ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 4 iunie 2014

 Substanţele periculoase din pliculeţele cu ceai - Tu știi ce bei?
Substanţele periculoase din pliculeţele cu ceai - Tu știi ce bei?
Ceaiul face parte din viaţa oricui. Îl bem pentru a slăbi (vezi aici care sunt cele mai cunsocute ceaiuri pentru slăbit), pentru a scăpa de diferite probleme de sănătate dar, mai presus de toate, îl adorăm pentru gustul desăvârșit.
Sunt atât de multe varităţi de ceai și atât de multe beneficii la adresa acestei licori. Însă, te-ai gândit vreodată că ceaiul pe care îl bei zi de zi nu este tocmai ceea ce credeai?
Vrei să știi ce se ascunde cu adevărat în ceaiul tău? Atunci citește mai departe.
Vechile tradiţii chinezești amintesc de servirea ceaiului cu mii de ani în urmă, atunci când aristocraţii serveau această băutură pentru proprietăţile sale medicinale. Însă, tot în acele vremuri, frunzele de ceai erau fie direct măcinate și transformate în pudră, fie lăsate la infuzat o bună perioadă de timp, astfel încât substanţele benefice erau păstrate în cele mai bune condiţii.

Astăzi însă aceste metode sunt departe de a fi respectate. Mulţi producători de ceaiuri, în special cei care comercializează ceaiuri sub formă de pliculeţe, promovează beneficiile pe care le aduc acestea și ascund ce conţin cu adevărat aceste pliculeţe: pesticide, toxine, ingrediente artificiale, arome și organisme modificate genetic.

Un alt lucru important: știai că frunzele de ceai nu sunt spălate înainte de a fi ambalate în pliculeţe? Asta înseamnă că, dacă planta a fost stropită cu pesticide, acestea vor ajunge și în cana ta cu ceai.

Un studiu realizat de GlaucusResearch arată că peste 91% din sortimentele de ceai testate au niveluri de pesticide care depășesc limita maximă admisă de autorităţile de sănătate din Statele Unite. De exemplu, un sortiment de ceai contra insomniei are printre ingrediente și propaclor, compus cu potenţial cancerigen conform legilor americane.

De asemenea, într-un sortiment de ceai destinat relaxării, au fost descoperite urme de propargit – substanţă cancerigenă și toxică.

Și ceaiurile parfumate se află pe lista neagră: un alt studiu independent a scos la iveală că mai mult de jumătate din acestea conţin endosulfan, pesticid interzis în Statele Unite, China, Uniunea Euroepană și alte 144 de ţări din cauza efectului nociv pe care îl poate avea – infertilitate și malformaţii congenitale.

Mai mult decât atât, ceaiurile parfumate au printre ingrediente "arome artificiale", create în urma unui proces chimic în care a fost folosit gudron de cărbune. Cine își dorește așa ceva în cana cu ceai? Eu nu, mulţumesc!
Iar aromele naturale cu care vă păcălesc unii comercianţi sunt doar niște tertipuri pentru a ascunde calitatea îndoielnică a ceaiului respectiv.

Crezi că ceaiul e ultimul pe lista de produse în care ai putea avea de-a face cu organismele modificate genetic? Mai gândește-te! Se pare că în compoziţia acestora se folosește pudră de porumb sau de soia, despre care se spune că ar fi modificate genetic pentru a le crește rezistenţa la dăunători.

Cât despre pliculeţul propriu-zis (cel cu aspect plastifiat), în care se găsesc toate aceste “bunătăţi”, nu avem cuvinte de laudă. Potrivit unui articol apărut în Atlantic, aceste pliculeţe sunt fabricate din polietilen tereftalat care, deși este considerat sigur pentru consum, la temperaturi mari (în timpul fierberii de exemplu) își poate modifica structura moleculară și asfel pot ajunge în apă ftalaţii, despre care știm deja că au efecte devastatoare pe termen lung. 

Nici pliculeţele de hârtie nu sunt tocmai sigure. Majoritatea sunt tratate cu epiclorohidrină, o substanţă care în contact cu apa se descompune în molecule numite 3-MCPD, care în studii de laborator realizate pe cobai au cauzat cancer, infertilitate și slăbirea sistemului imunitar.

Prin urmare, fiţi foarte atenţi la etichetă și, dacă nu sunteţi convinși că aveţi în faţă un produs 100% natural, alegeţi varianta plantelor uscate.



Autor: Csid.ro
Sursa: www.csid.ro  Miercuri, 4 Iunie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu