ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

miercuri, 25 decembrie 2013

12 trucuri pentru cozonaci pufoşi
Luni, 23 Decembrie 2013, 12:53
170 vizite - 0 comentarii

DISTRIBUIE PE GOOGLE+
click pe poza: FOTO (1)


Dacă vrei să prepari cozonacul la tine acasă, respectă întocmai reţeta aleasă şi ţine cont de următoarele trucuri! Te vor ajuta să ai cozonaci gustoşi şi pufoşi!
 

1. Ingredientele trebuie să aibă aceeaşi temperatură! Scoate ouăle cu o zi înainte din frigider pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei. Făina trebuie să fie uscată şi tot la temperatura camerei.
 

2. Bucătăria trebuie să fie călduroasă şi, după ce faceţi aluatul, e bine să nu deschideţi uşa sau geamul, pentru a nu se face curent.
 

3. Toate ingredientele lichide trebuie să fie călduţe – nu foarte fierbinţi, nu foarte reci.
4. Când amestecaţi drojdia, apa şi făina nu adăugaţi sare!
 

5. Vasul în care frământaţi aluatul trebuie să fie călduţ. Pentru asta, îl puteţi clăti cu apă fierbinte şi apoi şterge foarte bine.
 

6. Cozonacul va avea o culoare frumoasă dacă frecaţi ouăle cu puţină sare.
 

7. Zahărul se va încorpora mai uşor dacă este topit în lapte.
 

8. Aluatul trebuie frământat foarte bine, până se dezlipeşte uşor de pe mână.
 

9. Nu deschideţi cuptorul 20 de minute după ce puneţi aluatul la copt.
 

10. Pentru a nu se arde, folosiţi hârtie de copt în tăvi şi puneţi un vas cu apă în cuptor.
 

11. Pentru a nu se usca, la jumătatea timpului necesar coacerii puneţi deasupra tăvii o hârtie de copt unsă cu ulei.
 

12. Nuca folosită la cozonac este mai gustoasă dacă o prăjiţi un pic într-o tigaie, după care o opăriţi cu lapte fierbinte pentru a nu fi amară.
 


Ingrediente – Cozonac pufos Treccia Russa (2 forme clasice de chec 30 x 11 cm)

    500-600 g faina (500 daca avem oua mici si 600 daca sunt mari)
    20 g drojdie proaspata
    250 ml lapte
    90 g zahar
    90 g unt
    2 oua intregi
    50-55 g unt + cca 60 g zahar pentru umplutura
    zahar vanilat
    alte arome
    coaja rasa de portocala
    1/3 lingurita rasa de sare

Mod de preparare
    Facem o maia din: 200-230 g faina (din cantitatea toatala de faina) tot laptele si drojdia frecata cu o lingurita de miere sau zahar,
    O lasam o ora sa-si dubleze volumul dupa care adaugam restul ingredientelor in urmatoarea ordine: zaharul, ouale, untul si la sfarsit restul de faina si aromele.
    La inceput amestecam cu o lingura de lemn iar cand incepe sa prinda consistenta, adaugam sarea si il framantam cu mana pana devine elastic dar moale.
    Punem la crescut in mediu ferit de curent 1h30m. La mine dupa o ora arata asa,

    Dupa ce si-a dublat volumul trecem aluatul pe planul de lucru usor infainat si il intindem cu sucitorul fara insa a-l lucra prea mult.
    Ungem foaia cu crema de unt (cele 50 g unt plus zaharul, eu am pus si ceva scortisoara dar voi puteti pune ce vreti de la cacao, nuci, ciocolata, etc).
    O rulam cu rabdare si taiem un capat (cam 5 cm din care facem trandafirul), apoi taiem ruloul pe lungime, lasand in partea de sus inca 5 cm de aluat netaiat.
    Capatul netaiat il rasucim sub cele 2 fasii de aluat (ca la minciunele) si impletim treccia inchizand capatul celalalt cu prima bucatica de aluat taiata.
    Asezam treccia russa in forma unsa cu unt si tapetata cu hartie si o lasam sa creasca pana ajunge la buza formei.

Cozonac Pufos Treccia Russa - vezi aici modul de impletire
    Ungem cozonacul cu galbenus amestecat cu putin lapte si o coacem la  180°C (cuptor preincalzit) pentru 30-40 minute,
Cozonac Pufos Treccia Russa la dospit si copt
    Este delicios si extraordinar de pufos!

Autor:    Click.roSursa:   www.click.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu