ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 4 decembrie 2013

Poţi face cancer în gât de la sex oral? Care este adevărul medical
Poţi face cancer în gât de la sex oral? Care este adevărul medical
Actorul Michael Douglas a șocat pe toată lumea atunci când a afirmat că s-a îmbolnăvit de cancer în gât din cauza sexului oral. Deși ulterior actorul a revenit asupra afirmaţiei și a spus că nu sexul oral a fost cauza cancerului de care a suferit, multă lume se întreabă cât este adevăr și cât acuzaţii nedrepte. Chiar poţi face cancer în gât de la sex oral? Care este adevărul medical.

Ce a spus Michael Douglas despre sex oral și cancer?
Actorul de 68 de ani a șocat lumea odată cu declaraţiile dintr-un interviu oferit jurnaliștilor The Guardian.
El a spus că boala gravă cu care a fost diagnosticat acum trei ani nu i s-a tras de la fumat sau alcool, ci de la o boală cu transmitere sexuală, pe care ar fi contractat-o prin sex oral.

"Fără a intra în detalii, acest cancer specific este cauzat de virusul papiloma uman (HPV) și provine din practicarea cunilingusului", a spus starul american.
"Am crezut iniţial că grijile pe care mi le făceam din cauza încarcerării fiului meu ar fi contribuit la declanșarea cancerului, dar nu este așa, cancerul a fost cauzat de o boală cu transmitere sexuală", a adăugat Michael Douglas.
"Și, dacă îl luaţi (cancer), cunilingusul este totodată cea mai bună metodă pentru a-l trata", a adăugat actorul. Oare a glumit cu partea asta, sau este un fel de vorbă a celor care au supravieţuit acestui tip de cancer și vor să trăiască viaţa la maxim?
Ulterior, actorul a revenit asupra acestor afirmaţii care au speriat și înfuriat deopotrivă publicul american și nu numai.
Ba chiar și fosta lui soţie, Diandra a ţinut să specifice că Michael Douglas a fost diagnosticat cu cancer esofagian în 2010, la mai bine de 10 ani de la divorţul lor. În plus, ea a specificat că nu este infectată cu virusul papiloma.
Ce este HPV și cum se ajunge la cancer?

HPV este abrevierea pentru papilomavirusul uman, care poate fi găsit la nivelul pielii sau al mucoaselor și determină o infecţie deosebit de frecventă, atât la bărbaţi cât și la femei. HPV se transmite pe cale sexuală și poate provoca negi genitali, dar poate totodată să nu prezinte simptome.
Citește mai multe despre virusul papiloma uman și cancer în HPV - virusul care te poate ucide
Potrivit Institutului Pasteur, există peste 150 de tipuri de HPV, dintre care doar 20 pot duce la leziuni precanceroase sau cancer, în primul rând cel de col uterin.
În celelalte cazuri, infectarea cu HPV nu are urmări grave, dar poate să provoace negi (sau condiloame) pe organele genitale atât la bărbaţi, cât și la femei.
Virusurile de tipul HPV se pot afla și la originile altor cancere: ele ar fi responsabile de 85% din cancerele anale și 50% din cancerele vaginale, ale vulvei și penisului și cu 30% din cancerele gâtului, din care 20% sunt cancere orofaringiene (partea laringelui situată în spatele cavităţii bucale) și 10% sunt cancere ale sistemului aerodigestiv superior, precizează specialiștii de la Institutul Pasteur din Paris.
Care sunt cauzele cancerului la gât ? Poţi face cancer de la sex oral?
Cancerul în gât, la baza limbii sau bucal (la nivelul gurii) poate avea mai multe cauze: în primul rînd că fumatul este situat pe primul loc în rîndul factorilor ce favorizează apariţia cancerului cavităţii orale.
Acesta e urmat de consumul cronic de alcool, la care se asociază adeseori și igiena orală deficitară (resturi radiculare, depozite de tartru, afecţiuni ale parodonţiului, lucrări protetice incorecte).
Acești trei factori corelaţi conduc la apariţia cancerului cavităţii orale. Dacă fumatul îl întîlnim că factor favorizant în 90% dintre cazuri, adeseori acesta este corelat și cu consumul cronic de alcool.
Conform Centers for Disease Control and Prevention din SUA, aproximativ 60% din cancerele orofaringiene - cancere ale gâtului, amigdalelor și ale bazei limbii - prezintă o legătură cu HPV.
În SUA sunt diagnosticate anual 2.370 de cazuri de cancer orofaringian provocate de HPV în rândul femeilor și 9.356 de cazuri în rândul bărbaţilor, potrivit statisticilor oficiale.
Experţii americani estimează că, până în 2020, HPV va provoca în SUA mai multe cancere orofaringiene decât cancere de col uterin.
Alţi specialiști care au analizat declaraţiile lui Michael Douglas nu sunt de aceeași părere. Eric Moore, asociat și profesor emerit la celebra clinică Mayo, specializat pe afecţiunile gurii și gâtului a spus că numai anumite tulpini de HPV dau cancer în gât.
"Deși există foarte multe tulpini de HPV, numai câteva cauzează cancer. HPV-16 și HPV-18 sunt responsabile pentru 70% din cazurile de cancer de col uterin. În cazul cancerului oral, cea mai periculoasă tulpină este HPV-16. Nu toată lumea este infectată cu această tulpină, deci riscurile nu sunt, de fapt, atât de mari", a spus profesorul american pentru USA Today.

Autor: Unica.ro
Sursa: www.unica.ro  Duminica, 1 Decembrie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu