ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 15 martie 2014

Alimentul lunii: LINTEA şi beneficiile ei


Alimentul lunii: LINTEA şi beneficiile ei
Fie ca dorim o sursa vegetala de proteina in post, fie ca pur si simplu ne dorim o alimentatie sanatoasa, lintea reprezinta o alegere pe care nu ar trebui sa o ocolim in meniul nostru.
Deosebit de gustoasa, lintea poate fi folosita in salate, garnituri de legume, piure, pilaf sau preparate ocidentale, precum mancarurile libaneze. Iti sugeram sa citesti si: Dieta libaneza
LINTEA – TIPURI SI BENEFICII
Etimologic, demunirea de linte provine din latina – lens – si inseamna “lentila” primind aceasta denumire datorita formei sale rotunde si usor bombate.
Lintea este astazi, alaturi de soia, cea mai apreciata sursa de proteina pentru persoanele cu regim de hrana vegetarian sau care tin post.
Exista mai multe tipuri de linte, cum ar fi linte rosie, verde, bruna, neagra, cu bob mic, mediu sau mare.
CARE SUNT BENEFICIILE CONSUMULUI DE LINTE?
LINTEA ESTE BOGATA IN PROTEINE
Este considerata, alaturi de soia, una din cele mai bogate surse vegetale de proteina. De aceea lintea nu trebuie sa lipseasca din meniul saptamanal al vegetarienilor sau al celor care tin post.
LINTEA ESTE BOGATA IN ANTIOXIDANTI
In special lintea bruna si cea verde, dar si celelalte tipuri de linte sunt bogate in antioxidanti si substante biologic active cu efect de detoxifiere, intinerire si refacere a depozitelor energetice. Lintea devine astfel un bun aliat in lupta cu oboseala, in starile de suprasolicitare si astenie fizica sau intelectuala.
Lintea rosie – beneficii
Pe langa concentratia ridicata in proteine vegetale pe care o prezinta toate tipurile de linte, cea rosie este bogata in betacaroten si favorizeaza regenerarea organismului, refacerea tesuturilor dupa traume si ajuta in mentinerea sanatatii ochilor si a pielii.
linte beneficii sanatoase

Lintea verde – beneficii
Dintre toate tipurile de linte, cea verde este cea mai bogata in acid folic si substante energizante, vitamine si minerale, fiind indicata ca boost energetic.
Lintea verde este recomandata in combaterea starilor astenice, in perioadele de convalescenta sau refacere a organismului, dar si in perioadele de suprasolicitare fizica sau intelectuala. Lintea verde, consumata des, alunga oboseala.
Lintea bruna – beneficii
Este cea mai bogata in proteine vegetale dintre toate tipurile de linte. Lintea bruna contine totodata si o cantitate mare de vitamine din complexul B (B1, B2, B5, B6, B9).
Este indicat sa consumati linte bruna in perioadele de post, in curele drastice de slabire, in combaterea constipatiei si in perioadele de suprasolicitare intelectuala.
Lintea neagra – beneficii
Lintea neagra este bogata in antioxidanti si proteine, fiind indicata in curele de detoxifiere a organismului. Lintea neagra combate constipatia si detoxifica ficatul.
Sursa: Healthy

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu