ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 24 iunie 2014

Cat valoreaza prietenii pe internet

Prieteni pe internetPrietenii de pe internet nu sunt prieteni de mana a doua. Desi s-a dezvoltat ideea falsa ca internetul este o lume aparte, in care iti poti face noi cercuri de prieteni virtuali, necunoscuti si in care nu poti avea incredere, studiile demonstreaza contrariul. In mare parte, prietenii de pe internet sunt cei pe care ii frecventam in viata reala. Nu se intampla prea des sa intram in contact cu necunoscuti pe retelele de socializare. Cat valoreaza prietenii pe internet.
Internetul favorizeaza noi forme de expresie, care iti permit sa iti teatralizezi imaginea, sa iti creezi o imagine avantajoasa. Te pui in scena, creezi noi forme de comunicare si discuti despre totul si nimic in acelasi timp, asteptand validari mutuale ale alegerilor si parerilor tale. De asemenea, internetul iti permite sa fii in dialog permanent cu cei apropiati. Psihologii vorbesc despre o “constiinta permanenta” a celuilalt.
Ideea ancestrala a priteniei este schimbata de retele de socializare. Idealul de prietenie este o relatie aleasa, personala, exclusivista aproape, asa cum este o relatie de dragoste. Or, retele de socializare dau cumva peste cap acest ideal. Desigur, si pe internet interactionezi cu prieteni ideali, dar este vorba despre 4-5 persoane. In rest, schimbi impresii si cu persoane de care esti mai putin legat, cum ar fi colegi, prieteni ai prietenilor, cunostinte. Ceea ce numesti “prieten” pe o retea de socializare nu se apropie nici pe departe de conditiile pe care o prietenie trebuie sa le indeplineasca in afara internetului.
Potrivit viziunii absolutiste a prieteniei, prietenii de pe internet nu valoreaza mare lucru. Ii alegem din motive mai putin nobile decat am vrea sa admitem: pentru ca ne pot ajuta intr-o buna zi, pentru ca pozitia lor sociala poate contribui la imaginea noastra, pentru ca vrem sa ne facem cunoscuti sau pur si simplu raspundem cererilor de prietenie, desi nu avem nimic in comun cu persoana care trimite cererea. Nu suntem intotdeauna mandri de acest oportunism. Si totusi, in ciuda faptului ca un prieten ar trebui sa fie dezinteresat, relatiile de prietenie s-au bazat dintotdeauna pe un oarecare interes. Un prieten a fost mereu cel care a putut ajuta sau care a putut face un serviciu, in schimbul unui alt serviciu.

Cum iti faci prietenii pe internet?
In trei feluri. Gasesti vechi cunostinte, colegi de serviciu, de scoala, pe care cu siguranta i-ai fi pierdut din vedere, daca nu era internetul. Dezvolti, de asemenea, relatii sociale specifice, in jurul unui hobby comun sau a unei preocupari comune (de exemplu vaccinurile pentru copii, alimentatia sanatoasa, frumusete). Si nu in ultimul rand, pe internet te imprietenesti cu prietenii prietenilor tai. Foarte rar te impretensti cu persoane cu care nu ai nimic in comun. Toate aceste porti pe care le deschizi iti permit sa evoluezi, chiar daca ai putine sanse de a intra in contact cu oameni dintr-un mediu total diferit de al tau, cu care nu ai nimic in comun. Fenomenul retelelor de socializare poate duce la o mixtiune sociala inedita, revolutionand relatiile dintre oameni.
Spatiul virtual te invita sa te deschizi, sa iti faci auzita vocea. Vorbesti mult despre tine, iar increderea este una dintre principalele caracteristici ale internetului. Ai incredere si vorbesti despre tine pe internet la fel cum vorbesti cu un necunoscut in tren, caruia iti este mai usor sa ii faci confidente decat unui cunoscut. Tinerii in special vorbesc mai mult despre ei, este specific sociabilitatii juvenile. Adultii sunt mai rezervati, dar si ei, la un moment dat, isi expun problemele pe internet. De exemplu, pe site-urile medicale, multi dintre cei cu probleme de sanatate cer sfaturi sau isi expun problemele, desi nu ar face acest lucru in viata de zi cu zi.
Ideea de incredere in cei intalniti pe internet este complexa. O persoana echilibrata si matura nu are incredere intr-un individ complet necunoscut, ea are incredere in membrii unui grup. Grupurile de discutii valideaza ideea de incredere. Ele isi au propriile exigente si exista intotdeauna persoane cu care poti colabora si te poti sfatui. In general, in grupurile de discutii, oamenii nu sunt judecati, iar cei care o fac sau se abat de la linia grupului si de la temele de discutie abordata – poate ai observat – sunt marginalizati si exclusi din grup.
Iata deci ca aceasta noua forma de socializare, internetul, adauga valoare vietii tale, iar prietenii de pe internet nu sunt prieteni de mana a doua. Desi poate nu ii intalnesti fizic niciodata, ei te ajuta in prezent sau te pot ajuta intr-o buna zi si iti permit sa evoluezi si sa te deschizi spre universuri noi.
psychologies.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu