ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

sâmbătă, 7 decembrie 2013

Află ce înseamnă când ţi se zbate ochiul!
Află ce înseamnă când ţi se zbate ochiul!
Un ochi care se "zbate" este asociat cu ghinionul, norocul, nașterea sau moartea. Evident, sunt doar superstiţii. Iată care sunt adevarătele motive pentru care ţi se zbate ochiul.

Mi se zbate ochiul drept, deci...

... o să-mi meargă bine. Așa își spun majoritatea românilor. La noi, ochiul drept care se zbate mai este interpretat ca semn al unei nașteri în familie, pe când ochiul semn aduce numai ghinion - fie va avea loc un deces în familie, fie pur și simplu o să-ţi meargă rău o perioadă.


Nu suntem singurii care au atribuit un anume înţeles acestui fenomen atât de comun. La chinezi, se consideră că spasmele ochiului drept aduc noroc bărbaţilor și ghinion femeilor, pe când la ochiul stâng inţelesul este opus. Ei mai ţin seama și de partea ochioului care se zbate. Pleoapa superioară aduce noroc, pe când cea inferioara aduce ghinion.
De ce ţi se zbate ochiul de fapt


Adevărul este că ochii care se zbat nu aduc nici ghinion, nici noroc, ci sunt fenomene comune ușor de explicat: mușchii din locul respectiv au mici spasme care se traduc prin mișcări involuntare în jurul ochiului - se aseamănă oarecum cu cârceii care se pun la picioare și pot avea cauze comune.


Fenomenul se numește miochimie, iar cauzele sunt din cele mai banale - lipsa de somn, stres, oboseală generală sau la nivelul ochilor, anxietate, exces de cofeină sau alţi excitanţi, droguri, alcool. Miochimia se mai declanșează dacă suferi de alergie sau există un alt factor care irită ochiul, de exemplu uscăciunea.


Unii oftalmologi cred că și lipsa anumitor nutrienţi poate declanșa spasmele, ca și în cazul cârceilor.
Cum vindeci ochiul care se zbate


În general, ochiul se liniștește de la sine dacă te odihnești sau dacă ai răbdare să fie eliminată din corp toată cofeina pe care ai consumat-o.


Dacă nu se calmeaza singur poţi să încerci o compresă cu apă călduţă, care relaxează mușchii, sau lacrimi artificiale ca să elimini uscăciunea ochiului de pe lista cauzelor posibile.


Miochimia nu trebuie confundată cu blefarospasmul, o afecţiune mai gravă, în care spasmele apar la nivelul pleoapei putând ajunge până la pucntul în care ochiul nu mai poate fi deschis.


Autor: Unica.ro
Sursa: www.unica.ro  Vineri, 6 Decembrie 2013
Citeste despre: : zbate ochiul ochiul se zbate zbate ochiul drept zbate ochiul stang

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu