ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 23 iunie 2014

De ce sunt periculoşi îndulcitorii artificiali? Aspartamul conţine un substanţă care poate fi toxică

Roxana Ruscior | 22.06.2014 |
1 Comentarii
De ce sunt periculoşi îndulcitorii artificiali? Aspartamul conţine un substanţă care poate fi toxică     (Foto: Shutterstock) + zoom De ce sunt periculoşi îndulcitorii artificiali? Aspartamul conţine un substanţă care poate fi toxică
Galerie foto (1)
Dacă nu mai vreţi să consumaţi zahăr, îndulcitorii artificiali nu sunt neapărat cea mai bună alegere. Aspartamul, cel mai utilizat îndulcitor de acest fel, conţine doi aminoacizi: acid aspartic şi fenilalanină, substanţă care poate fi extrem de periculoasă pentru unele persoane.
Deşi încă de la descoperirea sa, în anul 1965, aspartamul a fost o substanţă controversată, nu există studii care să ateste legătura cu anumite efecte adverse.
Totuşi, pe eticheta produselor care conţin acest îndulcitor este trecut de obicei un avertisment pentru persoanele care suferă de fenilcetonurie, o boală metabolică genetică.
Cei care au această afecţiune nu pot transforma fenilalanina în tirozină, un alt aminoacid.
Astfel, fenilalanina se acumulează în sânge, devine toxică, iar concentraţia de tirozină scade.  Excesul de fenilalanină în sânge afectează sistemul nervos şi poate duce la un retard mintal al copilului care are această boală.
Astfel, bolnavii de fenilcetonurie trebuie să urmeze o dietă specială, care să nu conţină fenilalanina. Acest lucru este foarte dificil, pentru că substanţa se regăseşte în foarte multe alimente, mai puţin în legume şi fructe.
În mod clar, ei trebuie să evite consumul de aspartam, îndulcitor care se găseşte pe scară largă, sub diferite denumiri comerciale. Aspartamul este folosit şi în diferite băuturi răcoritoare dietetice şi alte produse similare.
Sursa: Live Science

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu