ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 4 decembrie 2013

 Vești bune pentru leneși! Exerciţiile fizice pot fi înlocuite cu statul pe canapea și privitul la televizor
Vești bune pentru leneși! Exerciţiile fizice pot fi înlocuite cu statul pe canapea și privitul la televizor  
Urmărirea emisiunilor sportive la televizor crește ritmul cardiac și accelerează respiraţia, așa cum se întâmplă în cazul efectuării de exerciţii fizice, spun cercetătorii australieni.
Cercetătorii australieni au descoperit pentru prima dată că activitatea sistemului nervos simpatic, ce coordonează impulsurile nervoase către mușchi, înregistrează o creștere când oamenii urmăresc exerciţii fizice, fie la televizor, fie efectuate de alte persoane, scrie www.doctorulzilei.ro
“Știm că sistemul nervos simpatic – ce asigură funcţionarea inimii, a glandelor sudoripare și a vaselor de sânge, precum și a altor ţesuturi – își intensifică activitatea în timpul exerciţiilor fizice, dar, de data aceasta, am arătat că aceasta se intensifică în cazul în care oamenii privesc o scenă dintr-un film, de parcă ar alerga chiar ei”, a declarat Vaughan Macefield, profesor de fiziologie integrată la Universitatea de Vest din Sydney.
Studiul a fost efectuat pe un grup de voluntari, cărora li s-au introdus ace fine în nervi, pentru a înregistra semnalele electrice ale fibrelor nervoase către vasele de sânge – măsurând astfel reacţiile fiziologice ale organismului la stresul mental și fizic.
Participanţilor li s-a arătat mai întâi o imagine statică pe ecranul unui computer, în timp ce cercetătorii monitorizau activitatea sistemului nervos simpatic. Măsurătorile au înregistrat o activitate constantă în timpul vizionării imaginilor statice, dar lucrurile s-au schimbat când li s-a arătat un film în care apărea un atlet în alergare.
“Deși aceste schimbări nu erau spectaculoase, ele reprezentau reacţii fiziologice adecvate la mișcarea fizică”, a precizat cercetătoarea Rachel Brown.
“Deoarece voluntarii se aflau în poziţie relaxată, fără nicio activitate musculară, reacţia lor era de natură psihogenică – altfel spus, își aveau originea în minte, iar nu în corp. Acest lucru se potrivește cu cercetările noastre recente asupra emoţiei, în cadrul cărora am descoperit că vizionarea imaginilor cu încărcătură emoţională, cum ar fi filmele erotice, crește activitatea sistemului nervos simpatic și transpiraţia”, a adăugat Rachel Brown.
“Deși privitul exerciţiilor fizice pe care le fac alţi oameni ar putea crește ritmul cardiac și ar putea avea alte efecte fiziologice, nimic nu înlocuiește beneficiile pentru sănătate pe care le provoacă mișcarea fizică”, a avertizat însă profesorul Vaughan Macefield.

Autor: Doctorul zilei
Sursa: www.doctorulzilei.ro  Luni, 2 Decembrie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu