ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 13 iunie 2014

Cum să te hrănești corect vara asta
Cum să te hrănești corect vara asta
Te simţi mai moleșit în această perioadă? Poate fi din cauză că nu mănânci ceea ce trebuie! Atunci, înseamnă că sfaturile noastre vin la ţanc!

 Bea cel puţin doi litri și jumătate de apă

Primul lucru la care trebuie să te gândești dimineaţa este apa! Plată sau minerală, apa nu trebuie să îţi lipsească din meniul zilnic. Bea cel puţin 2,5 litri de apă și chiar mai mult, dacă depui efort fizic.
Nu te îmbăta cu gândul că apa rece te va răcori! Apa rece se elimină mai repede prin transpiraţie, pe când cea caldă sau la temperatura camerei este asimilată mai ­bine, prin urmare vei fi mai hidratat.
Consumă fructe și legume colorate
Mănâncă fructe și legume cât mai colorate (morcovi, ardei gras roșu, roșii, pătrunjel, broccoli, porumb). Acestea conţin vitaminele A, C și E, precum și alţi antioxidanţi, care ne protejează pielea de efectele nocive ale razelor soarelui.
Mizează și pe fructele și legumele care te hidratează: ţelină, castraveţi, căpșuni, pepene, măr și ­caise. Acestea nu ­numai că îţi potolesc setea, dar îţi oferă și vitaminele și mineralele de care ai nevoie.
 Nu sări peste mese
Pentru a evita căderile de glicemie sau de calciu, care pot fi mai frecvente pe caniculă, nu sări peste cele trei mese ale zilei și peste cele două-trei gustări. O altă variantă ar fi să mănânci puţin și des: adică patru-cinci porţii mai mici, consumate la un interval de trei-patru ore.
Evită grăsimile «rele» și prăjelile
Este bine să eviţi preparatele bogate în grăsimi și prăjelile, pentru că au mai multe calorii și au un efect termic asupra organismului (cresc ușor temperatura corpului), precum și pe cele sărate (mezeluri, brânzeturi fermentate), pentru că duc la retenţia de apă.
Alege meniurile ușoare
Cele mai bune pentru sezonul cald sunt meniurile ușoare. Ideale pentru micul dejun sunt cerealele integrale, iaurtul, brânza proaspătă de vaci și ouăle fierte, pentru prânz, supele și ciorbele de legume cu zarzavaturi, carnea de pui, de vită și peștele, orezul cu legume, mâncarea de păstăi, iar pentru cină, salatele în diverse combinaţii (roșii și mozzarella, de ton, orientală, cu iaurt și castraveţi etc.) sau legumele la grătar.
Igiena în timpul mesei ţine bolile departe
Multe dintre îmbolnăviri, inclusiv cea cu „bacteria ucigașă” (E. coli), ar putea fi prevenite dacă respectăm regulile elementare de igienă. De aceea, spală-te cât mai des pe mâini. De asemenea, spală sub jet puternic de apă legumele și fructele.
Berea te deshidratează
Evită excesul de cafea, de băuturi care conţin cofeină, precum și alcoolul, deoarece au efect diuretic, ceea ce, implicit, duce la deshidratare. În plus, alcoolul scade vigilenţa, prin urmare nu mai poate fi sesizat, de pildă, pericolul insolaţiei.
Prepară-ţi acasă deserturi sănătoase
Pofta de dulce ţi-o poţi potoli cu deserturi sănătoase! Un „dulce” delicios îţi poţi pregăti foarte ușor din fructul preferat, pe care îl pisezi și-l pui într-un iaurt simplu. Lasă-l la congelator două ore. O altă variantă sănătoasă este salata de fructe.
Atenţie la toxiinfecţia alimentară!
Vara, pericolul toxiinfecţiilor este mai mare, din cauză că germenii se răspândesc cu mai mare repeziciune, iar alimentele se alterează mai ușor. De aceea, evită să cumperi produse alimentare „de stradă”: mici, îngheţată, produse de tip fast-food (hamburger, hot-dog) și ferește mâncarea de insecte sau de animale.
SFAT: Pentru a evita pericolul toxiinfecţiei alimentare, nu consuma carnea în sânge sau fiartă insuficient! 

Autor: Click sanatate
Sursa: www.clicksanatate.ro  Joi, 12 Iunie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu