ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 20 februarie 2014

 Fenomen îngrijorător: îmbătrânirea cerebrală precoce! �Am tratat un tânăr de 29 de ani care avea creierul unui bătrân de 80 de ani!�
Fenomen îngrijorător: îmbătrânirea cerebrală precoce! �Am tratat un tânăr de 29 de ani care avea creierul unui bătrân de 80 de ani!�  Ana Aslan, femeia care a pus bazele geriatriei românești și care a inventat produse revoluţionare împotriva îmbătrânirii, a avut un vis, iar Luiza Spiru (51 de ani) este medicul care a reușit să i-l împlinească. Este vorba despre recunoșterea academică a specialităţii de Geriatrie-Gerontologie în România, motiv pentru care, acum, doctoriţa Luiza Spiru este considerată urmașa Anei Aslan. Mai mult, ea a reușit în doar trei ani să formeze 4.300 de medici specialiști în domeniul îmbătrânirii cerebrale. Din păcate, conform studiilor reputatei femei de știinţă, românii sunt printre cele mai afectate popoare ale Europei de flagelul îmbătrânirii precoce.
    Luiza Spiru este primul profesor de geriatrie din România și șefa Clinicii Universitare de Geriatrie Gerontologie și Psihogeriatrie a Spitalului Elias din Capitală
Am întâlnit-o pe doctoriţa Luiza Spiru în cabinetul ei din Piaţa Mihail Kogălniceanu, din Capitală. Un loc foarte prietenos, cu multe statuete și cărţi așezate pe etajere, cu boluri cu nuci și migdale pe mese, care seamănă mai degrabă cu o bibliotecă decât cu un birou de consultaţii.
Relaxată, Luiza Spiru ne-a vorbit despre cât de gravă este problema îmbătrânirii cerebrale precoce în România și cât de important este să avem un creier sănătos. Dacă până acum la ea veneau la consultaţie în general oameni de vârsta a treia, de câţiva ani, are mulţi pacienţi tineri.
Poate prea mulţi. “Am tratat un tânăr de 29 de ani care avea creierul unui bătrân de 80 de ani! M-am chinuit cu el 4 ani, ca să-l aduc pe linia de plutire, iar acum băiatul are o viaţă normală”, ne-a mărturisit președinta Fundaţiei Ana Aslan Internaţional.
Doctor în știinţe medicale, Luiza Spiru ne-a explicat că, oricât de joviali sunt românii, raportat la Europa, ei sunt mult mai îmbătrâniţi.
“Românii și, în special, tinerii noștri îmbătrânesc mai repede, pentru că la noi mediile socio-economice și profesionale sunt caracterizate de instabilitate. Ei se gândesc la faptul că au rate de plătit, că nu au destui bani pentru copiii lor sau stau cu teama de pe o zi pe alta că rămân fără loc de muncă. Mulţi dintre pacienţii mei îmi spun: «M-am luat cu greutăţile vieţii și n-am dat importanţă sănătăţii mele! », iar asta este grav”, ne-a explicat doctoriţa Luiza Spiru.
Ura, invidia și gelozia ne macină creierul

În anii de experienţă pe care i-a acumulat și din studiile la care a participat, ea a ajuns la concluzia că femeile îmbătrânesc cerebral mai greu decât bărbaţii, asta pentru că ele sunt mai puternice mental și învăţate de mici cu responsabilităţile, în timp ce bărbaţii au o sensibilitate precoce, mai ales cei care au stat mult pe lângă mamele lor.
Cu toate acestea, spune gerontopsihiatrul Luiza Spiru, este important ca într-o familie să existe armonie, pentru că de aici pleacă toate.
“Un copil care trăiește într-un mediu cu certuri în familie va fi afectat cerebral în timp, pentru că percepţiile emoţionale rămân. Până la vârsta de 10 ani, este foarte important ca orice micuţ să aibă parte de o dezvoltare armonioasă a cortexului. Și nu doar copilăria e importantă pentru o activitate cerebrală normală, ci odată ajunși la maturitate este bine să evităm sentimente precum ura, invidia, gelozia, pentru că nu fac decât să ne macine creierul”, ne-a mai explicat omul de știinţă.
Alimentele care ajută creierul:

    ouăle
    seminţele crude
    nucile
    migdalele
    alunele de pădure
    mugurii de bambus
    coacăzele
    afinele
    citricele
    peștele alb
    fructele de mare
    legumele

Notă: Alimentele nu trebuie consumate prăjite
80.000 de români, «loviţi» de Parkinson

Îmbătrânirea precoce a creierului prin boli neurodegenerative este o prioritate la nivel mondial. Studiile arată că populaţia îmbătrânește cortical mult mai repede decât biologic, iar în lume nu există tratament pentru bolile neurodegenerative.
În timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră îmbătrânirea precoce a creierului o pandemie și multe ţări au politici de susţinere financiară pentru cercetarea în acest domeniu, în România nu există nici un plan în acest sens. Asta, în contextul în care în ţară sunt 80.000 de oameni care suferă de Parkinson.
Ai insomnii și faci atacuri de panică? Ai putea suferi de îmbătrânire precoce

Un raport unic în lume arată că îmbătrânirea precoce apare cu 10-15, chiar 20 de ani înainte de semnele clinice de boală. Dr. Luiza Spiru ne-a enumerat câteva simptome care ar trebui să ne pună pe gânduri și să ne determine să consultăm un specialist în geriatrie: insomnii, atacuri de panică, tulburări de atenţie, tulburări decizionale sau ale tranzitului intestinal, transpiraţii, tremur discret, gura uscată, înroșirea nejustificată a feţei, mâncărimi ale pielii, reacţii alergice care apar și dispar, oscilaţii de tensiune, neliniște, agitaţie, frică nejustificată, foame nejustificată, chiar și tulburări în dinamica sexuală.
“Cel mai important este să studiem cu atenţie toate aceste stări și să recunoaștem dacă avem o problemă”, ne-a explicat psihogeriatrul.
Bănăţenii sunt cei mai relaxaţi români

Nici în rândul românilor nu putem vorbi de același grad de îmbătrânire precoce. “Cu cât o zonă e mai civilizată și mai educată, cu atât mai frumos se îmbătrânește”, ne-a mărturisit dr. Luiza Spiru. Așa se face că, în Banat, zonă în care oamenii se bucură mai mult de viaţă, media de vârstă a populaţiei e mult mai mare.
Pe locul al doilea se situează locuitorii Ardealului și cei ai Maramureșului, care îmbătrânesc și ei mai încet. Oltenia este, potrivit urmașei Anei Aslan, o zonă încărcată energetic pozitiv și aici oamenii trăiesc liniștiţi până la adânci bătrâneţi.
Același lucru e valabil și pentru dobrogeni. Românii din Muntenia și Moldova sunt însă mai puţin fericiţi, deci sunt mult mai expuși îmbătrânirii precoce. Excepţie fac bucureștenii, care au acces rapid la informaţie și iau măsuri din timp.

Autor: Libertatea
Sursa: www.libertatea.ro  Joi, 20 Februarie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu