ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 15 ianuarie 2014

Sfaturi pentru o digestie mai bună

11 ianuarie 2014 | Raluca Cocriş



Mesele copioase te-au tentat și la aceste sărbători? Ţine cont de următoarele sfaturi şi digestia ta se va îmbunătăţi. Micşorează porţiile
Poţi evita problemele cu digestia dacă iei masa, pe cât posibil, la intervale regulate de timp, de cel puţin 3-4 ore. Porţiile trebuie să fie mai mici, mai ales dacă ai la dispoziţie multe feluri de mâncare şi nu vrei să te abţii de la nicio delicatesă. Ca să ai o digestie bună, nu consuma alimente picante, produse de tip fast-food, prăjeli şi produse cu un conţinut mare de conservanţi, potenţiatori de aromă şi alte E-uri.
De asemenea, dacă ştii că ai un metabolism leneş, nu exagera cu alcoolul şi ţigările. La masă, e bine să reduci şi cantitatea de cafea, de sucuri sau de ceai. Lichidele în amestec cu alimentele încetinesc digestia şi predispun la simptome neplăcute, cum sunt gazele intestinale şi balonarea.
Aşa combaţi indigestia
Ai mâncat din sarmale, salată de boeuf, cârnaţi proaspeţi şi cozonaci, iar acum încerci să scapi de senzaţia de greaţă şi de prea plin? Pune într-un pahar cu apă o linguriţă de bicarbonat de sodiu şi bea acest amestec. Bicarbonatul neutralizează acizii gastrici şi previne vărsăturile.
Deşi golirea stomacului este soluţia ideală în caz de indigestie, nu-ţi recomandăm să-ţi provoci vărsături decât în caz de forţă majoră. Împotriva arsurilor gastrice acţionează şi banana, care este un fruct cu rol antiacid eficient. Ia o pauză de la mâncăruri prăjite, condimentate şi grase şi completează meniul cu supe de legume şi compoturi de fructe.
Include cel puţin o salată crudă sau un fel de mâncare din legume negătite la fiecare masă, pentru a ajuta digestia şi a o uşura. Bea dimineaţa, pe stomacul gol, un pahar cu apă călduţă cu suc de lămâie, apoi consumă câteva fructe, iar după cel puţin o jumătate de oră poţi lua micul dejun.

Sfatul specialistului: Dr. Călin Ciubotaru, medic de familie, Clinica Infosan, Bucureşti, 0788.260.524
Cele mai frecvente greşeli care duc la îngreunarea digestiei sunt: nerespectarea orarului meselor principale ale zilei, mesele copioase ingerate în grabă, alimentele mestecate insuficient sau care sunt necorespunzătoare, respectiv sunt vechi sau de proastă calitate, cum sunt cele de tip fast-food, conservele, semipreparatele şi băuturile sintetice. Putem îmbunătăţi un metabolism leneş printr-un consum crescut de fructe, legume proaspete şi cereale integrale, asigurând o hidratare permanentă a corpului şi practicând exerciţii fizice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu