ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 13 martie 2014

Zahărul ascuns din alimentele aparent sănătoase
Zahărul ascuns din alimentele aparent sănătoase Pe fondul recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), trebuie să reducem cât putem consumul de zahăr - maximum 5% din aportul caloric zilnic trebuie să provină din zahăr. Poate că nu ne mai punem atât de mult zahăr în cafea și am renunţat la sucurile acidulate, însă există alimente care conţin mai mult zahăr decât credem. Fructele uscate, supa de roșii la conservă sau ketchupul sunt doar câteva dintre alimentele „vinovate“.
Doar 5% din aportul caloric zilnic trebuie să provină din zahăr. „Acesta este scopul, dacă putem să-l atingem. Un scop mai realist este de 10%“, declara dr. Francesco Brana, directorul de nutriţie din OMS în cadrul unei conferinţe. Deja știm să evităm dulciurile, zahărul din ceai sau coca-cola, însă există alimente în care „inamicul numărul 1 al sănătăţii“ se ascunde nestingherit, notează „Time“.
 
Stafidele
 
Procesul de deshidratare conferă fiecărui fruct mai multe zaharuri per volum. Sigur că da, zaharurile din stafide, de exemplu, sunt naturale, așa că nu ar putea fi atât de rele pentru sănătate. Însă, trebuie să fim foarte atenţi. Anumite fructe devin fade în procesul de deshidratare, așa că producătorii vor adăuga zahăr pentru a le face mai dulci. O singură ceșcuţă de stafide (100 de grame) poate conţine mai mult decât doza zilnică recomandată de OMS – 97,66 grame zaharuri.
 
Salata de varză de la fast-food
 
Zahărul dă dependenţă, așa că lanţurile de restaurante fast-food vor adăuga zahăr în produse pentru determina clienţii să revină. Aveţi grijă la salata de varză cu maioneză, așa numita „coleslaw“. La suta de grame poate conţine aproape 26 de grame de zahăr.
 
Sosul de spaghete
 
Să cumperi un borcan de sos de spaghete și să fierbi timp de 10 minute pastele este într-adevăr o soluţie pentru o cină luată pe fugă, mai ales când nu ai timp să-ţi faci tu singur sosul. Însă, acest sos de spaghete de-a gata conţine foarte mult zahăr. Doar o mică porţie de spaghete colorate cu acest sos poate adăuga 10 grame de zahăr la doza ta zilnică.
 
Supa de roșii
 
Un prânz rapid la serviciu poate consta într-o supă de roșii la conservă. Ne putem păcăli chiar că este un prânz sănătos. Însă, o cană de supă de roșii conţine 10 grame de zahăr, sau mai mult. 
 
Iaurtul
 
Iaurtul conţine zaharuri naturale din lactoză, însă, de multe ori, când un produs are un conţinut scăzut de grăsimi, i se adaugă zahăr pentru a compensa pierderea gustului. Un iaurt cu vanilie la micul dejun poate adăuga 10 grame de zahăr dietei tale.
 
Pizza congelată
 
?ii minte cât zahăr avea sosul de la spaghete? Este valabil și pentru sosul turnat deasupra unei pizza care apoi e congelată și care te scoate din nevoie atunci când trebuie să faci ceva gustos și rapid pentru cina copiilor. O singură felie de pizza congelată conţine 7 grame de zahăr.
 
Ketchup
 
Patru grame de zahăr la o lingură de ketchup nu pare prea mult, nu? Dar este vorba de doar lingură de ketchup. Roșiile au un gust puţin acid, așa că produsele din roșii vor conţine zahăr adăugat. 

Autor: Adevarul.ro
Sursa: adevarul.ro  Joi, 13 Martie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu