ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Ghimbirul şi proprietăţile sale

ieri, 11:30

Ghimbirul este un condiment puternic ce are o mulţime de proprietăţi asupra organismului. Ceaiul de ghimbir este bun şi în curele de slăbire.

Ghimbirul şi proprietăţile sale
Confucius amintea de ghimbir în scrierile sale. Indienii şi chinezii îl folosesc regulat la prepararea mâncărurilor, deserturilor, ceaiurilor, pentru imunizare, răceli şi multe altele.
Fiind un bun energizant, ghimbirul nu este foarte recomandat seara.
Partea care se consumă de la ghimbir este rizomul, rădăcina, ce are forma noduroasă şi culoarea deschisă. Poate fi consumat atât în stare proaspătă, cât şi murat, uscat, confiat, fulgi sau pulbere.
ghimbir
Ghimbirul poate fi replantat în ghivecele din locuinţă, pentru a avea tot timpul anului. Se rup bucăţi din rizomul de ghimbir şi se pun în pământ. Nimic mai simplu.
Ghimbirul este bogat în vitamine şi minerale
Proprietăţile ghimbirului sunt multimple. El conţine vitamine precum retinol, vitamina B3, B5, A, C, E, tocoferol, acid ascorbic, dar şi minerale precum fier, magneziu, fosfor, mangan, siliciu, potasiu şi zinc.
Ghimbirul este un bun calmant pentru durerile abdominale, calmant şi pentru inflamaţii ale gâtului, răguşeală, sinuzite, febră, congestii respiratorii şi eliminare de mucozităţi.
De asemenea, ghimbirul oferă organismului vitalitate, ameliorează starea de greaţă şi vomă, calmează durerile în gât, tratează indigestia, balonarea, bronşita, are efect afrodisiac, favorizează secreţia bilei şi mobilitatea vezicii urinare, şi este un bun aliat în lupta împotriva kilogramelor în plus. Ghimbirul este bun şi pentru cei care suferă de rău de maşină sau au probleme cu circulaţia. Rondelele proaspete de ghimbir sunt bune şi în lupta împotriva alopeciei.
Datorită conţinutului de vitamine şi minerale, dar şi antioxidanţi, ghimbirul ajută organismul să reziste mai bine în faţa bolilor şi răcelilor, dar are şi efect de înfrumuseţare - pentru piele, unghii, păr şi dinţi.
Ghimbirul nu are contraindicaţii, dar dacă este luat în doze prea mari provoacă arsuri intestinale.
Ghimbirul este recomandat pentru consum mai mult cel proaspăt. Tulpinile trebuie să fie ferme, fără aspect zbârcit sau de culori închise.
Sucul proaspăt de ghimbir, bun împotriva simptomelor răcelii
Sucul proaspăt de ghimbir este bun pentru un nas înfundat, dureri de cap, tuse sau febră. Pentru a-i mai reduce iuţeala se poate face şi un decoct de ghimbir. În 250 ml apă se fierb 2 cm de rădăcină de ghimbir tăiat felii, circa 10 minute.
Cei care au rău de maşină pot încerca să ţină în gură o feliuţă de ghimbir pentru ameliorarea simptomelor.
Gingerolul din ghimbir are un rol inflamator, astfel fiind indicat celor care suferă de artrită reumatoidă sau oseoartrită. Şi nu numai.
Studiile efectuate până acum arată că şi gravidele pot consuma ghimbir, în porţii moderate.
De altfel, nici nu se poate consuma o mai mare cantitate de ghimbir odată, el având substanţe active în mod concentrat.
O altă metodă de a consuma ghimbirul este de ceai - se pun într-un vas câteva felii de ghimbir, peste care se adaugă apă clocotită. După preferinţe se mai poate adăuga, la final, scorţişoară, lămâie şi miere.
ceai de ghimbir
Ghimbirul poate fi comsumat zilnic, moderat
De asemenea, ghimbirul poate fi inclus în alimentaţia zilnică în cantităţi moderate - ras şi adăugat în diferite preparare culinare, salate, deserturi sau băuturi.
Ceaiul de ghimbir, dar şi ghimbirul în general, este un bun antioxidant şi ajută la arderea grăsimilor.
Consumul de ghimbir ajută şi la oprirea dezvoltării celulelor cancerigene ovariene.
Mai puteti prepara ceaiul de ghimbir şi astfel: la 1 l de apă se adaugă circa 5 cm rădăcină rasă, când apa fierbe. Se mai lasă la fiert un minut, după care se stinge flacăra şi se lasă acoperit 30 de minute. Se strecoară şi se pot consuma trei căni pe zi, cu înghiţituri mici.
După preferinţe se adaugă miere şi lămâie, scorţişoară.
Ceaiul de ghimbir pentru slăbit: peste o linguriţă de ghimbir tocat se adaugă un pahar de apă clocotită, o linguriţă de miere şi o felie de lămâie. Este o băutură ideală pentru cei care au un metabolism lent, căci ghimbirul stimulează digestia şi metabolismul. Consumat înainte de masă, ghimbirul reduce senzaţia de foame.
Ghimbirul în preparatele culinare
Reţetă de pui cu ghimbir
1 pui
- 1 buc ghimbir
- 50 ml ulei de masline
- 1/2 lamaie
- sare, piper
- marar, patrunjel verde
- 1 lingurita boia
pui
Mod de preparare:
Se spala puiul si se taie bucati apoi se presara cu sare si piper. Se aseaza bucatile de pui intr-o tava, se presara peste ulei si o cana de apa. Se acopera tava cu folie de aluminiu si se baga in cuptor-ul incins in prealabil. Se curata bucata de ghimbir de coaja si apoi se da prin razatoarea mica. Peste ghimbir se pun 2 linguri ulei de masline, boia de ardei dulce, se stoarce lamaia, se pun verdeturile tocate, o ceasca de apa si se amesteca bine. Dupa aproximativ 30 de minute de cand tava a fost introdusa in cuptor se ia folia si se pune cu o lingurita peste fiecare bucata de pui sosul de ghimbir cu verdeturi. Se introduce tava neacoperita la cuptor si se mai lasa aproximativ 30 de minute pana cand carnea s-a rumenit.
via gatindcumira.blogspot.ro, foto: culinar.ro
Prăjitură cu morcovi şi ghimbir
4 morcovi, rasi,
* o bucatica mica (cam 2cm) de ghimbir ras,
* 300g faina,
* 200g zahar,
* 150ml ulei,
* 4 oua,
* 100g nuci tocate,
* o lingurita de praf de copt,
* o lingurita de bicarbonat de sodiu,
* o lingurita de scortisoara,
* un praf de nucsoara
* un praf de sare.
* Pentru glazura
* dintr-un pachet de crema de branza (nesarata!),
* 100g unt,
* 200g zahar pudra,
* 1 lingurita esenta de vanilie
* 100g nuci tocate.
ghimbir
Mod de preparare:
Amestecati faina, bicarbonatul, praful de copt, uleiul, zaharul si ouale. Apoi am adaugati mirodeniile, si la sfarsit - morcovii, ghimbirul si nucile.
Turnati compozitia in tava unsa cu unt, si bagati-o la cuptor, la 180 grade pentru 20 de minute - o sa stiti ca e gata facand testul cu scobitoarea (stiti - atunci cand bagi o scobitoare in prajitura si iese curata, inseamna ca e gata).
In timp ce prajitura se racea, i-am facut glazura - dintr-un pachet de crema de branza (nesarata!), 100g unt, 200g zahar pudra, 1 lingurita esenta de vanilie si 100g nuci tocate.
Apoi am intins glazura pe deasupra, si am bagat-o la frigider un pic (picul depinde de cat puteti sa va abtineti pana sa gustati o bucatica - in cazul nostru a fost un pic destul de mic
via leblogpiquant.com
Porc cu ghimbir
2 lg ulei
* 300 g carne porc taiata fasii subtiri
* 3 catei usturoi presati in carne
* Se pune ½ cutie bere
* 1 lg Sos soia
Ingrediene prentru pregatirea legumelor:
* 1 lg ulei
* 1 morcov
* 1 ardei rosu (pentru a da si mai multa culoare recomand si unul verde daca aveti)
* 1 ceapa mare
* 3 cm ghimbir ras, se pune treptat
* 1 lg sos soia
porc
Mod de preparare:
Carnea de porc se taie felii foarte subtiri, se prajeste putin in ulei, se adauga usturoiul si bere din cand in cand, cat sa fiarba inabusit timp de 25-30 minute.La sfarsit se adauga 1 lingura de sos de soia. Se cauta sa se prepare astfel incat sa ramana putin sos la sfarsit. (daca este nevoie mai completam cu bere sau apa)
Legumele se taie felii subtiri, se calesc in ulei amestecand mereu la foc rapid timp de 5 minute (aceasta metoda este cunoscuta sub numele de stir fry). Ghimbirul dat prin razatoarea mica se pune spre sfarsit, astfel incat sa mai fiarba impreuna 2-3 minute)
Cand carnea este gata, se pun impreuna la cuptor intr-un vas incins in prealabil (de preferat este un vas metalic gros, sa sfaraie cand se adauga sosul) in ordinea: carne, legume, sos, timp de 5 minute.
via petitchef.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu