ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

luni, 13 ianuarie 2014

Senzorii “somnului inteligent” dau trezirea la momentul optim

Sistemul de senzori Aura, inventat de compania Withings si prezentat la salonul de electronica CES, desfasurat intre 7 – 10 ianuarie in Las Vegas, ajusteaza timpii de trezire pe baza ciclului de somn al fiecarei persoane.
Senzorii, amplasati in dormitor, comunica intre ei si controleaza o lampa care isi schimba culoarea, cu scopul de a trezi la momentul optim persoanele ce dorm.
O parte a sistemului de senzori trebuie asezat sub saltea pentru a studia calitatea somnului unei persoane, in timp ce un alt senzor monitorizeaza mediul din dormitor.
Sistemul de senzori Aura consta dintr-un senzor moale ca o perna, care este asezat sub saltea si inregistreaza miscarile corpului, respiratia si bataile inimii, si dintr-un dispozitiv care trebuie amplasat langa pat, pentru a studia nivelurile de zgomot, temperatura camerei si nivelurile de lumina. In plus, acesta contine un ceas, un speaker cu alarma si o lampa LED circulara, dar si o aplicatie pe telefonul inteligent, care controleaza sistemul si ofera feedback despre mediul din dormitor.
In timpul noptii, lumina isi schimba culoarea de la albastru la galben si rosu, pornind de la teoria conform careia undele luminoase afecteaza secretia hormonilor.
Studiile au aratat ca lumina albastra stimuleaza melanopsina, un pigment regasit in celulele din retina, care la randul lor trimit impulsuri nervoase in acele regiuni ale creierului despre care se crede ca induc senzatia de trezire.
Lumina albastra suprima de asemenea secretia de melatonina – un hormon secretat de glanda pineala a creierului, care, in cantitati ridicate, induce senzatia de somnolenta.
Trecerea de la lumina albastra la cea rosie – ce trece printr-un stadiu intermediar de lumina galbena sau alba – ar trebui sa inverseze acest proces si sa induca senzatia de somnolenta.
Agentia spatiala NASA a studiat deja acest fenomen, anuntand planuri de a instala propriul sistem de schimbare a culorii luminii pe Statia Spatiala Internationala (ISS) in 2016.
Mediafax
 
 http://www.curademiere.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu