ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 20 iunie 2014

Panaritiul, o infectie periculoasa a unghiei

Unghii sanatoasePanaritiul nu este o urgenta medicala si de multe ori astepti sa treaca de la sine. Uneori mergi la medic abia cand situatia este grava si nu mai poti dormi. Hai sa vedem cum previi si cum tratezi panaritiul, o infectie periculoasa a unghiei.
Panaritiul este o infectie localizata, cel mai des, in zona unei unghii de la picior sau de la mana. El poate aparea in urma unei lovituri, a patrunderii unui corp strain in deget, cum ar fi o aschie, in urma taierii gresite a unghiilor sau in urma folosirii de instrumente infectate pentru manichiura.
Panaritiul debuteaza cu o infectie usoara a degetului. Rapid insa, daca nu sunt luate masuri de tratare, se poate forma un abces. In zilele ce urmeaza infectarii, poate aparea si febra, senzatia de pulsare a degetului. Degetul se poate albi si poate cauza dureri insuportabile.
Curata rana cu o compresa sterila imbibata in solutie dezinfectata, de indata ce observi ca se instaleaza o infectie. Daca ai facut panaritiu la o unghie de la picior, evita sa faci baie. Pielea nu trebuie inmuiata, mai ales daca panaritiul a aparut in urma incarnarii unei unghii. Este necesar si un tratament oral si local cu antibiotic, pentru a se evita complicatii si uneori o incizie chirurgicala a abcesului.
Odata format, panaritiul poate evolua in septicemie sau intr-o infectie a tendoanelor din zona in care s-a format, daca nu este tratat. Riscurile sunt mai mari la diabetici sau la cei care sufera de arterita, caci ei nu pot simti infectia tendoanelor. Acestia risca sa faca necroza si apoi cangrena.
Cum previi panaritiul
Panaritiul nu este doar o problema de estetica, ci si una pentru sanatate. Sunt necesare masuri de precautie pentru prevenirea panaritiului.
Evita manichiura si pedichiura excesive si nu taia colturile unghiilor, una dintre principalele cauze ale panaritiului. Dezinfecteaza unghiera si forfecuta inainte de a le folosi. Nu taia cuticulele, hidrateaza-le si impinge-le in interior delicat, ca sa nu ranesti piela.
Asa cum spuneam, riscurile de infectie sunt mai grave pentru diabetici si pentru cei care sufera de arterita. Este recomandat ca aceste categorii de bolnavi sa nu isi taie singure unghiile. Este important sa fie tratate si micozele unghiei, pentru a nu evolua in infectii. La fel si ciupiturile de insecte si toate celelalte iritatii, care risca sa se infecteze din cauza pruritului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu