ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 10 martie 2014

10 reguli de aur în alimentaţie
10 reguli de aur în alimentaţie Știi, cel puţin în teorie, că trebuie să te ferești de E-uri și de fast-food, că e bine să faci sport, să bei cât mai multă apă, să consumi legume și fructe proaspete, să nu mănânci mult seara. Dar, pe lângă aceste orientări generale, există o mulţime de alte reguli deosebit de importante care de multe ori trec neobservate. Care sunt acestea ne spune prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.
Meniul tău dintr-o zi trebuie să conţină 50-55% glucide, 30-35% grăsimi (din care grăsimile trans- să fie sub 2%, iar aportul de colesterol să fie limitat la 300 mg/zi) și 12-15% proteine. Respectând aceste proporţii, organismul tău va beneficia de cantităţi normale de vitamine și minerale.
Proteinele trebuie să fie 50% de origine animală și 50% de origine vegetală. Le găsești în fructe de mare, carne slabă, ouă, fasole și mazăre, soia, nuci și seminţe nesărate.
Cei care consumă alcool ar trebui să se limiteze la un pahar pe zi în cazul femeilor, respectiv la două pahare în cazul bărbaţilor.
Mulţi uită să ia în calcul numărul caloriilor consumate într-o zi. Caută alimente sănătoase, se uită pe etichetele produselor ca să le evite pe cele cu multe E-uri, dar caloriile conţinute de fiecare aliment sunt de obicei trecute cu vederea. Trebuie să știi că proteinele, carbohidraţii și grăsimile sunt principalele surse de calorii din dietă. Alcoolul conţine și el calorii.
Prof. dr. Nicolae Hâncu
Sarea favorizează retenţia de apă în organism și nu trebuie să depășească 5 grame pe zi. Mai bine spus, o jumătate de degetar. Nu calcula aici doar sarea pe care o pui tu în mâncare. Ia în considerare că și pâinea, lactatele, biscuiţii, micile ronţănele, toate conţin sare.
Grăsimile trans- sunt adevărate otrăvuri pentru organism. Limitează consumul cât de mult posibil!
Pentru siguranţa sănătăţii, atunci când faci cumpărături, nu amesteca, în aceeași pungă, carne crudă cu alte alimente ce nu vor fi preparate termic (fructe și legume). De asemenea, nu folosi același cuţit sau tocător și pentru carne, și pentru vegetale.
Limitează consumul de cereale rafinate, în special din produse ce conţin adaosuri de grăsimi, zahăr și sare. Orientează-te spre cereale integrale.
Mănâncă multe legume, în special din cele roșii, portocalii, cu frunze verzi, fasole și mazăre. O piramidă a alimentelor pe care trebuie să le conţină dieta ta va avea la bază alimente bogate în glucide (pâine, cereale, orez, paste), apoi alimente sărace în calorii și pline de vitamine, săruri minerale, fibre și apă (fructele și legume). Vei consuma mai puţine alimente bogate în calorii (lactate, carne, ouă, leguminoase, nuci), iar în vârful piramidei, adică ceea ce ar trebui să mănânci cel mai puţin, sunt dulciurile și grăsimile bogate în calorii, glucide simple și grăsimi saturate, trans- și colesterol.
Nu mânca haotic! E bine să ai trei mese principale și două gustări pe zi, la distanţă de 3 ore între ele. În felul acesta vei fi mai puţin tentat să ronţăi încontinuu câte ceva și să mănânci mult la o masă.
Exemplu de meniu pentru o zi
- Mic dejun: fulgi de ovăz cu lapte și fructe roșii
- Prânz: salată verde, grătar de pui cu cartofi copţi
- Cină: salată de andive cu urdă și verdeţuri
- Gustări: fructe proaspete


Autor: Click.ro
Sursa: www.click.ro  Luni, 10 Martie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu