7 motive ca să mănânci CIREŞE. Ce proprietăţi benefice au fructele-vedetă ale sezonului - FOTO
-
În clasamentul celor mai atrăgătoare fructe cireşele sunt cu
siguranţă în top. Dar se pare că aceste fructe-vedetă ale sezonului au
mai multe calităţi decât aspectul care pur şi simplu îţi lasă gura apă
când treci pe lângă ele. Potrivit oamenilor de ştiinţă, cireşele au
numeroase efecte benefice asupra sănătăţii.
7 motive ca să mănânci CIREŞE. Ce proprietăţi benefice au fructele-vedetă ale sezonului - FOTO (Imagine: Hepta)
-
Cireşele te pot ajuta să dormi mai bine
Un lucru poate mai puţin ştiut despre aceste fructe este că cireşele
sunt sursă naturală de melatonină, un hormon care ajută la reglarea
ciclului de odihnă. În timp ce suplimentele de melatonină din comerţ au
de obicei efecte secundare (dureri de cap, greaţă, vise ciudate şi
ameţeală), cireşele nu au aşa ceva. Sfatul specialiştilor este să mâncăm
cireşe cu o oră înainte de culcare, potrivit The Epoch Times.
-
Cireşele sunt bune pentru inimă şi pentru sistemul circulator
Apropo de melatonină, cercetătorii au descoperit că oamenii care au
atacuri de cord tind să aibă un nivel scăzut de melatonină, ceea ce
poate fi reparat prin consumul de cireşe. Un compus prezent în cireşe -
polifenolul - s-a dovedit a fi benefic în procesul de prevenire a
formării de cheaguri de sânge. În plus, antocianina, de asemenea
prezentă în cireşe, protejează vasele de sânge de stresul oxidativ, ceea
ce implică faptul că cireşele pot ajuta la prevenirea formării de placă
arterială.
-
Cireşele sunt bune pentru creier
Aceiaşi compuşi menţionaţi mai sus - melatonina, polifenolii şi
antocianinele - au dovedit efecte benefice asupra funcţiilor cerebrale.
Toate trei protejează celulele creierului de stresul oxidativ şi pot
juca un rol în prevenirea diferitelor forme de demenţă.
-
Cireşele sunt un antiinflamator natural
Potrivit specialiştilor, antocianinele reduc inflamarea aproximativ la
fel de bine precum medicamentele prescrise de doctor, cu menţiunea că
cele din cireşe nu prezintă şi efecte adverse.
-
Cireşele pot fi considerate medicamentul natural care creşte performanţa
Consumul de cireşe poate ajuta atleţii să scape de durerea
post-antrenament care apare la muşchi, ceea ce poate rezulta în mai
multe zile de antrenament şi mai puţin timp destinat refacerii. Efectul a
fost demonstrat atât în ceea ce priveşte alergatul pe distanţă lungă,
cât şi antrenamentul de forţă.
-
Cireşele pot preveni atacurile de gută
Când cei bolnavi de gută - o formă complexă şi foarte dureroasă de
artrită - au mâncat cireşe pentru numai două zile, riscul unui atac de
gută a scăzut cu 35 la sută comparativ cu situaţia celor care nu au
mâncat aceste fructe.
-
Cireşele pot ajuta la prevenirea cancerului
Antocianinele din cireşe au dovedit un efect de diminuare a celulelor
canceroase şi de stimulare a distrugerii acestora. Mai specific,
rezultatele au demonstrat că reduc ritmul de creştere a celulelor de
cancer la colon.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu