ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 4 iunie 2014

10 beneficii ale inotului
10 beneficii ale inotului
Inotul face foarte bine sanatatii. Iata ce beneficii are inotul, dincolo de faptul ca vei arata tanar si in forma.

1. Faci mult sport cu putin efort
Inotul ofera mai mult decat un exercitiu aerobic, el ofera abilitatea de a lucra fara un impact major asupra sistemului osos. Cand este sub apa, corpul este mai usor. Daca esti scufundat pana la talie, greutatea corpului scade cu 50%, daca esti pana la piept – vei “suporta” doar 25-35% din greutatea corpului, iar daca apa iti ajunge pana la gat esti mai usor cu 90%, greutatea fiindu-ti sustinuta de apa.
Asta inseamna ca piscina este locul ideal pentru a scapa de durerile musculare sau articulare, mai ales daca esti supraponderal sau suferi de artrita.
2. Creste tonusul muscular
Inotul este ideal pentru cresterea musculaturii si a tonusului. Mai mult, despre inot se spune ca este mai bun decat jogging-ul, crescand rezistenta corpului, datorita faptului ca apa este de 12 ori mai densa decat aerul, iar pentru a o strabate omul depune mai mult efort. Inotul imbunatateste si starea de sanatate a femeilor aflate la menopauza.
 
3. Mareste flexibilitatea
Spre deosebire de aparatele de gimnastica, unde se izoleaza cate o parte a corpului, la inot se lucreaza toate partile corpului in acelasi timp. Asfel incheieturile si ligamentele devin mai flexibile.
4. Inima sanatoasa
Pe langa faptul ca mareste si tonifica masa musculara, inotul protejeaza inima. Pentru ca este un exercitiu aerobic, inotul intareste inima, facand-o sa pompeze sange mai viguros. Atunci cand sangele este propulsat cu putere in organism, scade nivelul inflamatiei, reducandu-se astfel riscul aparitiei unor boli cardiovasculare. Potrivit American Heart Association, 30 de minute de inot zilnic, reduc riscul aparitiei unor boli coronariene cu 30-40%.
5. Tii greutatea sub control
Inotul arde foarte multe calorii si te ajuta la tinerea sub control  a greutatii. Numarul caloriilor consumate prin inot depinde de constitutia fiecarei persoane in parte, insa, in medie, 10 minute de inot liber ard in jur de 100 de calorii. Stilul fluture consuma 150 de calorii, inotul pe spate – 80 de calorii, in timp ce stilul bras arde 60 de calorii, in 10 minute.

6. Amelioreaza simptomele de astm

Spre deosebire de exercitiile fizice “pe uscat”, inotul amelioreaza simptomele de astm. Un studiu recent a aratat faptul ca dupa un antrenament de 6 saptamani la inot, unor copii care sufereau de astm si l-a imbunatatit simtitor starea de sanatate. Importante la inot sunt si tehnicile de respiratie care maresc volumul plamanilor.
7. Scade riscul de diabet
Sedintele zilnice de 30 de minute de inot pot reduce riscul instalarii diabetului de tip 2 cu pana la 10%. De asemenea, suferinzii de diabet de tip 1 pot beneficia de pe urma inotului pentru ca se sporeste sensibilitatea la insulina a organismului.
8. Scade nivelul stresului
Inotul elibereaza endorfine, ceea ce inseamna ca o sedinta de inot poate reduce substantial nivelul stresului, oferind, totodata relaxare si o stare de spirit buna. Inotul poate fi considerat si o modalitate de a face meditatie intrucat trebuie sa fii foarte concentrat la respiratie si miscari ca sa te tii la suprafata apei.
9. Scade nivelul colesterolului
Inotul poate tine sub controlul nivelul colesterolului, gratie naturii sale aerobice. Un studiu recent a demonstrat ca persoanele in varsta care practicau inotul aveau vasele de sange la fel de elastice ca ale unor tineri de 30-40 de ani.
10. Traiesti mai mult
Inotul te ajuta sa traiesti mai mult, crescand speranta de viata. Potrivit unui studiu de 32 de ani, efectuat la Universitatea din Carolina de Sud, la care au participat peste 40.000 de persoane cu varste de la 20, la 90 de ani, s-a descoperit ca cei care au practicat inotul aveau un risc cu 50% mai mic de a muri decat persoanele care obisnuiau sa se plimbe (ca exercitiu fizic) sau cei care nu faceau miscare deloc.

Autor: Sfatul parintilor.ro
Sursa: sfatulparintilor.ro  Miercuri, 4 Iunie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu