Ce pericole ascund cuburile de gheaţă |
Cuburile de gheaţă sunt cea mai populară soluţie de a păstra băuturile
reci, în special în lunile călduroase de vară. Puţini dintre noi știu
însă la ce riscuri se expun atunci când le folosesc. Iată cât de
periculoase sunt, de fapt, cuburile de gheaţă.
Gheaţa a fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru conservarea alimentelor perisabile dar și pentru răcirea aerului și a băuturilor. Până la inventarea aparatelor mecanice de refrigerare însă, gheaţa era recoltată în timpul iernii, din râurile și lacurile îngheţate, ori de pe munţii înalţi și păstrată, apoi, tot timpul anului, în construcţii speciale, de regulă subterane. Un astfel de depozit a fost construit în Mesopotamia acum aproape 4.000 de ani, conform unei tablete cuneiforme. Ulterior, chinezii, cu o mie de ani înaintea erei noastre, macedonenii conduși de Alexandru cel Mare ori romanii, în vremea Imperiului, au folosit această metodă, dar gheaţa a devenit cu adevărat populară abia la începutul secolului al XIX-lea. Până atunci, conservarea alimentelor și răcirea băuturilor și a preparatelor în acest fel, practici dificile și costisitoare, erau rezervate doar celor bogaţi și puternici. Apoi, omul de afaceri american Frederic Tudor a început să recolteze gheaţă de pe lacurile din apropierea orașului Boston și să o exporte către insulele din Caraibe și chiar Europa sau America de Sud. Printre clienţii săi nu se regăseau doar cei din elita societăţii ci și patronii noilor afaceri cu pește, lactate ori băuturi alcoolice, care apăruseră în marile orașe. Cererea de gheaţă a dus la creșterea concurenţei și la apariţia altor companii asemănătoare astfel că, până la jumătatea secolului al XIX-lea, produsul se regăsea deja în cele mai multe dintre casele din mediul urban. Ulterior, frigiderele electrice au introdus gheaţa artificială, care poate fi produsă acasă, în orice anotimp, eliminând nevoia recoltării acesteia de pe lacurile și râurile îngheţate și a livrării până la client. În prezent, aparatele frigorifice capabile să îngheţe apa se regăsesc în marea majoritate a locuinţelor și din ce în ce mai mulţi oameni se folosesc de cuburile de gheaţă pentru a-și păstra băuturile reci.
Un studiu realizat pe automatele de gheaţă de la restaurantele din Las Vegas, Statele Unite, a arătat că 33.3% dintre mostrele obţinute depășeau reglementările EPA (n.r. Environmental Protection Agency, agenţia de protecţie a mediului, în limba engleză) privind numărul de bacterii heterotrofe și 72.2% prezentau urme posibile de bacterii coliforme. Din păcate, acest lucru înseamnă că, probabil, și alte alimente din restaurante prezintă aceleași caracteristici și chiar dacă nu, riscul ca acestea să devină contaminate în contact cu gheaţa este unul crescut, spune Pritish Tosh, medic de boli infecţioase și cercetător la Mayo Clinic.
Un studiu realizat în 49 de restaurante, baruri și hoteluri din Chicago, în anul 2007, a arătat că în 20% dintre acestea gheaţa era contaminată cu un număr mare de bacterii fecale coliforme. "Cleștii pentru gheaţă trebuie curăţaţi, la fel ca orice altă ustensilă de bucătărie. Iar cuburile nu trebuie scoase cu mâinile goale din mașina de făcut gheaţă, pentru că acestea sunt o potenţială sursă de bacterii", spune Bucknavage. |
Autor: Mediafax.r Sursa: www.mediafax.ro Miercuri, 25 Iunie 2014 |
miercuri, 25 iunie 2014
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu