ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 12 februarie 2014

ASPARTAM vs STEVIA. Care e mai bun?

12 februarie 2014 | Sorina Severin



Vrei să elimini zahărul din alimentația ta, dar nu ești pregătită să renunți la dulciuri? Îl poți înlocui cu stevie sau cu aspartam. Însă care dintre cele două variante este mai bună?
Metode de fabricație
Stevia este o plantă originară din America de Sud, fiind folosită încă de acum câteva sute de ani drept substituent al medicamentelor. Din ea se obține un extract ce poate fi folosit drept îndulcitor. Pe de altă parte, aspartamul a fost descoperit accidental în laborator de către James Schlatter, un medic chimist ce încerca să fabrice un medicament pentru ulcer.
Ce beneficii au
Stevia este de aproximativ 250 de ori mai dulce decât o cantitate similară de zahăr, în timp ce aspartamul de 220 de ori. Ambele nu conțin calorii și nu favorizează asimilarea cariilor. Totuși, stevia este 100% naturală și poate fi utilizată la prepararea prăjiturilor, în timp ce aspartamul crește nevoia de dulce. Totodată, stevia este benefică pentru sănătatea ta întrucât are proprietățile de a scădea tensiunea și de a echilibra nivelul de insulină din sânge, ceea ce va duce la scăderea poftei de dulce.
Care este mai sănătos?
Consumat în exces acidul aspartic, o componentă a aspartamului poate provoca dureri de cap, oboseală și depresie. Totodată, unele cercetări au relevat faptul că poate produce complicații de natură neurologică. Deși stevia este naturală, dacă știi că ai tensiune mică este bine să ceri opinia unui doctor înainte să o introduci în dietă.
http://www.clickpentrufemei.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu