ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 25 iunie 2014

 Compoturi cu fructe de sezon
Compoturi cu fructe de sezon Compot de piersici
 
    Ingrediente
    2 kg piersici 1 l apa 400 g zahar
    Mod de preparare

    Piersicile se spala, se curata de coaja, se scot samburii si se taie felii groase. Din apa si zahar se fierbe un sirop pana se leaga putin,apoi se adauga feliile de piersica si se fierb pana se inmoaie(10-15 min). Borcanele se spala si se sterilizeaza la cuptor. Se aseaza feliile de piersica, apoi se adauga siropul. Se infileteaza capacul si se pun intr-o patura pana a doua zi, apoi se depoziteaza in camara.
    Mod de servire

    Se poate servi in salate sau se poate manca simplu
Compot clasic de visine
 
    Ingrediente
    visine,
    zahar,
    apa.
    Mod de preparare

    Se spala visinele si se pun intr-un borcan de 800 gr pana la jumatatea borcanului, apoi se adauga 3 linguri rase de zahar si apoi se completeaza cu apa pana sus.
    Se pune capacul bine si se pun intr-o oala pe fundul careia a fost asezat un prosop, se toarna apa pana trece de capac si se lasa sa fiarba, cand incepe sa fiarba ne uitam la ceas si le tinem 15 minute pe foc potrivit, apoi se lasa sa se raceasca acolo in oala.
    Se depoziteaza in camara cand s-au racit.
    Mod de servire

    Compotul clasic de visine se consuma ca atare sau se foloseste la diferite retete de prajituri.
Compot de caise
Ingrediente
600 g caise
apa
zahar dupa gust
Mod de preparare
Spalam caisele sub jet de apa rece. Borcanele spalate se aseaza in tava de la aragaz si se pun in cuptor sa se usuce-sterilizeze. Dupa vreo 15 minute sortam caisele si le punem in borcanele fierbinti impreuna cu 2 linguri de zahar in fiecare borcan. Se folosesc 600 g pentru 12 borcane, deci 50gr/borcan. Se umple cu apa dar se lasa spatiu de doua degete pana la capac. Se insurubeaza capacele si se baga la cuptor intr-o tava cu 1l de apa rece. Cand apa din tava a inceput sa fiarba si in borcane apar bulisoare de aer, inseamna ca fiere. Din momentul asta se mai lasa maximum 15 minute. Caisele se pot taia in sferturi.
Mod de servire


Caisele din compot se pot folosi la prajituri, torturi sau la salate de fructe.


Compot de cirese fara conservanti


Ingrediente
2 kg cirese
zahar - cate 4 linguri pentru fiecare borcan
apa
borcane
Mod de preparare

Ciresele se spala, se rup coditele si se lasa o jumatate de ora sau 1 ora in apa rece. Daca au viermi, acestia vor iesi la suprafata. Scurgem apoi apa si alegem doar ciresele sanatoase, cele nesanatoase insemnand cirese care au lovituri sau parti maro. Daca ciresele au avut viermi nu inseamna ca nu le mai puteti folosi, dimpotriva, inseamna ca ciresele n-au avut multe chimicale .
Borcanele se spala cu detergent de vase, se limpezesc bine in mai multe ape si se scufunda pe rand intr-un vas cu apa care fierbe, pentru a se steriliza. Sau se pun in cuptor 10-15 minute. La fel procedam si cu capacele.
Din 2 kg cirese vor iesi in jur de 6-7 borcane cu compot. Depinde de cat de pline vom pune borcanele. Borcanele sterilizate se lasa sa se raceasca apoi se umplu cu cirese pana sus, se adauga in fiecare cate 4 linguri rase cu zahar si se umplu cu apa (rece). Punem capacele si scuturam borcanele pentru a se amesteca putin zaharul. Nu va faceti griji! zaharul se va dizolva oricum in timpul prepararii.
Asezam in cuptorul aprins, tocmai jos, tava mare de la aragaz si o umplem cu apa. Peste tava punem gretarul cuptorului si pe el asezam borcanele cu putin spatiu intre ele (sa nu se atinga). Inchidem cuptorul si lasam compotul sa se faca la foc potrivit, timp de 40-45 minute. Ne dam seama ca s-a facut atunci cand ciresele se ridica la suprafata iar apa s-a colorat si face bule.
Oprim focul si lasam compotul sa se raceasca in cuptor. Eu asa procedez de foarte multi ani si va garantez ca iese foarte bun si tine fara probleme si peste iarna!
Daca doriti sa pregatiti compotul de cirese tot fara conservant intr-o oala cu apa pe aragaz puteti sa-l pregatiti dupa aceeasi idee. Borcanele nu trebuie sa se atinga, focul trebuie sa fie mediu spre mic. Veti sti ca e gata compotul cand ciresele isi schimba culoarea (cele mai coapte ar putea avea crapaturi la suprafata) si vedeti bule mici. Conditia conservarii lui si metoda prin care se videaza natural este sa-l lasati in oala in care s-a facut sa se raceasca. Apoi se depoziteaza. Veti sti ca este in regula de pastrat daca vedeti capacul borcanului lasat in jos.
Mod de servire
Compotul de cirese fara conservant poate fi folosit iarna la orice reteta de prajituri cu cirese sau consumat ca atare de toata familia.


 
 
 
 
 
 
 
 



Autor: Stiri.com.ro
Sursa: www.stiri.com.ro  Marti, 24 Iunie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu