adevarul.ro
Sursa: adevarul.ro  Joi, 19 Iunie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu