ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 8 iunie 2014

10 motive să nu bei bere cu aromă de fructe
10 motive să nu bei bere cu aromă de fructe
Vara crește pofta pentru bere! Iar în ultimii ani, pe piaţă au apărut foarte multe sortimente cu aromă de fructe. Însă, dincolo de gustul ei răcoritor, berea cu arome nu e bună pentru sănătate. Prof. dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune de ce să evităm astfel de băuturi.
 

Berea cu aromă de fructe este o băutură alcoolică obţinută prin amestecul berilor blonde sau brune cu suc de fructe sau alte băuturi răcoritoare, în diferite proporţii. Aceste beri pot fi alcoolice sau non-alcoolice.
1 Aceste produse conţin zaharuri și E-uri (îndulcitori artificiali sau naturali), iar combinaţia lor cu alcool face ca acest tip de bere să fie nesănătos pentru organism. Practic, ne suprasolicită foarte mult ficatul, crescând riscul apariţiei diferitelor forme de steatoză hepatică alcoolică sau non- alcoolică (ficat gras).  
2 Atenţie! Berea cu arome de fructe sau normală nu hidratează! Dimpotrivă, alcoolul duce la diureză, iar persoana care o consumă urinează foate des, deci elimină apa din organism în cantităţi mari.  
3 Berea cu arome  ne furnizează calorii goale, iar acest lucru crește riscul apariţiei obezităţii. O persoană supraponderală sau obeză poate suferi complicaţii grave, printre care și cele de tip cardiovascular.
4 Unele dintre aceste băuturi conţin și surse de fenilalanină, un aminoacid care are rol neurotransmiţător (transmiterea semnalelor nervoase între neuroni și creier) și nu sunt recomandate persoanelor care suferă de fenilcetonurie - o formă de retard mintal. Fenilalanina afecteză grav creierul celor deja suferinzi.
5 Berile cu arome de fructe conţin îndulcitori naturali, zaharoză, glucoză, fructoză cu un index glicemic foarte ridicat care, prin inducerea unor variaţii ale glicemiei, pot crește riscul de boli cardiovasculare și diabet.
6 Îndulcitori artificiali intenși chimici de sinteză precum aspartamul sau acesulfamul K sunt E-uri incriminate în apariţia supraponderabilităţii sau a obezităţii, printr-un mecanism complex neuroendocrin (influenţează creierul).
7 Siropul de glucoză și fructoză este cunoscut ca un ingredient care perturbă mecanismul foame-saţietate, iar în timp poate duce la creșterea riscului de obezitate. Fructoza poate glicoliza (carameliza) hemoglobina și riscăm să ne îmbolnăvim de afecţiuni cardiovasculare sau de diabet de tip 2.
8 Există beri cu aromă de fructe care conţin o cantitate neînsemnată de suc de fructe.
9 Acidifianţii, corectorii de aciditate, coloranţii și zaharina pot duce la modificări digestive. Acesulfamul și aspartamul cresc riscul anumitor forme de cancer. Carminul este extras din corpul unei insecte prin chelare cu aluminiu.
10 Berile conţin gluten, interzis persoanelor care prezintă intoleranţă la cerealele glutenice (grâu, malţ de orez) sau la gluten. 
Care sunt ingredientele
Bere cu grepfrut – 44% bere (apă, malţ din orez, mălai, orz, hamei), apă, fructoză, suc de lămâie din concentrat (2,1%), suc de grepfrut din concentrat (1,3%), suc de portocală din concentrat (1,1%), acidifiant acid citric, corectori de aciditate citraţi de potasiu, lactat de calciu și carbonaţi de magneziu, aromă naturală de grepfrut și alte arome naturale, îndulcitori ciclamat de sodiu, zaharină și săruri ale zaharinei cu sodiu, acesul­fam K, aspartam, stabilizatori pectină și gumă de carruba, antioxidant acid ascorbic, colorant carmin. Produsul conţine o sursă de fenilalanină. 1,9% alcool.
Bere cu merișoare – 88% bere (apă, malţ de orz, sirop de dextroză) și 12% băutură răcoritoare cu suc de merișoare (apă, zahăr, suc de lămâie din concentrat, suc de merișoare din concentrat 0,003%, aromă naturală, colorant concentrat de morcov, acidifiant acid citric, îndulcitori aspartam și acesulfam K. 4% alcool.
Bere cu lămâie – 50% bere (apă, malţ, hamei), 50% băutură răcoritoare cu gust de lămâie (apă, sirop de glucoză și fructoză din grâu, zahăr, acidifiant acid citric, aromă naturală și colorant natural din lămâie. 2,5% alcool.
Bere și limonadă – 60% limonadă (apă, zahăr, suc de lămâie din concentrat 3%, suc de portocale din concentrat, aromă naturală de lămâie, aromă naturală de portocale, antioxidant acid ascorbic, stabilizator gumă din seminţe de carruba) și 40% bere din malţ (apă, malţ din orz, hamei). 1,9% alcool.
Bere cu lămâie și mentă – 90% bere (apă, malţ din orz, sirop de dextroză) și 10% băutură răcoritoare cu suc de lime și extract de mentă (apă, zahăr, suc de lime din concentrat 1%, suc de lămâie din concentrat, extract de mentă 0,002%, aromă naturală de lime cu alte arome naturale, acidifiant acid citric, antioxidant acid ascorbic, colorant  verde natural Cl5, îndulcitori. 4% alcool

Autor: Click.ro
Sursa: www.click.ro  Sambata, 7 Iunie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu