ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 9 iunie 2014

 Vânătăi dese? Ai carenţă de vitamina P
Vânătăi dese? Ai carenţă de vitamina P Dintr-o dată au început să-ţi sângereze gingiile, deși nu ţi-ai schimbat nici periuţa și nici pasta de dinţi. În plus, te învineţești mult mai ușor, deși nu ţii minte să te fi lovit. Responsabilă pentru aceste stări nu este alta decât vitamina P. Mai bine spus, lipsa acesteia din organism.
Dacă până acum n-au auzit de vitamina P, nu te mira. Multă lume n-o știe. Este o substanţă mai puţin promovată, mai „discretă”, dar nici pe departe mai puţin importantă decât alţi micronutrienţi. Aceasta acţionează în strânsă legătură cu vitamina C, fiind responsabilă de absorbţia acestei vitamine esenţiale și de prevenirea distrugererii ei prin oxidare. 
În plus, vitamina P are un rol substanţial în prevenirea hemoragiilor, contribuind la reducerea apariţiei echimozelor și a sângerării gingivale.
 Are efect antiinflamator și intervine în procesele energetice ale ţesuturilor și în menţinerea permeabilităţii vaselor capilare. În tandem cu vitamina C, vitamina P are un puternic efect antiinfecţios, reușind să mărească rezistenţa organismului la infecţii. De asemenea, această combinaţie poate fi folosită preventiv și împotriva gripei. 
 Mai mult decât atât, studiile au arătat că vitamina P protejează organismul de efectele secundare ale razelor X,  influenţează într-un mod pozitiv creșterea cantităţii de calciu din sânge și ajută în tratamentul ameţelilor cauzate de afecţiunile urechii interne.
De câtă vitamina P avem nevoie?

Specialiștii recomandă o cantitate aproximativă de 10-20 de miligrame pe zi. Practic, pentru o cantitate de 500 de miligrame de vitamina C ar fi nevoie de un minimum de 100 de miligrame de bioflavonoide (categorie din care face parte și vitamina P). Această vitamină este lipsită de toxicitate, deoarece excesul este eliminat rapid din organism prin urină și transpiraţie.
De unde faci rost de ea

O cantitate însemnată de vitamina P există în citrice (lămâi, portocale, grepfrut), prune, caise, vișine, cireșe, coacăze negre, măceșe, zmeură, afine, păducel, mere, struguri și hrișcă. Poţi regla cu ușurinţă aportul vitaminei, crescând frecvenţa cu care consumi aceste alimente.  

Autor: Adevarul.ro
Sursa: adevarul.ro  Duminica, 8 Iunie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu