ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 17 februarie 2014

Anemia feripriva, cea mai frecventa deficienta nutritionala intalnita la copiii din Romania





Anemia feripriva, cea mai frecventa deficienta nutritionala intalnita la copiii din Romania

Anemia feripriva apare ca o consecinta a nivelului redus de fier in organism si poate afecta persoane de toate varstele, insa copiii sunt cei mai vulnerabili. In Romania, 1 din 4 copii de varsta scolara sufera de anemie feripriva.
Dureri de cap, stari de oboseala, iritabilitate, deficit de atentie sau paloare a pielii sunt doar cateva dintre cele mai cunoscute semne si simptome ale anemiei feriprive la copii, o problema cu care se confrunta 40% dintre prescolarii si 23% dintre scolarii din Romania . Anemia feripriva apare ca o consecinta a nivelului redus de fier in organism si poate afecta persoane de toate varstele, insa copiii sunt cei mai vulnerabili.
“Avand in vedere ca 40% din copiii sub 5 ani si 1 din 4 copii de varsta scolara sufera de anemie feripriva, putem spune ca aceasta deficienta reprezinta o problema grava de sanatate publica, cu consecinte pe termen mediu si lung. Carenta de fier poate sa apara in mai multe circumstante, cum ar fi un deficit de aport (dieta saraca in fier), nevoi crescute de fier, pierderi de sange sau o tulburare de absorbtie a fierului. Dintre multiplele cauze care converg catre instalarea anemiei feriprive, alimentatia joaca un rol esential atat in prevenirea, cat si in instalarea acestei carente”, declara Prof. Dr. Doina Anca Plesca, medic primar pediatru, vicepresedinte al Societatii Romane de Pediatrie.
Anemie feripriva
Cu toate ca anemia feripriva reprezinta una dintre cele mai des intalnite probleme nutritionale intalnite la copiii din Romania, aceasta este de multe ori trecuta cu vederea.
CAT DE GRAVA E PROBLEMA?
In stadiul incipient, anemia feripriva evolueaza incet, ramanand neobservata. Un organism care este supus cronic la un aport inadecvat de fier devine extrem de vulnerabil la infectii, este slabit, are o toleranta redusa la efort fizic, iar performantele intelectuale se reduc. La copiii aflati in plin proces de crestere si dezvoltare, aceste elemente sunt mult mai sever exprimate.
Netratata, anemia afecteaza dezvoltarea cerebrala a copiilor si poate determina intarzieri intelectuale si cognitive majore. Insa anemia feripriva poate fi depistata printr-o simpla analiza de sange recoltata din deget. De aceea, este important ca parintii sa fie atenti la comportamenul micutilor si sa se adreseze unui medic pediatru pentru a clarifica orice banuiala.
Sursa: Healthy
http://www.napocanews.ro/wp-content/uploads/2012/07/banner_nn_2012.png

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu