ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 25 decembrie 2013

Ce sa mananci de sarbatori daca ai diabet sau colesterol marit

Luni, 23 Decembrie 2013, 21:09
107 vizite - 0 comentarii


DISTRIBUIE PE GOOGLE+

click pe poza: FOTO (1)


Ultimele zile din an sunt asociate cu mese bogate, pe care troneaza alimente grase, dulciuri si bauturi. Exact ce este nerecomandat pentru cei care sufera de diabet, au colesterolul marit sau au probleme cu ficatul ori pancreasul. Iata cateva sfaturi ca sa te bucuri de mesele bogate de sarbatori.
Ce sa mananci daca ai diabet
Bogata in proteine si saraca in grasimi, carnea de pasare este un element de baza al meselor festive de la sfarsitul anului pentru diabetici. O friptura de curcan va fi un succes in meniu, cu conditia sa nu o gatesti cu grasimi sau sa o servesti alaturi de sosuri grele.
Pestele este un alt inlocuitor de succes si mai elegant chiar al fripturii de porc. Somonul, oricum l-ai gati este bogat in vitaminele E si A si in Omega 3, fiind un pretios aliat al sistemului cardiovascular.
In ceea ce priveste bauturile, alege un pahar de vin rosu fara glucide si bogat in polifenoli. Un pahar de vin rosu echivaleaza cu 0,2 g de zahar, in timp ce o cupa de sampanie contine 1,4 g zahar.
Mananca usor la mesele de dinainte si de dupa masa de sarbatoare, pentru a avea un aport glucidic echilibrat, fara sa te privezi de bucuria de a sta la masa cu cei dragi.
Nu intrerupe activitatile sportive, iar daca nu practici niciun sport, mergi pe jos cel putin 20 de minute in fiecare zi.
Consumul de alcool in afara mesei creste riscul de hipoglicemie. Tine cont de faptul ca mesele ar putea sa nu respecte programul tau obisnuit. Controleaza-ti glicemia la intervale regulate si noteaza ce mananci pentru a adapta tratamentul. Poti sa iti permiti si o prajitura, insa acest lucru trebuie sa-l faci doar dupa ce mananci, in niciun caz nu vei rontai o ciocolatica intre mese.
Ce sa mananci daca ai colesterol marit
Ca si in cazul persoanelor care sufera de diabet, carnea de pasare este o valoare sigura pentru meniul de sarbatori. Gateste carnea la cuptor, la foc mic, fara grasimi si condimenteaz-o cu verdeturi si mirodenii pentru a-i scoate in evidenta gustul.
Somonul si fructele de mare sunt de asemenea o varianta de meniu foarte buna, cu conditia sa nu le insotesti de sosuri grase sau de maioneza. Daca vrei sa cumperi somon proaspat, cere o bucata de pe spate sau de la coada. Acelea sunt mai putin grase decat cele de pe burta. Daca cumperi somon gata ambalat, evita bucatile care au margini maronii, lucru ce indica faptul ca sunt taiate in apropierea abdomenului sau pe cele cu striatii albe.
Pentru sosuri, alege grasimi vegetale bogate in acizi polinesaturati, ce regleaza tensiunea arteriala si subtiaza sangele: ulei de rapita, ulei de masline, de nuci sau ulei de in.
Drept garnitura alege legume bogate in fibre, care limiteaza absorbtia colesterolului.
Pentru sosurile reci mai usoare, inlocuieste smantana cu branza proaspata 0%, asezonata cu verdeturi si condimente.
La desert fa o salata de fructe exotice.
Nu uita sa mergi pe jos cel putin 30 de minute pe zi. Vei profita de luminitele de Craciun in timp ce colesterolul va ramane scazut.
Ce sa mananci daca ai probleme cu ficatul
Daca suferi de ciroza sau de alte boli ale ficatului, cei mai mari dusmani in timpul sarbatorilor sunt o alimentatie grasa si bauturile alcoolice. Evita sa-i dai de lucru in plus ficatului deja bolnav, eliminand alimentele bogate in grasimi si zahar. Foloseste carne slaba, peste sau fructe de mare. Evita si preparatele din carne de porc, icrele de peste, frisca, ciocolata si pateurile sau saleurile pe baza de aluat fraged, servite la aperitiv.
Pentru aperitiv pregateste tartine sau verine pe baza de cruditati, ori peste. La desert pregateste o prajitura cu fructe, o salata de fructe sau un sorbet.
Daca stii ca trebuie sa mergi la o masa mare, nu te antrena inainte mancand mai mult. Din contra, mananca mai usor cu 2-3 zile inainte si 2-3 zile dupa masa festiva. Pentru masa de sarbatoare alege mai degraba calitatea, decat cantitatea. Evita sa te indopi. Vei limita astfel un stomac prea incarcat, iar ficatul nu va fi fortat sa isi dubleze activitatea.
Nu ceda tentatiei bauturilor alcoolice si nici a fripturilor facute in vin, caci chiar si acesta este metabolizat de catre ficat.
Ce sa mananci daca i probleme cu pancreasul
Daca suferi de o pancreatita acuta sau cronica, alimentele pe care trebuie sa le eviti neaparat in timpul sarbatorilor sunt cele grase si cele dulci, dificil de digerat. De asemenea, bauturile alcoolice sunt interzise. Profita de crustacee si de peste. Daca gatesti carne de pasare, fa drept garnitura un piure din cartofi dulci, bogat in betacaroten si cu un index glicemic scazut.
Ti-e greu sa renunti la desert? Orice ai pregati sau ai cumpara, alege ambalajele individuale, care iti vor permite sa consumi in cantitati limitate. La sfarsitul mesei, un cosulet cu clementine va aduce o nota de prospetime, dar si apa si fibre ce vor ajuta digestia.


Autor:    Cura cu miereSursa:   www.realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu