ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

duminică, 22 decembrie 2013

Ceapa, medicamentul din grădină

Joi, 19 Decembrie 2013, 20:04
189 vizite - 0 comentarii

DISTRIBUIE PE GOOGLE+

click pe poza: FOTO (1)


Ceapa este una din legumele cele mai des folosite de către gospodine la prepararea mâncărurilor gustoase. Dar ceapa nu trebuie privită numai ca un aliment, un ingredient ci şi ca un medicament. Ceapa, atât cea verde, cât şi cea uscată are diverse proprietăţi foarte benefice pentru organismul nostru.
Ceea ce este bine de ştiut, este faptul că ceapa nu impune niciun fel de restricţii, şi anume poate fi consumată de către persoane de toate vârstele, nu se impune un regim strict cu ceapa, ci aceasta poate fi consumată în timpul meselor principale, nu provoacă niciun fel de reacţii neplăcute în organism, în afară de mirosul neplăcut ce rămâne şi persistă în respiraţie persoanei care a consumat ceapă. O cură cu ceapă poate fi ţinută, aşadar, pe tot parcursul vieţii, şi aceasta are multiple proprietăţi ce previne foarte multe boli ale organismului nostru.
  • Beneficiile cepei asupra organismului
Ceapa este un aliment foarte bogat în vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 şi magneziu, şi săracă în grăsimi saturate, sodiu şi colesterol. Astfel că, ceapa are valori nutritive perfecte pentru a scăpa de grăsimea în exces şi de colesterol, şi în acelaşi timp vă ajută să aveţi o sănătate de fier.
Ceapa mai are în compoziţie şi carbohidraţi, dar şi importante cantităţi de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitamina A, E, C, complexul de vitamina B, precum şi substanţe cu proprietăţi antiseptice. Ceapa este şi un diuretic ce favorizează eliminarea sodiului din organism, şi are şi proprietatea de a calma tusea şi de a desfunda căile respiratorii.
De asemenea, este bine cunoscut faptul că ceapa este un somnifer natural foarte bun, fără efecte secundare, care nu dă dependenţă de niciun fel. Stările nervoase şi de agitaţie pot fi de asemenea calmate cu ajutorul unei cepe zdrobite, pe care să o ţinem la nas. Ceapa este considerată a fi cel mai puternic detoxifiant natural, deoarece curăţă organismul de toxinele din corp.
Pentru a-şi păstra proprietăţile minunate pe care le-a primit de la natură, ceapa trebuie consumată în stare crudă, fie că vorbim de ceapă roşie, de ceapă albă sau de ceapă galbenă, sau chiar de ceapă verde. Ceapa are proprietatea de a micşora simţitor riscul dezvoltării unui cancer la plămâni.
  • Ce afecţiuni previne şi tratează ceapa?
Ceapa este un excelent aliment care oferă protecţie organismului, întăreşte sistemul imunitar, ne scapă de depresii şi ne fereşte de afecţiuni din cele mai grave. Datorită conţinutului ridicat de fier, ceapa este bună pentru persoanele ce suferă de anemie. Simptomele de artrită şi gută pot fi diminuate printr-un consum constant de ceapă datorită agenţilor antiinflamatori din ceapă.
Ceapa este şi un puternic antiseptic, luptând împotriva infecţiilor provocate de bacterii, dar are şi proprietatea pe de altă parte, de a scade tensiunea arterială, ajutând la subţierea sângelui şi la curăţarea acestuia de grăsimile nesănătoase, şi anume de colesterolul rău.
Cancerul de colon şi cancerul pulmonar pot fi prevenite printr-un consum constant de ceapă, iar ceapa consumată din belşug va ameliora simţitor constipaţia cronică şi balonarea, precum şi flatulenţa. Persoanelor ce suferă de diabet le este recomandat un consum constant de ceapă deoarece aceasta are proprietatea de a scade nivelul de insulină şi de a creşte toleranţa la glucoză, iar un anumit component din ceapa crudă previne osteoporoza.
Mai mult decât atât, ceapa este un excelent stimulent al sistemlui imunitar şi este unul din cele mai bune remedii împotriva răcelilor. După usturoi, ceapa este ideală pentru tratarea afecţiunilor respiratorii şi al libidoului scăzut, fiind un puternic afrodisiac.
Ceapa este bogată în flavonozi care ajută la reducerea riscului bolilor de inimă. Flavonoizii sunt cunoscuţi pentru activitatea lor antioxidantă. Astfel, ceapa ajută la menţinerea unei inimi sănătoare, protejând organismul de formarea colesterolului. Muşchii sunt protejaţi datorită unui flavonoid denumit quercetină, ce previne stresul oxidativ la nivelul creierului.
De asemenea, acest flavonoid, împreună cu compuşii sulfuroşi din ceapă, previn osteoporoza, susţinând densitatea osoasă. Digestia este mult facilitată prin intermediul fructooligozahariduluim un carbohidrat special, ajutând la reglare tranzitului intestinal.
Nasul înfundat poate fi de asemenea tratat foarte uşor, fără medicamente sau picături de la farmacie, dacă ronţăiţi o ceapă crudă înainte de culcare. Iar durerile de dinţi pot fi calmate prin aceeaşi procedură. Mai mult decât atât, infuzia de foi de ceapă face minuni pentru toate tipurile de tuse, iar acneea poate fi tratată prin aplicarea unei măşti din suc de ceapă şi miere.
  • Ceapa face minuni în tratarea afecţiunilor aparatului respirator
Consumată în stare crudă, în formă de suc sau chiar ceai de frunze uscate de ceapă, acest aliment este miraculos în cazul afecţiunilor cauzate de gripă sau răceală. Pentru a trata răcelile, chiar şi cele mai puternice, se face un ceai din două cepe fierte cu tot cu coajă, vreme de cinci minute, la o cană de apă. După ce s-a răcit, se strecoară şi se bea pe stomacul gol dimineaţa.
Acesta este cel mai renumit leac din bătrâni pentru tratarea gripei şi stărilor gripale. Un alt remediu pentru răceală şi gripă ce se prepară din ceapă, este o soluţie obţinută din patru cepe lăsate la macerat vreme de o zi, într-un litru de apă călduţă, din care se bea două ceşti zilnic.
Dacă aveţi nasul înfundat, este suficient să radeţi o ceapă, să o puneţi în două bucăţele mici de tifon la nas. Mai mult decât atât, ceapa este un remediu natural pentru scăderea febrei, dacă înveliţi o bucată de ceapă în tifon şi o puneţi la ureche pe timp de noapte.
Ceapa coaptă aplicată pe piept sau pe gât într-un tifon steril face minuni în cazul durerilor cauzate de bronşite, bronşiolite şi tuse. Cataplasmele cu ceapă coaptă se ţin toată noaptea. Siropul de ceapă poate fi consumat în cure de câte trei săptămâni, timp în care consumaţi câte trei linguriţe de sirop zilnic.
Tusea persistentă şi tusea convulsivă pot fi tratate prin decoctul de ceapă, sau prin infuzia de ceapă cu miere de albine. Ceaiul de coajă de ceapă este renumit pentru proprietăţile miraculoase pe care le are asupra organismului care luptă cu o tuse puternică. Acesta se prepară din coaja luată de la zece cepe la un litru de apă, fierte vreme de 15 minute. Ceapa are proprietăţi foarte puternice asupra organismului şi în caz de tuse uscată, laringită sau ast bronşic.
Durerile în gât pot fi tratate cu tinctură de ceapă, pe plan intern, consumaţi câte o linguriţă de tinctură înainte de fiecare masă, sau cu ajutorul cataplasmelor cu ceapă coaptă.
Migrenele, stările febrile, povocate de răceală şi gripă pot fi de asemenea tratate cu ajutorul cepei, iar în cazul paraziţilor intestinali, consumul de ceapă este necesar. Ceapa poate fi folosită ca şi medicament nu numai în cazul tratării afecţiunilor tractului respirator, ci şi în afecţiunile gastrice, hepatice, edeme renale, etc.
Ceapa crudă şi ceapa fiartă este recomandată a fi consumată în cantităţi mari de persoanele ce suferă de ulcer gastric, edeme renale şi hepatice sau dereglări intestinale. Sucul de ceapă face minuni în cazul persoanelor ce necesită un tratament pentru drenarea bilei şi pentru ulcer.
Stomatitele pot fi tratate cu uşurinţă prin consumul de ceapă crudă iar în cazul obezităţii, atât ceapa crudă cât şi supa de ceapă sunt foarte indicate. Ceapa poate fi considerată, într-adevăr un aliment minune. Nu costă mult, este cât se poate de naturală, poate fi folosită atât în alimentaţie cât şi în medicaţie.


Autor:    FinanciarulSursa:   www.financiarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu