ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 13 martie 2014

Ceașca de sănătate: Top 5 plantele medicinale care ţin în frâu pofta de mâncare
Ceașca de sănătate: Top 5 plantele medicinale care ţin în frâu pofta de mâncare
Deseori, pofta de mâncare este stresantă, iar numeroase cure de slăbire nu pot fi urmate ca la carte. În astfel de situaţii, putem apela la puterea terapeutică a plantelor medicinale, care reușesc să taie pofta de mâncare.
În topul acestor remedii care fac minuni, reglând apetitul exagerat pentru mâncare, la loc de frunte se situează: anghinarea, garcinia, scorţișoara, valeriana și ardeiul iute, susţine Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie și nutriţie.
Mai mult, atunci când infuziile preparate din aceste plante, renumite pentru saţietatea lor, se asociază cu o dietă anume de slăbire, recomandată de nutriţionist, efectul este cel așteptat.

Anghinarea topește caloriile
În ţările europene, fitoterapeuţii consideră că anghinarea este un panaceu, care poate fi recomandat în tratamentul unor afecţiuni întâlnite frecvent. În plus, anghinarea nu are efecte secundare și nici contraindicaţii. Efectele terapeutice ale acestei plante au fost dovedite știinţific și, de aceea, cei care-și aprovizionează farmacia casei cu anghinare sau o cultivă în propria gradină sunt mult mai sănătoși, în comparaţie cu cei care nu folosesc acest remediu, susţine fitoterapeutul Eugen Giurgiu.
Această plantă amară are proprietăţi diuretice, stimulează procesele digestive și metabolismul, împiedicând depunerea de grăsimi. Planta poate fi adminsitrată fără teamă, deoarece nu are contraindicaţii. În același timp, este bine de știut, că anghinarea poate să regleze și pofta de mâncare.
Cum se prepară
Peste o lingură de frunze uscate se toarnă 500 ml cu apă clocotită și se lasă la infuzat cinci minute. După răcire, lichidul se strecoară.
Cum se administrează
Prima cană se consumă dimineaţa, după micul dejun, iar restul cantităţii de ceai se bea pe parcursul zilei. Specialiștii recomandă ca tratamentul cu anghinare să se facă progresiv, începând cu cinci-șase linguri în primele cinci-șase zile..
Garcinia taie pofta de dulce
Cercetătorii au studiat vreme de mai bine de 10 ani un extract din plante care a demonstrat, în urma testelor,că acidul hidroxicitric (HCA) este un aliat de nădejde în lupta cu obezitatea. HCA din compoziţia garciniei scade treptat apetitul, prin inhibarea senzaţiei de foame de la niveul creierului. De pe urma folosirii acestei plante beneficiază mai ales iubitorii de dulciuri, pentru că leacul reglează pofta de dulce.
Bine de știut
Este un lucru dovedit că extractul de garcinia nu are efecte secundare, nu creează dependenţă și se administrează potrivit indicaţiilor din prospect.
Valeriana „îmblânzește" foamea nervoasă
Plantă considerată un panaceu, renumit ca eficienţă în tratamentul a peste 100 de boli, valeriana este folosită îndeosebi ca sedativ și calmant contra insomniilor, anxietăţii și aritmiei cardiace. Pentru persoanele care se luptă de mulţi ani cu tot felul de cure de slăbire fără succes, terapia cu valeriană poate fi o soluţie extraordinară ! P uţine persoane știu că valeriana taie și pofta de mâncare. În acest scop, planta se administrează sub formă de tinctură, câte 50 de picături, diluate în ceai, de trei ori pe zi, înaintea fiecărei mese principale.
Pentru a îmbunătăţi gustul amar al tincturii de valeriană, picăturile se pot turna pe felii de portocală, de măr sau de pară.

Pinul, înainte de masă, pentru saţietate
Mugurii acestui arbore vindecător conţin rășini, ulei eteric, principii amare, flavonoizi, vitamina C, iar frunzele sale, sub formă de ace, sunt bogate în pinosolvină, un compus cu proprietăţi bactericide și tuberculostatice. Infuzia din muguri de pin este indicată în tratarea bolilor respiratorii-bronșite cronice și laringite. De asemenea, acest remediu din pin calmează durerile reumatice și inflamaţiile pulmonare, este un bun dezinfectant pentru aparatul respirator, este diuretic și influenţează în bine funcţionarea rinichilor.
Un studiu recent a demonstrat că această infuzie are efecte antispastice, antimicrobiene și fluidifică secreţiile bronșice. Deoarece mugurii de pin conţin o cantitate importantă de vitamina C, infuzia din muguri este indicată și în tratamentul scorbutului.
Cercetătorii au descoperit că mugurii de pin sunt un remediu eficient în reglarea poftei exagerate de mâncare, datorită uleiului esenţial de pinen din compoziţia lor. Tratamentul constă în mestecarea câtorva muguri înaintea fiecărei mese. De asemenea, este eficientă infuzia din mugurii plantei. Acest remediu dă senzaţia de saţietate și " înfometatul" consumă porţii de mâncare mai mici.

Cum se prepară, cum se administrează
Infuzia din muguri de pin se prepară dintr-o linguriţă de muguri zdrobiţi care se infuzează într-o cană de 250 ml cu apă clocotită, timp de 15 minute.
Și din frunzele pinului (numite ace) se face, în același mod, o infuzie folosind însă două linguriţe de plantă.
Scorţișoara, un leac pentru gurmanzi
Scorţișoara, o mirodenie cu o aromă plăcută, cu gust dulceag și ușor iute, folosită frecvent în gastronomie, este și un valoros remediu indicat de terapeuţi în tratamentul multor probleme de sănătate. Studii știinţifice recente au descoperit noi valenţe terapeutice ale scorţișoarei : utilizată cu regularitate, scorţișoara este un remediu deosebit de eficient pentru reducerea nivelului glicemiei (diabet de tip 2 ), pentru reducerea nivelului colesterolului sanguin și pentru prevenirea afecţiunilor cardiace. Totodată, scorţișoara contribuie la îmbunătăţirea memoriei și a funcţiilor cognitive, are acţiune tonică și revigorantă, combate oboseala și astenia.
În același timp, s-a dovedit că pudra de scorţișoară are efecte favorabile și asupra gurmanzilor, deoarece temperează poftele alimentare și contribuie la scăderea în greutate.
Cum se prepară, cum se administrează
Gurmandul trebuie să bea cel puţin două căni de ceai de scorţișoară pe zi (înainte de masă), preparat dintr-o linguriţă rasă de scorţișoară pudră și din două linguri de suc de mere amestecate într-o cană cu apă fierbinte. Tratamentul trebuie continuat timp de o lună.
Ardeiul iute arde grăsimile
Ardeiul iute este o legumă foarte bogată în vitamina C (250 mg la 100 gr), depășind în această privinţă spanacul și varza. În plus, piperata legumă mai conţine vitaminele A, B1, B2 și P, cantităţi apreciabile de caroten și de flavonoizi, iar dintre minerale-potasiul deţine un loc prioritar (165) mg). În privinţa capsaicinei, substanţa care-i dă gustul piperat, aceasta este un puternic antioxidant. Mai mult, s-a demonstrat că această substanţă reduce greutatea corporală.
Într-un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea „Purdue", SUA, se demonstrează că ardeiul iute taie pofta de mâncare și intensifică arderile. Toate aceste beneficii se datorează tot capsaicinei, substanţa care-i conferă ardeiului gustul iute.
Reţetele săptămânii
Infuzia de ardei iute
Cum se prepară, cum se administrează
Cine nu suportă ardeiul iute în stare crudă, poate să bea zilnic câte o cană de infuzie, după fiecare masă principală.
Leacul se prepară prin infuzarea unei linguriţe de ardei iute într-o cană cu apă fierbinte timp de zece minute. Terapia se poate continua vreme de șapte zile.
Decoctul din muguri de pin
Cum se prepară, cum se administrează
Decoctul din muguri de pin se prepară din trei linguri de plantă la un litru de apă, care se fierbe timp de 15 minute. Ceaiul se bea pe parcursul unei zile. Planta se poate procura de la magazinele naturiste, iar mugurii cruzi pot fi păstraţi multă vreme în frigider.
Remediu excelent pentru saţietate
Cum se prepară, cum se administrează
Se amestecă scorţișoară, miere și seminţe de in (în părţi egale). Ingredientele se infuzează într-o ceașcă de apă vreme de cinci minute, după care se strecoară. Ceaiul se bea pe parcursul unei zile și dă senzaţia de saţietate.

 


Autor: Click.ro
Sursa: www.click.ro  Joi, 13 Martie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu