ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 11 iunie 2014

Inflamaţia, 'legătura bolnăvicioasă' dintre depresie și diabet
Inflamaţia, 'legătura bolnăvicioasă' dintre depresie și diabet Ce au în comun depresia și diabetul? Cercetătorii londonezi anunţă că au dezlegat misterul, după ce au descoperit că persoanele care suferă atât de depresie, cât și de diabet, au mai mulţi markeri inflamatori în organism.
Nivelul ridicat al markerilor inflmatori în sânge reprezintă puntea de legătură dintre diabet și depresie, potrivit unui nou studiu apărut în "Diabetes Care". Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știinţă de la Institutul de Psihiatrie de la Kings College din Londra au examinat 1.227 de persoane, diagnosticate recent cu diabet de tip 2.
 

Analizele au scos la iveală faptul că pacienţii mai tineri și cu o greutate mai mare se confruntau și cu depresie. Ei aveau, de asemenea, mai multe probleme circulatorii și cardiace, precum și niveluri mai mari de inflamaţie în corp.
Ne-am întrebat de ce este depresia atât de dăunătoare în diabet. Studiul sugerează că avem o posibilă explicaţie biologică. Inflamaţia poate conduce către un număr mare de condiţii pe termen lung. Este un mod nou de abordare a minţii și a corpului”, a declarat Dr. Khalida Ismail pentru Reuters Health.
Pentru acurateţe, cercetătorii au împărţit pacienţii pe categorii de vârstă, sex, dar și în funcţie de cantitatea de grăsime corporală și tipurile de medicamente utilizate. În urma analizei tuturor factorilor cuantificaţi, aceștia au constatat că depresia se asocia cu prezenţa mai multor markeri infalmatori în sânge.
 
 
Cerectătorii aseamănă această relaţie dintre diabet și depresie cu un fel de „motor”. „E ca și cum ai înainta la o viteză mai mare. Inflamaţia constantă cuazează daune la nivel cerebral, la nivelul pancreasului și al sistemului vascular”, a precizat Ismail.
Corelaţia dintre depresie și inflamaţie este foarte dificil de înţeles, subliniază coordonatorii studiului.
Dezvoltarea depresiei ar putea fi parţial declanșată de inflamaţie, dar nu știm ce este pe primul loc. Acest studiu nu poate dovedi cauzalitatea. Interacţiune este atât de complicată”, a afirmat Dr. Anne Peters, de la Universitatea din California de Sud, în calitatea de co-autor al cercetării.
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), persoanele cu diabet zaharat au un risc dublu de face depresie, în timp ce persoanele cu depresie sunt mai susceptibile de a dezvolta diabet zaharat.
Rapoartele CDC arată că diabetul afectează unul din 12 oameni și că una din 10 persoane adulte face depresie.

Autor: Adevarul.ro
Sursa: adevarul.ro  Marti, 10 Iunie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu