ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

marți, 17 decembrie 2013

Vitamina A îţi protejează imunitatea


Vitamina A îţi protejează imunitatea
Cand vine vorba despre aceasta vitamina, gandul ne duce la frumusetea pielii, insa putini stiu ca ea asigura si sanatatea mucoaselor, dintilor si contribuie la sinteza de proteine.
Vitamina A poate fi extrasa atat din surse animale, cat si vegetale. De fapt, noi consumam alimente bogate in caroten care, odata ajuns in organism, produce vitamina A. Este o vitamina necesara atunci cand se consuma alcool, in cazul unei diete sarace in grasimi, daca esti fumator sau traiesti intr-o zona poluata. E utila si daca suferi de diabet sau hipotiroidie.
La ce e necesara vitamina A
Buna pentru vederea nocturna, dar si pentru o piele sanatoasa, ea contribuie si la sustinerea sistemului imunitar, la marirea rezistentei in fata bacteriilor, iar datorita proprietatilor antioxidante, ne ofera protectie impotriva poluarii, dar si a cancerului. De asemenea, ajuta, tractul digestiv si urinar si intarzie procesul de imbatranire.
Cand e insuficienta
Un deficit de vitamina A poate duce la probleme oculare, la uscaciunea conjunctivitei si a corneei, scade vederea nocturna. In plus, pielea devine uscata, la fel parul. Acneea, sinuzita, infectiile respiratorii, pierderea in greutate, insomniile, oboseala si infertilitatea pot fi alte indicii ale nivelului scazut de vitamina A.
Doza zilnica necesara
Barbati: 5.000 UI pe zi (1.000 mcg)
Femei: 4.000 UI (800 mcg)
Un pahar cu suc de morcov iti asigura doza zilnica necesara!
Citeste si: A si E, vitaminele pielii

Cand e prea multa
Doze mai mari de 10.000 UI (3.000 mcg) pot deveni toxice. Simptomele care anunta un nivel crescut sunt: greata, ameteli, varsaturi, diaree, dureri de cap sau de oase ori musculare, precum si cresterea nivelului de grasimi din sange. In sarcina, un aport ridicat de vitamina A poate duce la malformatii ale fatului.
Surse naturale de vitamina A: ficat, lapte, ou, morcov, dovleac, ardei gras, caise, mango, papaia, cartofi-dulci, legume cu frunze verzi, fructe galbene.
Atentie: Rretinolul este distrus prin gatire la temperaturi ridicate!

Sursa: Ecusine.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu