ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 20 iunie 2014

Cum tratezi ochii uscati

Ochi uscatiOchii uscati sunt afectiunea oculara cea mai raspandita in zilele noastre. Senzatia de nisip in ochi, oboseala oculara, inconfortul cresc odata cu inaintarea in varsta. Orele petrecute in fata calculatorului si poluarea contribuie la uscarea ochilor. Cum tratezi ochii uscati.
Uscarea ochilor antreneaza o instabilitate a filmului lacrimal. Acest film este compus din trei straturi: un strat lipidic care lubrifiaza, produs de un ulei limpede secretat de catre glanda Meibomius, un strat apos care hraneste si protejeaza corneea si un strat de mucus care permite lacrimilor sa adere la suprafata oculara.
Daca nu dispune de suficienta apa sau grasime, ochii se usuca. In general, uscarea ochilor este cauzata de o insuficienta a secretiei lipidice. Nu exista semne vizibile, cum ar fi inrosirea ochilor sau umflarea pleoapelor, insa pacientii resimt o jena. In doar 15% din cazuri uscarea ochilor este cauzata de un deficit de apa, iar in peste 30% din cazuri este vorba despre un deficit conjugat.
Primul gest si cel mai important pe care trebuie sa il faci atunci cand resimti o jena la nivelul ochilor este sa clipesti des. Prin clipit, glandele Meibomius sunt actionate in mod fortat si asigura o buna lubrifiere a ochilor.
Inchide ochii si tine-i asa doua secunde, apoi strange-i si mai stai doua secunde, pentru a ajuta la dezvoltarea musculaturii si a conexiunilor neuronale care controleaza clipitul.
Exercitiile de clipire trebuie sa fie realizate la intervale regulate in timpul zilei, in fiecare zi, chiar si cand nu esti la serviciu. Ritmul normal al clipirii ochilor este la 5-6 secunde, adica este normal sa clipesti de 10-12 ori pe minut.
Suplimenteaza aportul de omega 3 daca ai ochii uscati
Omega 3 iti este de ajutor daca ai ochii uscati. S-a demonstrat ca o suplimentare a acizilor grasi polinesaturati amelioreaza semnele si simptomele uscarii ochilor si reduce inflamatiile. Omega 3 poate normaliza cantitatea de lacrimi si poate imbunatati secretia glandelor Meibomius. Consuma deci alimente bogate in omega 3 (peste gras, oua, ulei de rapita) sau ia suplimente alimentare cu omega 3.
Te ajuta cafeaua daca ai ochi uscati?
Cercetatorii de la universitatea de medicina din Tokyo au demonstrat ca administrarea de pastile cu cafeina poate mari productia de lacrimi. Punerea in aplicare a acestui lucru este mai dificil, in special in cazul persoanelor sensibile la efectul stimulator al cafelei. Doza folosita pentru studiu era de 5-7 mg cafeina/kg, adica in jur de 4 cani de cafea sau 10 cani de ceai, ceea ce este cam mult chiar si pentru persoanele sanatoase.
Dozele prea mari de cafeina duc la anxietate, tremuraturi, accelerarea ritmului cardiac. De altfel, desi cafeina ar putea regla deficitul de lacrimi, nu s-a demonstrat ca poate restabili filmul lipidic, principala cauza a ochilor uscati.
Fa pauze cand lucrezi la calculator
Stii ca e important sa faci pauze la calculator, dar uiti de acest lucru. Este important sa faci pauze, mai ales daca ai ochi uscati, pentru ca fixarea ecranului rareste frecventa clipitului de sase ori, ceea ce accentueaza uscarea ochilor. Macar la fiecare 10 minute, ia-ti ochii, pret de cateva secunde, de la calculator.
Tratamente pentru ochi uscati
Atunci cand uscarea ochilor este cu adevarat deranjanta si nu te mai ajuta nici clipitul sau suplimentele alimentare, este bine sa mergi la oftalmolog. In functie de particularitatile tale si de simptome, medicul iti poate prescrie lacrimi artificiale sub forma de picaturi, geluri lubrifiante sau antibiotice, daca uscarea ochilor este cauzata de o boala a ochilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu