ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 26 iunie 2014

De ce nu putem renunţa la dulciuri?
De ce nu putem renunţa la dulciuri?
Deși nu s-a ajuns încă la un acord și zahărul nu este recunoscut ca substanţă care provoacă dependenţă, studiile realizate până în prezent aduc argumente în favoarea acestei ipoteze.


Multe persoane nu reușesc să se abţină de la consumarea alimentelor dulci, la fel ca în cazul altor dependenţe.

 
Întocmai ca drogurile, zahărul stimulează aceleași zone din creier ca și droguri precum nicotina și cocaina, elibereză dopamină în sistemul de recompense al creierului și oferă “plăcere”.
Companiile din industria alimentară știu acest lucru și nu-i de mirare că încercarea de a găsi alimente care nu au adaos de zahăr pare o misiune imposibilă.
Consumul de zahăr a crescut foarte mult și puţine persoane reușesc să nu depășească cantitatea zilnică recomandată.
Potrivit American Heart Association (AHA), bărbaţii ar trebui să consume cel mult 37 grame de zahăr zilnic, iar femeile maximum 25 de grame. Un pahar de 250 de ml de Coca-Cola, de exemplu, conţine 27 de grame de zahăr.
Simptomele dependenţei de dulce

O caracteristică esenţială a adicţiilor este lipsa controlului în privinţa utilizării substanţei, respectiv consumarea unei cantităţi mai mari decât ar trebui, în ciuda cunoașterii efectelor negative ale acesteia și resimţirea nevoii de a consuma substanţa respectivă.
Încearcă să nu te atingi de zahăr o săptămână și dacă prezinţi simptome precum iritabilitate, ameţeală, schimbări de dispoziţie și te gândești constant la zahăr, a sosit momentul să nu îi mai subestimezi puterea și să iei lucrurile în serios.
Indiferent de forma  pe care o îmbracă, zahărul este inamicul numărul unu al oricărei diete.

Deși consumul de zahăr conduce la probleme de greutate și este asociat cu multiple afecţiuni, ignorăm efectele negative și nu le luăm în considerare atunci când ne aflăm în faţa unei prăjituri sau a unei bucăţele de ciocolată. Bunăstarea pe termen lung nu pare să aibă nicio șansă de a  câștiga bătălia cu o plăcere scurtă, dar imediată.
Cum scapi de pofta de dulce?

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să stai departe de zahăr! Un studiu realizat de Brian Wansink  si colegii sai la Universitatea din Illinois indica faptul că dulciurile nu au ce căuta la tine acasă. N-are rost să îţi pui o prăjitură în faţă și să te uiţi la ea toată ziua doar ca să îţi dovedești că poţi să reziști.
Dacă nu păstrezi dulciuri la îndemână, jumătate din bătălie este câștigată.  Păstrează-ţi voinţa  pentru situaţiile sociale în care vei fi nevoit să faci faţă tentaţiilor. Astfel, solutia este simplă și la îndemâna oricui și constă în controlul mediului înconjurător. Reducerea convenienţei și a vizibilităţii alimentelor care conţin zahăr este o cale sigură pentru a mânca mai puţin zahăr.
Găsește alte modalităţi prin care să te recompensezi

De multe ori, folosim dulciurile ca recompense sau ca sursă de plăcere în viaţa noastră. Adevărul este că deseori simţim nevoia să ne recompensăm  cu ceva dulce ori de câte ori facem ceva bine ori depășim o situaţie dificilă.
Comportamentul nu este întâmplător, ci este învăţat încă din copilărie. Nu o dată am auzit părinţi care le oferă copiilor o ciocolată dacă stau cuminţi sau dacă își fac temele. Mâncăm ceva dulce la sfârșitul unei zile dificile, după ce am terminat un proiect, de ziua noastră etc. În acest fel, devenim condiţionaţi și simţim “nevoia” de ceva dulce pentru a ne simţi satisfăcuţi. După câţiva ani de zile de “recompense”, efectele asupra fizicului și psihicului nostru sunt evidente.
În realitate, zahărul nu ne aduce fericire pe termen lung, ba dimpotrivă. Altfel, de ce vrem să renunţăm la zahăr? Mâncăm dulciuri ca să ne simţim bine pe moment și obţinem o stare de insatisfacţie pe termen lung.

Găsește alte lucruri de care să te bucuri, care să te facă fericit (o baie caldă, o ședinţă la masaj, un concert, un film, o carte), dar care nu sunt asociate cu peste 70 de afecţiuni (diabet, alergii, astm, schimbări de dispoziţie, hipoglicemie), așa cum este zahărul.
Elimină alimentele bogate în zahăr!

Zahărul este ascuns astăzi acolo unde nu te aștepţi: lactate, pâine, ketchup, unt de arahide, sosuri pentru paste, nu doar în biscuiţi, bomboane și ciocolată.  Compară etichetele produselor și alege alimentele fără sau cu un conţinut cât mai mic de zahăr.
Zahărul vine deghizat și în forme aparent sănătoase, cum ar fi zahărul brun, mierea, sirop de arţar, sirop de dextroză etc. Nu te lăsa păcălit nici de băuturile cu îndulcitori articifiali și zero calorii.

Dacă nu îl poţi eliminata de tot, începe prin a reduce cantitatea de zahăr în fiecare săptămână: renunţă la desertul de la prânz, îndulcește cafeaua cu îndulcitor natural, renunţă la cerealele cu zahăr. Nu ai nevoie de acesta atât de mult pe cât crezi că ai.
Bucură-te de dulce, dar alege alte surse. Optează pentru alimente dulci cu indice glicemic scăzut cum ar fi fructele de pădure. Prepară-ţi dulciuri acasă utilizând îndulcitori naturali precum stevia și xylitol.
Menţine glicemia mâncând la ore fixe

Menţine un nivel adecvat al zahărului în sânge. Atunci când nivelul zahărului din sânge este scăzut facem alegeri proaste. Așadar, mănâncă micul dejun,  include suficiente proteine și fibre în alimentaţie și împarte mâncarea în 4-5 mese pe zi și evită să mănânci cu trei ore înainte să dormi. De asemenea, încearcă să respecţi orele la care servești masa. Dacă nu ai un orar alimentar fix, corpul tău nu mai știe când va primi mâncare, așa că, la prim aocazie când te hrănești, acesta va depozita nutrienţii obţinuţi din mâncare, iar tu te vei trezi cu niște kilograme în plus.
Zahărul furnizează corpului tău calorii goale, niciun nutrient și are nenumărate consecinţe negative pe termen lung. Dacă vrei să slăbești și să îţi menţii starea de sănătate, trebuie să faci tot posibilul să elimini zahărul din alimentaţie.
Avem grijă ca participanţii Slăbește cu Șerban să fie informaţi în legătură cu beneficiile unui program care integrează regimul alimentar și antrenamentul fizic. Înscrie-te acum  pentru ediţia din luna iulie și participă la noile workshopuri de nutriţie echilibrată.

Autor: Csid.ro
Sursa: www.csid.ro  Joi, 26 Iunie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu