ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 15 ianuarie 2014

Oala sub presiune distruge toate vitaminele din mâncare?
Oala sub presiune distruge toate vitaminele din mâncare? Este adevărat că prin orice tip de preparare termică se pierd o parte dintre substanţele nutritive ale legumelor și verdeţurilor. Dar pentru cei care nu le tolerează sau agreează, nutriţioniștii le recomandă pe cele gătite decât deloc, fiindcă rămân surse mai importante de vitamine și minerale decât suplimentele alimentare.
Multe legume și verdeţuri sunt mai sănătoase dacă sunt consumate în stare proaspătă decât preparate termic, fiindcă au în compoziţie cantităţi mari de vitamine și de minerale, mai ales dacă sunt bine coapte și dacă nu au fost tratate cu pesticide.
Desigur, există și câteva legume care, atunci când sunt tratate termic, eliberează cantităţi mai mari de substanţe benefice, cum sunt roșiile și sparanghelul.
Totuși, nici prepararea termică nu distruge complet substanţele nutritive și nu ar trebui să evităm să mâncăm, de exemplu, legume fierte, recomandă nutriţionistul Andrea Ghiselli, cercetător al Centrului Experimental pentru Agricultură din Italia, citat de publicaţia „Corriere della sera“.
Oala sub presiune fierbe puţin la temperaturi înalte
„Oala sub presiune folosește un timp mai scurt de fierbere decât metoda în oală clasică, dar temperatura este puţin mai înaltă, ajungând și la 120 de grade Celsius. Prin urmare, reprezintă o metodă intermediară de gătire în ceea ce privește păstrarea nutrienţilor. Fierberea la baie de abur este cea mai avantajoasă din acest punct de vedere“, explică nutriţionistul italian. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să evităm alimentele preparate astfel, ba dimpotrivă, spune specialistul. „Niciun tip de fierbere sau de preparare termică nu distruge substanţial substanţele nutritive din alimente. Evident, sunt câteva astfel de substanţe sensibile la temperaturi înalte, care se pierd la fierberi îndelungate la temperaturi înalte. De exemplu, vitamina C și riboflavina (vitamina B2). Dar nu este o problemă atât de mare, fiindcă nici acestea nu se inactivează complet. Totuși, ar trebui să se evite fierberea verdeţurilor, de exemplu, în multă apă și timp îndelungat, fiindcă se pierd sărurile minerale“, spune Ghiselli.
De altfel, el oferă exemplul cartofilor prăjiţi pentru a-și susţine teoria. „Cartofii nu sunt principalele surse de vitamina C, dar o conţin și ei. Cartofii cruzi conţin cam 15-16 mg de vitamina C la 100 de grame. Dacă îi prăjesc, deci îi supun unui tratament termic, mai găsesc apoi cam 7-8 mg de vitamina C. Prin urmare, nu se inactivează complet. Desigur, prăjirea cartofilor nu este recomandată din alte motive“, spune el.
Potrivit nutriţionistului, pentru a evita carenţele de vitamine și minerale, ar trebui să alternăm legumele și fructele proaspete cu cele preparate termic. Acest aport de substanţe nutritive este de preferat administrării de multivitamine sub formă de suplimente alimentare, care s-a dovedit de curând total ineficientă. 

Autor: Adevarul
Sursa: adevarul.ro  Marti, 14 Ianuarie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu