ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

vineri, 20 decembrie 2013

6 metode pentru cresterea imunitatii

metode crestere imunitateNu astepta sa racesti ca sa ai grija de tine. Pentru a evita frisoanele, oboseala, nasul infundat, durerile de cap sau de burta trebuie sa-ti intaresti sistemul imunitar. Cu cat acesta va fi mai performant, cu atat te va proteja mai bine de virusi si bacterii. Iata 6 metode pentru cresterea imunitatii.
1. Mananca ciuperci
Consumul de ciuperci iti creste imunitatea. Nu toate ciupercile pot fi folosite in acest sens. Alege pleurote sau ciuperci asiatice de tip shiitake, maitake sau reishi. Aceste ciuperci sunt folosite in Orient pentru a intari apararea naturala a organismului. Proprietatile lor imunostimulatorii sunt atribuite continutului de polizaharide. Studii recente au aratat ca ciupercile shiitake si reishi reactiveaza apararea imunitara a bolnavilor de SIDA sau tratati prin chimioterapie. Ciupercile asiatice pot fi gasite proaspete sau deshidratate in magazinele bio sau in magazinele cu produse asiatice. Puteti sa le consumati in supe, sa faceti decocturi sau sub forma de comprimate.
2. Mediteaza cel putin 10 minute pe zi
Numeroase studii au dovedit ca cei care mediteaza au un nivel superior de anticorpi fata de cei care nu o fac si rezista mai bine afectiunilor cauzate de frigul iernii. Meditatia scade cu pana la jumatate durata si gravitatea infectiilor respiratorii acute la cei trecuti de varsta de 50 de ani. Una dintre explicatiile acestui lucru este ca, prin diminuarea activitatii nervoase si a ritmului respiratiei sunt franate secretia de adrenalina si de cortizol. Acestia sunt hormonii stresului, care inmagazineaza celulele imunitare atunci cand sunt produse inre-o cantitate prea mare sau prea mult timp. Exista sute de tehnici de meditatie. Un exercitiu simplu consta in a te focaliza pe propria respiratie, fara sa incerci sa o modifici, fara sa te gandesti la trecut sau la viitor. Ideal ar fi sa meditezi intre 20 si 45 de minute pe zi pentru a-ti creste imunitatea. Insa chiar si 10 minute pe zi au un impact pozitiv asupra stresului.
3. Pune curcuma in mancare
Curcuma este un condiment ale carui efecte pozitive asupra imunitatii sunt recunoscute. El este antiinflamator, antiviral si antibacterian, proprietati pe care le datoreaza curcuminei. Curcumina activeaza mai multe varietati de globule albe, printre care macrofagele, care inghit particulele straine: microbi, praf. Aceasta este de asemenea un puternic antioxidant, apropiat de vitaminele C si E. Curcumina stopeaza si actiunea radicalilor liberi, care slabesc organismul si il fac vulnerabil la infectii atunci cand sunt in cantitate prea mare. Dozele de curcumina recomandate in preventie sunt cuprinse intre 3 si 6 grame pe zi, ceea ce inseamna una-doua linguri de curcuma. Pentru a favoriza asimilarea acestui condiment de catre organism, combina-l cu un praf de piper negru proaspat macinat. Alte ingrediente culinare cum ar fi uleiul vegetal, ghimbirul sau ananasul favorizeaza absorbtia curcumei.
CURA CU MIERE, PROPOLIS SI POLEN PENTRU IMUNITATE
4. Curata-ti nasul
Spalarea foselor nazale, facand sa circule apa sarata sau ser fiziologic de la o nara la alta, este o practica obisnuita in India. Scopul sau este sa vindece si sa previna tulburarile respiratorii (nas infundat, rinita, sinuzita, alergii). Spalarea nasului permite nu doar o vindecare mai rapida cu mai putine medicamente, ci si previne racelile. Asta pentru ca curatarea regulata a nasului intareste mucoasele, care au, printre altele, rolul de a proteja organismul de impuritati si de particule transportate in aer: praf, particule poluante, virusi, bacterii. Pentru a fi eficient in preventie, ritualul spalarii nasului trebuie sa fie facut zilnic. Foloseste un ceainic mic sau un lota neti, un fel de stropitoare mica indiana care iti va permite sa torni usor apa sarata in nari.
5. Mananca iaurt in fiecare zi
Iaurtul este una dintre cele mai bune surse de probiotice. Un gram de iaurt contine in jur de 10 milioane de fermenti lactici, in special Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus thermophilus. Aceasta cantitate de bacterii “bune” este suficienta pentru a coloniza flora intestinala, pentru a impiedica invazia bacteriilor “rele”  si a intari imunitatea peretelui intestinal. Dupa ce sunt absorbite, probioticele raman doar cateva zile in intestin. Este bine sa consumi iaurt zilnic, pentru a avea o cantitate suficienta de probiotice. In afara iaurturilor si laptelui fermentat, numeroase alte alimente contin probiotice: branza, varza acra, soia, castraveciorii murati, maslinele, berea nefiltrata.
MIERE SI CATINA LA BORCAN PENTRU IMUNITATE
6. Limiteaza consumul de excitante
Substantele excitante, oricare ar fi ele, nu fac casa buna cu imunitatea. Cafeaua, Coca Cola si bauturile energizante actioneaza ca agenti stresanti, iar stresul este unul dintre cei mai mari dusmani ai imunitatii. Pe termen lung este franata producerea de celule implicate in dezvoltarea si reglarea raspunsurilor imunitare. Trebuie limitat si consumul de alcool care slabeste puterea globulelor albe si cel de tigari, caci tutunul multiplica radicalii liberi si slabeste organismul. Fumatul afecteaza si mucoasele nasului si ale gatului, facilitand patrunderea de virusi si bacterii.
Consuma ceaiuri de plante, cunoscute pentru efectele bune asupra imunitatii: cimbrul, echinaceea, musetelul.
http://www.curademiere.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu