ultima postare pusa pe blog enciclopedid 3

joi, 28 noiembrie 2013

 Fără să ne dăm seama, ne introducem arsenic în corp. Iată alimentele și băuturile periculoase!
Fără să ne dăm seama, ne introducem arsenic în corp. Iată alimentele și băuturile periculoase! Un nou studiu arată că vinul alb, berea și varza de Bruxelles pot fi surse majore ale metalului toxic arsenic din dietele oamenilor.
Cercetătorii au analizat dietele a 852 de oameni din New Hampshire și nivelul de arsenic din unghiile de la picioare, care pot arăta expunerea pe termen lung la acest metal, scrie www.descopera.ro .
Dintre cele 120 de alimente analizate de cercetători, patru păreau să crească în mod semnificativ nivelul de arsenic din corpul oamenilor: berea, vinul alb (și, ceva mai puţin, vinul roșu), varza de Bruxelles și cărnurile închise la culoare, cum ar fi somonul, tonul și sardinele, conform studiului publicat în Nutrition Journal.
Cea mai semnificativă sursă de arsenic din majoritatea dietelor este apa de băut. Noul studiu este prima cercetare ce ia în calcul și nivelul de arsenic din apa potabilă din casa participanţilor la studiu, pe lângă dieta acestora.
Rezultatele sugerează că dieta poate fi o sursă importantă de expunere la arsenic pe termen lung, indiferent de nivelul concentraţiei de arsenic din apa de băut.
Arsenicul este prezent în mod natural în mediu. Expunerea pe termen lung la arsenic, chiar și la un nivel scăzut, este asociată unui risc crescut de cancer la vezică, plămâni și cancer de piele, cât și de diabet de tip 2 și afecţiuni cardiovasculare. Autorităţile americane limitează nivelul arsenicului din apa de băut la 10 micrograme per litru, însă nu există limite pentru alimente.
În studiu, nivelul de arsenic din apa de băut a participanţilor era mult sub limita legală, de 0,30 micrograme pe litru, însă 52 de participanţi aveau apă potabilă cu un nivel mai mare decât limita legală.
În medie, nivelul de arsenic din unghiile de la picioare ale participanţilor era de 0,12 micrograme pe gram. Totuși, nu este clar care este pragul la care nivelul concentraţiei din mostrele de unghii de la picioare indică o expunere prea mare la arsenic, subliniază Kathryn Cottingham, cercetător la Dartmouth College, New Hampshire.
Cercetătorii afirmă că măsurătorile din unghiile de la picioare au servit doar ca metodă de a compara nivelul expunerii la arsenic între mai mulţi oameni.
Persoanele care relatau că beau, în medie, 2,5 beri pe zi sau un pahar de vin alb în fiecare zi prezentau un nivel al arsenicului cu 20%-30% mai mare decât persoanele care nu beau.
Studiul nu a fost conceput pentru a identifica de ce consumul mai mare de bere și vin era asociat unui nivel mai mare de arsenic, dar există câteva scenarii posibile, spune Cottingham.
O posibilitate este că ingredientele din bere și vin sunt bogate în arsenic. Este de asemenea posibil ca arsenicul să fie adăugat în timpul procesului de filtrare care dă vinului și berea acel aspect strălucitor și limpede, așa cum sugerează un studiu recent, spune Cottingham.
În cele din urmă, alcoolul ar putea fi de vină pentru nivelul mai mare de arsenic, deoarece ar putea reduce abilitatea corpului de a detoxifia arsenicul.
„Mecanismele pe care corpul nostru le folosește pentru a elimina elementele care nu ne fac bine pot fi afectate de consumul de alcool”, afirmă Cottingham.
Cercetătorii nu au identificat o legătură între nivelul de arsenic și consumul de orez, aliment despre care se crede că este relativ bogat în arsenic. Totuși, la fel ca alte studii, cercetătorii au descoperit că pe măsură ce oamenii mâncau mai mult pește cu carne închisă la culoare, cu atât aveau mai mult arsenic în corp.
Oamenii care consumau pește închis la culoare o dată pe săptămână aveau o concentraţie a arsenicului cu 7% mai mare decât persoanele care consumau acest tip de pește mai puţin de o dată pe lună.
Deși unele alimente sunt bogate în arsenic, oamenii nu trebuie să le evite total, spune Cottingham. „Probabil cea mai bună metodă de a evita expunerea la arsenic din dietă este să variaţi alimentele și să nu mâncaţi același lucru în fiecare zi”, explică cercetătoarea.
De asemenea, este foarte importat ca sursele de apă potabilă să fie sigure. „Dacă cineva bea apă dintr-un puţ privat, ar trebui să-l testeze. Apa este ceva ce consumăm și folosim în fiecare zi, astfel că este foarte important să știm la ce ne expunem”, concluzionează Cottingham.

Autor: Descopera.ro
Sursa: www.descopera.ro  Joi, 28 Noiembrie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu