ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 31 ianuarie 2014

Busuiocul, o adevarata planta medicinala

busuioc planta medicinalaBusuiocul nu este folosit doar la biserica sau pentru a da parfum mancarurilor gatite dupa retete italiene. Ar fi bine sa ai in bucatarie un ghivechi cu busuioc, pe care sa il folosesti pentru un ceai, dupa ce ai mancat copios. Atunci cand esti balonata, foloseste ulei esential de busuioc. Busuiocul este o adevarata planta medicinala. Iata cum il poti folosi.
1. Balonari si arsuri la stomac
Uleiul esential de busuioc este un excelent tonic digestiv, folosit pentru balonare sau arsuri la stomac. Acest ulei este benefic si ficatului, stimuleaza secretia de bila si ajuta la digerarea grasimilor. Amesteca doua picaturi de ulei esential de busuioc cu putina miere si ulei de masline. Tine amestecul in gura pana se dizova, nu il inghiti rapid.
Poti face si o infuzie de busuioc. Pune intr-o cana cu apa fierbinte cateva frunze de busuioc si lasa la infuzat. Se vor pastra astfel principiile active ale plantei. Bea o cana de infuzie de busuioc dupa masa de pranz sau masa de seara, de 3-4 ori pe saptamana.
Uleiul esential de busuioc se ia in canitate limitata, maximum 4 picaturi pe zi si este interzis femeilor insarcinate, care alapteaza si copiilor.
2. Crampe
Uleiul esential de busuioc trateaza crampele si durerile musculare. El oxigeneaza sangele si il fluidizeaza, tonifiind corpul si atenuand oboseala musculara. Poti masa zonele afectate de crampe cu ulei esential de busuioc amestecat cu un alt ulei vegetal. Testeaza mixtura pe o mica portiune de piele, pentru a vedea daca nu ai alergie.

3. Oboseala
Busuiocul stimuleaza persoanele care au tendinta de a obosi repede. Dupa o masa copiasa, o infuzie cu busuioc te va ajuta sa nu te pleostesti si sa iti continui munca la parametri buni. Seara insa, busuiocul te va ajuta sa adormi mai usor, gratie actiunii sale antispasmodice. Dupa o zi stresanta, un ceai de busuioc te va ajuta sa te relaxezi si sa te odihnesti mai bine.

4. Antispastic
Folosit sub forma de ulei esential, busuiocul atenueaza spasmele digestive, gastro-intestinale, varsaturile si greata. El este util femeilor care sufera de tulburari hormonale si dureri mari in perioada menstruatiei. Maseaza partea inferioara a abdomenului cu doua picaturi de ulei esential de busuioc, amestecat cu un ulei vegetal.

5. Antioxidant
Busuiocul este o planta capabila sa combata efectul radicalilor liberi, pe termen lung. Antioxidantii naturali prezenti in busuioc – cum ar fi acidul rozmarinic – incetineste imbatranirea celulara si previne bolile de piele. Pentru a preveni bolile de inima si celelalte efecte nefaste ale radicalilor liberi, bea ceai de busuioc.

ATENTIONARE
Busuiocul are un continut ridicat de estragol, un compus ce devine cancerigen cand este consumat in cantitate prea mare. Sub forma de ulei esential, nu este recomandat un tratament mai lung de 8 zile si nu mai mult de 4 picaturi pe zi. Uleiul esential de busuioc nu trebuie folosit de catre femeile insarcinate, de femeile alapteaza si de copii.

Poti insa folosi zilnic busuioc in alimentatie, nu are efecte negative.
http://www.curademiere.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu