ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 13 iunie 2014

De ce este indicat să mâncăm mazăre verde
De ce este indicat să mâncăm mazăre verde Mazărea verde este cu adevărat un superaliment. Și nu e deloc un cuvânt prea mare, având în vedere că găsim în bobiţele ei 8 vitamine, 7 minerale, enzime, fibre, dar și proteine de cea mai bună calitate.
Mazărea face parte dintre alimentele a căror origine se pierde în negura timpurilor. Cert este că a fost menţionată în Biblie și preţuită de civilizaţiile egipteană, greacă și romană. În Europa, mazărea a ajuns, cel mai probabil, cu mai bine de două mii de ani în urmă, însă celebritatea a cunoscut-o abia în Evul Mediu, când era o delicatesă pe masa celor cu sânge albastru. Din bucatariile regale, a ajuns, treptat, în cele ale oamenilor de rând, iniţial în stare uscată, iar apoi proaspată, așa cum este consumată și în zilele noastre.
UN COMPLEX DE MULTIVITAMINE
O porţie de mazăre, adică 160 de grame, conţine aproximativ 35% din cantitatea de vitamina A necesară organismului într-o zi. Este un lucru extraordinar, dacă e să luăm în considerare faptul că acest compus organic este esenţial pentru sistemul imunitar și buna funcţionare a ochilor și pielii. 

Mazărea se remarcă și la capitolul conţinutului de vitamina K, fundamentală pentru închiderea rănilor și pentru coagularea sângelui, dar și pentru rezistenţa oaselor, ea ajutând la „sudarea” moleculelor de calciu din os. Consumând cel puţin 160 de grame de boabe verzi proaspete, poţi obţine jumătate din nevoia zilnică de vitamina K, dar și 22% din cea de potasiu și 15% din cea de magneziu – două minerale responsabile cu menţinerea funcţionalitatii inimii, a sistemului nervos, precum și a celui muscular.
Stă foarte bine și în ceea ce privește aportul de vitamina C. Specialiștii asigură că atunci când e preparată de o manieră blândă (cât mai scurt și la temperaturi reduse), o porţie din acest aliment poate acoperi aproximativ 40% din doza zilnică recomandată.
SURSĂ DE B-URI
Boabele de mazăre conţin din abundenţă și vitaminele B1, B2, B3, B6. De altfel, mazărea este cunoscută ca fiind una dintre cele mai bune surse alimentare naturale de vitamina B1, 200 de grame de mazăre verde furnizând peste 30% din necesarul zilnic din această importantă vitamină pentru activitatea cardiovasculară, a sistemului nervos și a celui digestiv.


PROTEJEAZĂ DE BOLI
Mai găsim în acest aliment fier (250 g asigură aproape 40% din necesarul zilnic), fosfor (250 g asigură 30% din doza zilnică) și zinc (200 g asigură aproximativ 12% din necesarul zilnic). Aceste trei oligoelemente sunt considerate vitale pentru sistemul imunitar, dar și pentru cel nervos, pentru regenerarea celulelor și funcţia de reproducere (atât la femei, cât și la bărbaţi).

De asemenea, boabele de mazare figurează printre cele mai bune surse naturale de seleniu, un element utilizat în tratamentele pentru prevenirea și combaterea cancerului, dar și a infertilităţii la barbaţi. Seleniul are o largă implicare în susţinerea funcţiei pancreasului, în întărirea imunităţii și încetinerea procesului de îmbătrânire.

Autor: Adevarul.ro
Sursa: adevarul.ro  Joi, 12 Iunie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu