ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 16 februarie 2014

 Cum sunt afectate memoria și emoţiile de kilogramele în plus
Cum sunt afectate memoria și emoţiile de kilogramele în plus Persoanele supraponderale și cele obeze prezintă disfuncţii la nivelul zonei creierului implicat în memorie și în exprimarea emoţiilor, arată un nou studiu.
Excesul ponderal este asociat cu nivelul redus al unei molecule care reflectă sănătatea celulelor cerebrale din hipocampus, zonă a creierului implicată în procesele de memorare și de învăţare, dar și în formarea emoţiilor și în controlul apetitului. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de știinţă de la Centrul Medical SUNY Downstate.
Este vorba despre molecula N-acetil-aspartat (NAA), pe care cercetătorii au identificat-o cu ajutorul spectroscopiei prin rezonanţă magnetică. În hipocampusul persoanelor supraponderale și obeze participante la studiu au prezentat niveluri mai mici de NAA decât în cel voluntarilor normoponderali. Efectul este independent de diferenţele de vârstă, de sex și de eventualele tulburări psihice, susţin specialiștii citaţi de sciencedaily.com.
Importanţa hipocampusului – o zonă cerebrală profundă în forma unui căluţ de mare – în formarea și păstrarea amintirilor și în controlul emoţiilor era bine știut. Dar rolul său în controlul apetitului era mai puţin cunoscut, spune profesorul de psihiatrie Jeremy D. Coplan, coordonatorul studiului.
„Așadar, persoanele supraponderale ar putea avea probleme nu doar cu controlul apetitului, dar și cu memoria și controlul emoţiilor. Nu se știe dacă nivelul redus de NAA este o consecinţă a excesului ponderal, dacă este o cauză a acestuia sau o combinaţie a celor două“, potrivit medicului Coplan. 

Autor: Adevarul.ro
Sursa: adevarul.ro  Joi, 13 Februarie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu