ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 31 mai 2014

Iată alimentele cu cel mai mare risc de toxiinfecţie!
Iată alimentele cu cel mai mare risc de toxiinfecţie!
Este timpul perfect pentru picnicuri și pentru mâncăruri ușoare de tipul salatelor. Însă vremea caldă este prielnică și toxiinfecţiilor alimentare, manifestate prin dureri digestive, ameţeală și prin stări de vomă.

 Paradoxal, fructele și legumele se numără printre alimentele care se alterează cel mai repede și care pot da toxinfecţii. Și alimentele bogate în proteine, cum sunt ouăle și carnea au un risc ridicat de alterare. Când se adaugă și o igienă precară în timpul preparării lor, riscul de intoxicaţie aleimantară crește vizibil.

Mâncarea, la frigider cât este călduţă
Mâncarea gătită care conţine carne, cea cu sos ori cu prăjeală este foarte pretenţioasă pe perioada verii și poate provoca ușor o intoxicaţie. Riscul crește chiar din momentul pregătirii ei. De aceea, nu tăia carnea pe același tocător sau cu același cuţit cu care tai legumele. Spală-te bine pe mâini înainte și după ce ai tăiat carnea, inclusiv peștele.
Și modul în care sunt păstrare alimentele după preparare este la fel de important. ,,Mâncărurile cu carne, sosurile, cremele pentru prăjituri, ciorbele drese cu ou, salatale care conţin ouă și preparatele din pește sunt la fel de <> pe perioada verii. Ele trebuie să fie păstrate întotdeauna la rece, până în momentul consumului“, spune nutriţionistul Corina Zugravu.
Dacă de obicei lăsăm mâncarea să se răcească pe ,,marginea aragazului“, vara lucrurile sunt diferite. Când mâncarea este călduţă, vasul trebuie pus la frigider.         
Cumpără lactate pentru o singură masă
Pe perioada sezonului estival trebuie să fii precaut și cu laptele și cu derivatele lui, atât cele din comerţ, cât și cele pe care le pregătești în casă. Deoarece se alterează foarte repede, brânza, smântâna, iaurtul, frișca și îngheţata trebuie păstrate la frigider.
Însă și în condiţii de refrigerare, păstrează-le pentru un timp scurt. Orice deschidere repetată a frigiderului le poate afecta compoziţia. Alege produsele ambulate în cutii mai mici, cât pentru o singură masă. Acordă atenţie și ,,produselor verii“, cum este îngheţata.
Salatele, păstrate cel mult 3 ore
Consumate din plin pe perioada verii, legumele și fructele sunt printre cele mai pretenţioase alimente. Nutriţioniștii recomandă consumarea lor imediat după preparare sau la cel mult trei ore. Altfel, se pot forma bacterii ce duc la apariţia toxiinfecţiilor alimentare, de tipul celei cu E.coli.
,,Cu legumele și fructele trebuie să avem mai multă grijă vara, indiferent dacă le consumăm proaspete sau sub formă de salate. Ele trebuie spălate foarte bine înainte de consum. Ideal ar fi să fie trecute printr-o soluţie diluată de săpun, pentru câteva secunde, după care să le clătim cu apă din abundenţă. Astfel, ne asigurăm că am îndepărtat nu numai microbii, ci și pesticidele de pe suprafaţa lor“, explică medicul nutriţionist Corina Zugravu.
Cum mai poţi evita toxiinfecţia
-         carnea crudă, laptele nefiert nu se păstrează lângă celelalte alimente;
-         curăţă și clătește bine ustensilele de bucătărie folosite;
-         mâncărurile trebuie puse în recipiente închise etanș atunci când sunt la frigider, pentru a nu împrumuta mirosul și a nu se face transfer de microbi;
-         alimentele nu se păstrează la temperatura camerei, cu atât mai mult dacă preparatele conţin ou crud;
-         evită să cumperi din magazine conservele care au capacul bombat sau  perforat.
Nutriţionist Corina Zugravu
Risc mare când afară sunt mai mult de 30 de grade
Vara este anotimpul favorit al toxiinfecţiilor alimentare din mai multe motive. Este cald și atunci germenii dăunători omului se dezvoltă foarte bine, mai ales că ei preferă o temperatură de 30-40 de grade. Și lipsa normelor de igienă atât în bucătărie, cât și în timpul călătoriilor poate duce ușor la apariţia toxinfecţiilor alimentare.
Dacă avem cel mai mic semn de întrebare cu privire la o eventuală contaminare, cel mai bine este să dăm preparatul într-un clocot înainte. Mirosul de la mâncare este o sursă care atrage și muștele, în special în spaţiile în care o pregătim. În astfel de situaţii, pentru mai multă siguranţă este bine să păstrăm orice produs comestibil bine acoperit sau în recipiente închise.

Autor: Click sanatate.ro
Sursa: www.clicksanatate.ro  Vineri, 30 Mai 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu