ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 16 februarie 2014

 Sfaturi pentru sanatatea ochilor tai: 4 lucruri surprinzatoare care dauneaza vederii
Sfaturi pentru sanatatea ochilor tai: 4 lucruri surprinzatoare care dauneaza vederii
Calitatea vederii se schimba pe masura de imbatranim. Daca odinioara ochii aveau o abilitate fantastica de a focaliza o imagine, cu timpul incep sa isi piarda acuitatea. Dupa 45 de ani, majoritatea oamenilor incepe sa poarte ochelari, iar dupa 50 de ani, pot aparea boli oculare precum cataracta sau glaucomul.

Aceste probleme de vedere sunt accentuate daca ai avut unul dintre obiceiurile de mai jos care afecteaza sanatatea ochilor. Multe dintre ele sunt de-a dreptul surprinzatoare.
1. Fumatul
Stiai ca fumatul este daunator sanatatii, dar te-ai gandit vreodata ca acest viciu iti poate imbolnavi ochii? Fumatul afecteaza sistemul circulator, iar ochii sunt puternic irigati de vase de sange. Daca nu primesc oxigenul si nutrientii de care au nevoie, ochii incep sa dea semne de oboseala. Iata un motiv in plus sa renunti la tigari! 
2. Expunerea la soare
Ne protejam de soare cu creme de protectie, pentru a preintampina aparitia cancerului de piele. Dar de ochi uitam. Razele UV afecteaza si ochii. Chiar daca organismul are puterea de regenerare, cu timpul “relele” se aduna si nu mai pot fi compensate. Cea mai afectata dintre toate este retina.

3. Nu iti ingrijesti sanatatea

Faptul ca nu ai grija de starea de sanatate in general afecteaza si vederea. Colesterolul, de exemplu, creste tensiunea arteriala. O tensiune arteriala mare poate afecta vasele de sange din ochi si se poate ajunge la pierderea vederii. De asemenea, diabetul netratat poate duce la retinopatie diabetica.
4. Computerele si iPad-urile
Chiar daca tehnologia a evoluat si produsele IT au filtre care protejeaza vederea, totusi, computerele si iPad-urile pot face rau ochilor. Specialistii spun ca atunci cand esti concentrat asupra sarcinilor pe care le ai de indeplinit in fata calculatorului, ai tendinta de a clipi mai rar, ochii sunt focusati pe un singur punct, iar muschii oculari stau in tensiune. Daca ecranul este mai sus decat nivelul privirii, ochii se usuca mai repede, fiind expusa aerului o suprafata mai mare din globul ocular.
Cum preintampini bolile de ochi si problemele de vedere
Daca nu au o problema clara, oamenii nu merg sa-si verifice sanatatea ochilor. Din pacate, multe boli de ochi nu au simptome in fazele incipiente, ci cand este prea tarziu. Pentru a proteja ochii de razele UV, alege o pereche de ochelari speciala, care blocheaza 99-100% razele UVA si UVB. De asemenea, atunci cand executi diverse treburi casnice, poarta ochelari de protectie. Alimentatia sanatoasa este si ea un factor-cheie in pastrarea acuitatii vizuale. Legumele cu frunze verzi, alimentele cu acizi grasi omega-3, ajuta la pastrarea umiditatii ochilor, iar alimente precum nucile, semintele, fructele de mare si quinoua contribuie la imbunatatirea vederii.

Autor: Sfatul parintilor
Sursa: sfatulparintilor.ro  Sambata, 15 Februarie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu